Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat miercuri seară că nu a discutat despre asumarea răspunderii în Parlament pe Legea bugetului, reafirmând că obiectivul PNL este să reuşească adoptarea bugetului până la finalul anului, informează Agerpres.

Ludovic OrbanFoto: Facebook / Ludovic Orban

„N-am discutat acest subiect. Singurul obiectiv pe care l-am stabilit şi l-am anunţat public este ca Legea bugetului de stat să fie adoptată până la sfârşitul anului, astfel încât toţi românii, toate companiile, toate instituţiile publice să ştie foarte clar ce-i aşteaptă în anul 2020, pe ce să se bazeze prin Legea bugetului de stat şi Legea asigurărilor sociale, să permitem autorităţilor locale să-şi adopte bugetele locale, să demareze investiţiile pe care le au planificate pentru dezvoltarea comunităţilor locale cât mai repede. De asemenea, toate companiile care sunt într-un fel legate de bugetul de stat şi toate structurile care sunt legate de bugetul de stat şi de bugetul asigurărilor de stat să ştie foarte clar care vor fi alocaţiile bugetare pentru anul 2020. Obiectivul nostru este să reuşim adoptarea bugetului de stat până la finalul anului", a explicat Orban.

El a precizat că hotărârea de guvern referitoare la bugetul anului 2020 va intra în dezbatere în şedinţa de guvern de vineri sau de săptămâna viitoare.

„Am supus-o spre dezbatere. Aşteptăm avizul Consiliului Economic şi Social. Când vom avea avizul CES şi al Consiliului Legislativ, va intra în dezbaterea Guvernului. Dacă se poate, vineri, la şedinţa de guvern. Dacă nu, la şedinţa de guvern de săptămâna viitoare”, a spus prim-ministrul.

Întrebat dacă va discuta joi la întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis despre bugetele unor ministere pentru anul 2020, premierul a subliniat că "Guvernul este într-o colaborare loială, într-un parteneriat şi într-un dialog permanent cu preşedintele României”.

„Acest model de discuţii este un model în care discutăm preşedintele României cu mine, ca premier, şi cu un ministru situaţia la zi şi care sunt cele mai mari probleme, disfuncţionalităţi, provocări majore, viziunea privind domeniul, adică obiectivele pe termen mediu şi lung şi, de asemenea, măsurile care, imediat, trebuie luate”, a mai precizat Orban.