Fostul vicepreședinte al ANAF Șerban Pop, acuzat de procurorii anticorupție că ar fi primit mită două milioane și jumătate de euro de la un om de afaceri pentru a aproba o soluție fiscală individuală anticipată legată de o tranzacție, a fost trimis în judecată de DNA. Pentru această sumă, procurorii i-au pus sechestru pe bunuri și poprire pe conturi. Pop are la activ două condamnări cu închisoarea, una cu suspendare și alta cu executare, dar anulată după o decizie CCR, procesul urmând să fie reluat de la zero.

Serban Pop, in 2008Foto: AGERPRES

DNA a anunțat miercuri trimiterea în judecată a lui Șerban Pop, fost vicepreședinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), pentru luare de mită.

Potrivit procurorilor, în perioada 31 ianuarie - 23 decembrie 2008, Șerban Pop, vicepreședinte ANAF, i-ar fi cerut unui om de afaceri 5 milioane de euro, din care ar fi primit 2,5 milioane de euro. El ar fi primit banii în patru tranșe, în conturile unor companii off shore pe care le controla prin interpuși.

Procurorii DNA spun că fostul vicepreședinte ANAF ar fi primit acești bani pentru aprobarea unei soluții fiscale individuale anticipate (act administrativ) legată de o tranzacție încheiată între compania omului de afaceri și o societate de stat și a urgentării restituirii, către firma omului de afaceri, a sumei de 228.259.140 lei cu titlu de TVA.

"După primirea sumei aferente rambursării, aproximativ jumătate din banii încasaţi de firma omului de afaceri ar fi fost transferaţi într-un cont deschis la o bancă din Ungaria, iar de aici către două firme offshore controlate de același om de afaceri. De acolo, 2.500.000 euro au fost transferaţi mai departe în conturile unor firme offshore din Cipru controlate de inculpat, prin intermediar”, mai spun procurorii.

Anchetatorii au pus sechestru asigurător asupra bunurilor imobile deținute de fostul vicepreședinte ANAF, precum și poprire asupra sumelor de bani din conturile acestuia, până la concurenţa sumei de 2.500.000 euro.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel București, cu solicitarea de menținere a măsurilor asigurătorii.

Pe 21 octombrie anul acesta, Înalta Curte a deciscă dosarul de corupţie în care Şerban Pop şi omul de afaceri Horia Simu au fost condamnaţi pentru trafic de influenţă va fi reluat de la zero, ca urmare a deciziei Curții Constituționale privind completurile de 3 judecători. În urma acestei decizii, condamnările primite de Şerban Pop - 5 ani de închisoare şi Horia Simu - 4 ani de închisoare au fost anulate.

Potrivit DNA, în anul 2014, Şerban Pop a primit de la Horia Simu suma totală de 230.000 de euro (cash şi sub forma a două contracte de consultanţă judiciară), pentru a interveni la nivelul conducerii DIICOT în scopul soluţionării favorabile a unui dosar penal care îl privea pe omul de afaceri. O parte din aceşti bani ar fi ajuns la Alina Bica, prin intermediul lui Ionuţ Mihăilescu, la acea dată consilierul ei.

De asemenea, în iunie 2017, Serban Pop a fost condamnat, în dosarul de șantaj Antena Group-RCS&RDS, la 2 ani de închisoare cu suspendare și 80 de zile de muncă în folosul comunității.