PSD este obligat să facă publice informațiile legate de costurile închirierii elicopterului cu care fostul premier Viorica Dăncilă a mers în turneu în Moldova, singura regiune a țării care nu are o autostradă. Decizia prin care PSD trebuie să facă publice acele costuri și să menționeze sursa banilor plătiți a fost luată de Tribunalul Iași.

Viorica Dancilă, cu elicopterul in MoldovaFoto: stirisuceava

Organizația civică Reset din Iași a adresat PSD o cerere în baza Legii 544/2001, în care a cerut să afle:

  • Care este suma plătită pentru închirierea elicopterului cu care Viorica Dăncilă a fost în turneu în Moldova, în luna agust?
  • Cine deține firma de la care a fost închiriat elicopterul sau cine este proprietarul acestuia?
  • Care este sursa acestor fonduri din care s-a plătit elicopterul?
  • Care a fost scopul vizitei Vioricăi Dăncilă în Moldova?

Pentru că PSD nu a răspuns, organizația civică a apelat la instanță, procesul fiind intentat de Daniela Mitrofan, președintele Reset.

Magistrații Tribunalului Iași au decis miercuri că PSD trebuie să facă publice aceste informații privind deplasările Vioricăi Dăncilă cu elicopterul.

"Obligă pârâtul să comunice în scris reclamantei informațiile solicitate prin cererea datată 27.08.2019, în termen de 20 zile de la rămânerea definitivă a prezentei sentințe", este decizia instanței.

Hotărârea Tribunalului Iași nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs.

La jumătatea lunii august, Viorica Dăncilă a mers în turneu electoral cu elicopterul în mai multe localități din Moldova. Ea a plecat de la Suceava spre Iași cu un elicopter privat, după ce și-a anulat o vizită programată în Botoșani, potrivit stirisuceava.net. La Suceava, Dăncilă a participat la o ședință de partid la Fălticeni și la pelerinajele de la Putna și Cacica.

"Am venit de foarte multe ori cu mașina, este prima dată când vin cu elicopterul. Trebuie să ajung în foarte multe județe ale țării. Știu acest lucru, este și motivul pentru care încercăm să dezvoltăm infrastructura din România", a justificat atunci Viorica Dăncilă.

La rândul său, Mihai Fifor spunea că elicopterul a fost închiriat din banii partidului: "Da, este un elicopter angajat de PSD. Vă spun acest lucru în calitate de secretar al PSD. Este un elicopter închiriat din banii PSD".