Guvernul Orban nu este monocolor. Doar miniștrii sunt de la PNL, însă funcțiile de secretari de stat au fost negociate cu PMP și ALDE, în schimbul sprijinului în Parlament. Discuțiile încă nu au fost finalizate, motiv pentru care vedem numiri cu țârâita în aceste funcții. Dar printre foarte puținii secretari de stat numiți până acum, deja se regăsesc unii de la PMP.

Guvernul OrbanFoto: gov.ro

La Transporturi unul dintre cei doi secretari de stat numiți până acum este Valeriu Lupu, membru PMP Timiș. Un alt membru PMP numit în Guvern, mai exact secretar general adjunct al Guvernului, este Romulus Lucian Iaru. ALDE este interesat cel mai mult de ministere economice, mai ales Ministerul Economiei. Acolo, Daniel Chițoiu și Toma Petcu încearcă să-și impună propriii oameni. Nu este exclus să vedem nume controversate pe posturi de secretari de stat, fiind acceptați de premierul Ludovic Orban doar pentru a menține sprijinul în Parlament al celor două partide.

Până se vor lămuri cum se împart funcțiile, ministerele funcționează în mare parte fără secretari de stat. Sunt ministere mamut, cum este cel al Economiei, la care au fost comasate mai multe domenii, care au doar un singur secretar de stat. Altele, precum mediul sau munca, nu au niciun secretar de stat. Au doar secretari generali, care sunt funcționari publici. Funcțiile de secretari de stat sunt politice.

Citește și:

Secretarul general adjunct al PMP, numit secretar de stat în Ministerul Muncii și Protecției Sociale