Procurorii se tem că procedura de numire a procurorului general și a șefilor DNA și DIICOT va fi de fapt o formalitate și că persoanele care vor ocupa aceste funcții au fost deja selectate în urma unui proces care nu are nicio legătură cu sistemul de justiție, a declarat, la interviurile HotNews.ro Live, procurorul Bogdan Pîrlog, prim adjunct la Parchetul Militar București. El a spus că "ceea ce a trezit semne de întrebare și de alarmare a fost urgența cu care se încearcă cu orice preț să se procedeze la aceste numiri". "Nu credem că suntem niște copii care să fie duși cu vorba", a afirmat procurorul.

Parchetul GeneralFoto: Facebook

Asociația Inițiativa pentru Justiție, al cărei copreședinte este procurorul Bogdan Pîrlog și Asociația Forumul Judecătorilor au transmis săptămâna trecută către ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, un apel să nu declanșeze procedura de numire până când legile justiției nu sunt puse în acord cu recomandările instituțiilor europene, contestând că principalul decident în acestă procedură este ministrul Justiției, adică factorul politic, iar Consiliul Superior al Magistraturii are doar rol consultativ.

  • "Primul lucru pe care l-a făcut domnul ministru Predoiu după numire a fost să anunțe declanșarea procedurii. A considerat că poate se află în eroare, a fost ocupat și nu știa despre aceste recomandări ale organismelor europene și i-am adus la cunoștință inclusiv textele acestora.
  • A existat o discuție cu ministrul, la care au participat reprezentanți ai Forumului Magistraților, iar dânsul s-a angajat să înceapă acestă procedură după ce va convinge Comisia Europeană despre posibilitatea de a avea criterii clare de selecție, și nu unele arbitrare și străine sistemului.
  • Domnia sa nici nu a fost să convingă CE și și-a și contramandat plecarea, ceea ce naște semne de întrebare dacă nu cumva încearcă să evite o discuție. El continuă să promoveze această procedură, care în proporție de peste 90% este introdusă de Tudorel Toader", a declarat procurorul Bogdan Pîrlog.

Comisia Europeană, prin rapoartele MCV, GRECO și Comisia de la Veneția au recomandat ca legislația să fie modificată astfel încât CSM să aibă rolul central în această procedură.

  • "Implicarea factorului preponderent politic (ministrul Justiției -n.r.) în numirea marilor funcții din parchete nu este una benefică, trebuie să existe un echilibru, iar Consiliul Superior al Magistraturii trebuie să aibă un rol central.
  • Rolul central în niciun caz nu poate fi asigurat printr-un aviz consultativ care nu are absolut nicio valoare pentru decidenți. (...) Ministrul Justiției a devenit decidentul unic al numirii procurorilor în marile funcții, președintele putând refuza propunerea o singură dată și atât
  • (...) E bine să existe un echilibru, nu trebuie lăsată decizia 100% în mâna unei persoane, organismele interne au cerut acest lucru", a explicat procurorul.

El a spus că s-a mers cu politizarea numirilor până la nivel de șef de secție, ceea ce nu se găsește în legislația altor țări, mai ales că șefii de secții la DNA, DIICOT și Parchetul instanței supreme soluționează și dosare, nu au doar activități de management. "Nu este normal, ei ar trebui să fie în acele funcții în care politicul să nu aibă nicio implicare".

Procurorul a mai afirmat că această recomandare a organismelor internaționale nu a fost doar pentru fosta guvernare sau pentru fosta majoritate, ci pentru "autoritățile statului român, indiferent cine le populează la un un moment dat". Magistratul a mai spus că ceea ce a trezit semne de întrebare și de alarmare a fost urgența cu care se încearcă cu orice preț să se procedeze la aceste numiri. "Nu credem că suntem niște copii care să fie duși cu vorba".

Întrebat despre motivele invocate de ministrul Justiției, care spunea că faptul că a crescut criminalitatea ar putea avea drept cauză și lipsa unei conduceri titulare la parchete, procurorul Bogdan Pîrlog a răspuns:

  • "Putem să justificăm absolut orice folosind vorbe mari și frumoase. Procurorul general nu aleargă după hoți, nu înlocuiește zeci de mii de posturi vacante în Poliție si Jandarmerie, nu înlocuiește posturi vacante din Pachet.
  • Este absurd să spui că o persoană dacă este delegată în funcție nu are curajul să facă ceea ce ar face dacă este numită. Ce să înțelegem, că este o problemă de inhibiție, dacă e numit știe că are 3 ani și atunci face orice? E până la urmă o retorică pentru a justifica ceva ce nu poate fi justificat în mod obiectiv decât că se dorește declanșarea acestei proceduri pentru că se dorește declanșarea. Până la urmă decidem că decidem.
  • Ne temem că, de fapt, totul va fi o formalitate și că persoanele care vor ocupa aceste funcții au fost deja selectate în urma unui proces de selecție fără nicio legătură cu sistemul de justiție".

El consideră că această procedură putea fi amânată și cu un an, până după alegerile parlamentare, astfel încât să existe majoritate pentru modificarea legii. "Titularizarea unui procuror general nu va reduce criminalitatea", este concluzia procurorului.

Ministerul Justiţiei a anunţat, luni, că a declanșat procedura de selecție a procurorilor pentru conducerea DNA, a DIICOT și a Parchetului General. Cererile de înscriere la concurs pot fi depuse până în 23 decembrie, iar procedura de selecție este programată să se încheie în 22 ianuarie 2020, când ar urma ca propunerile pentru aceste posturi să fie trimise Consiliului Superior al Magistraturii.