S-a nascut acum 8 saptamani, intre timp i-au iesit primii dinti si s-a ridicat in labute. Are 65 de centimetri si 5,7 kilograme. Mama Vera e rusoaica din St. Petersburg, tatal Felix, un polar din Gelsenkirchen. Fenomenal de alba si dragalasa Flocke (Fulguta) a devenit mascota gradinii zoologice din Nurnberg, dar si o marca internationala. Se face turta dulce cu chipul ei si campanie eco pentru Polul Nord, amenintat de incalzirea globala. Se fac jucarii, dar si procese pentru drepturile de marca. Pozele, videourile si cantecele sale fac inconjurul lumii in tiraj record.

Salvata de cruzimea mamei

Flocke s-a nascut in decembrie 2007, la gradina zoologica din Nurnberg. La inceputul lui ianuarie, doi ursuleti polari, nascuti de alta ursoaica, Vilma, au fost sfasiati de mama lor. Si la mama lui Flocke, Vera, aparusera semne ca nu-si va accepta odrasla. Aceasta se intampla, in general, cand ursoaicele observa ca puii nu sug, deci nu au sanse de supravietuire. De aceea, angajatii gradinii zoologice din Nurnberg au hotarat s-o ia pe Flocke de la mama si s-o hraneasca cu biberonul.

„O redare a puiului de urs, mamei sale, nu mai e posibila“ a explicat directorul Zoo Nurnberg, Dag Encke, caci „ea nu si-ar mai recunoaste propriul pui“. Vineri, e asteptat la Nurnberg Felix, tatal lui Flocke, pentru o noua intalnire reproductiva, cu Vera, mama lui Flocke. Felix vine de la Zoo din Gelsenkirchen, si va lua locul Vilmei, care va fi mutata in Mecklemburg-Vorpommern, in cadrul programului european de prasila a ursilor polari.

Directorul Encke a mai adaugat ca, din 1948, la Zoo Nurnberg au supravietuit 27 de ursuleti polari, dintre care 20 au trebuit sa fie hraniti „de mana“.

Vera, mama lui Flocke
Foto: AP
Flocke, ambasador de mediu si marca

„Speram ca, din Fulguta, va creste un bulgare de zapada, ce va casca o lavina in lupta impotriva schimbarii climatice si ca ea va deveni ambasadoare pentru o economie globala prudenta si un consum rezonabil de resurse“, declara directorul Dag Encke.

La inceputul lunii aprilie, ambasadoarea de mediu Flocke va putea fi vazuta live, la Zoo Nurnberg. Chiar daca, ea insasi, habar n-are ce cauza mareata slujeste. Pana atunci insa, economia functioneaza. Flocke e omniprezent in Franconia, sub forma de ciocolata cu martipan, turta dulce sau „salata cu urs polar“. O serie intreaga de ursuleti de plus, ca si puzzle-uri pentru copii, au iesit pe piata.

Expozitia de jucarii de la Nurnberg, care a inceput zilele astea, sta sub semnul ursuletului polar. „Aceasta nu e o problema, atata vreme cat, in oferta de produse, nu se foloseste numele Flocke“ a spus primarul Nurnbergului, Ulrich Maly (SPD). Drepturile de marca au fost rezervate din timp, de catre primaria din Nurnberg, dupa o procedura laborioasa de verificare a numelui marcii, la Oficiul German de Patente si Marci din Munchen.

Combinatia de cuvinte inregistrata, a fost „Flocke“ si „urs polar“ (Eisbaer) cu protectie pe 10 clase de marca. Numele ursuletului, dat de ingrijtorii de la Zoo Nurnberg, a fost reacreditat in urma analizei a peste 24.000 de propuneri de nume, venite pe adresa fizica si de internet, a Primariei din Nurnberg. In Germania, anul 2008 este si electoral, la nivel regional. „N-am vrut sa avem aceeasi problema ca si cu Knut, numele ursuletului din Berlin“ a declarat primarul Maly.

Knut a fost hitul polar de anul trecut, intre timp knutmania s-a deplasat mai inspre sud, in Bavaria. Interesant insa, tot bavarezii au fost cei care au impuscat, acum doi ani, ultimul urs brun ratacit in padurile lor, din Tirol. Se pare ca, pentru imigrantii aiurea, fie ei si ursuleti, interesul bavarez e restrans.

To Flocke with Love

To Flocke with Love

Ce va mai pot spune despre Flocke?

Ca Reuters http://youtube.com/watch?v=isKmX-kwHN0&feature=related, DPA, CNN, presa germana si cea internationala, chiar si cea mai serioasa, ii urmaresc evolutia, de la numarul de dinti si kilograme, la ridicatul in labute si sunetele ursulesti pe care le scoate cand suge cu biberonul, ii e periata blanita, cand se descopera in oglinda sau se gogoseste cu un ursulet alb de plus.

Pe situl Zoo Nurnberg, http://www.nuernberg.de/internet/eisbaer/videos.html aproape zi de zi sunt inserate videouri cu ce face, ce mananca si cu cine se alinta Fulguta. Pentru interesati, va recomand video-ul 39, cu Making Love Flocke.

In show-biz, Flocke a intrat cu diverse variante de cantari. O varianta e cea copilareasca, gen „Schnappi micutul crocodil“, melodie ce a facut valuri mari acum trei ani. Cantecul Celinei de 9 ani, intitulat „Fli Fla Flocke“, se spune ca va intra in charturile germane. Pana atunci, il puteti asculta la http://youtube.com/watch?v=sG9gOhbI1rA&feature=related.

Alt cantec copilaresc e Flocke Eisbaer Song "Floeckchen" http://youtube.com/watch?v=sobT-Pkf3Io&feature=related

O varianta betoaca a unuia, poate fi degustata pe http://youtube.com/watch?v=s3xt-ytyMQ0

„Flocke Song der Eisbaer aus Nurnberg geht ab!”. „Flocke se distreaza, Flocke e plin“ e mesajul, nu lipsit de substanta lichida, a veselului concurent pe scena muzicala FLOCKE.

Insa, competitia de-abia acum incepe!