Președintele Klaus Iohannis a afirmat, miercuri, că Donald Trump este în campanie electorală și cu siguranță nu va veni în România înainte de alegerile din Statele Unite, însă invitația pentru acesta rămâne deschisă, transmite Mediafax.

Klaus Iohannis și Donald TrumpFoto: PNL

„Sunt mulțumit că avem aceste ocazii de a discuta și formal, dar și informal cum am avut ocazia aseară la recepție. Acum trebuie să vedem lucrurile cu pragmatism. Președintele Trump este practic în campanie electorală și nu cred că putem să ne așteptăm la o vizită în România înainte de alegerile din Statele Unite, dar probabil după”, a spus Klaus Iohannis, înainte de participarea la Summitul NATO.

Klaus Iohannis l-a invitat pe Donald Trump în România pentru o vizită de lucru și în luna august, când președintele României l-a vizitat pe liderul SUA la Casa Albă.

Șeful statului român a afirmat că dejunul oferit de Donald Trump pentru șefii de state care alocă 2% din PIB pentru apărare poate fi interpretat ca un semnal pentru statele care nu și-au luat acest angajament, însă dejunul este organizat în semn de apreciere pentru țările care alocă această sumă.

„Este cu siguranță și asta, dar cred că este un semnal destul de clar de apreciere pentru cei care alocă 2% pentru apărare, cel puțin așa am înțeles noi această abordare și cu siguranță va fi o discuție foarte bună și în acest cerc, din păcate destul de mic. Suntem un grup relativ mic de țări care alocă efectiv deja 2% pentru apărare”, a spus Klaus Iohannis, întrebat dacă dejunul oferit de Donald Trump cu liderii din Europa care alocă 2% pentru apărare este un semnal către cei care nu alocă această sumă.

Iohannis va participa, miercuri, începând cu ora 15:15 (Ora Românie) la dejunul de lucru oferit de Președintele Statelor Unite ale Americii în onoarea șefilor de state care îndeplinesc angajamentul de alocare a 2% din bugetul național pentru Apărare.