Mii de italieni au ieșit în stradă în ultimele zile pentru a protesta față de ascensiunea naționalismului și a extremei drepte care l-au propulsat pe Matteo Salvini și formațiunea sa ”Liga”. Pentru că numărul protestatarilor a fost atât de mare, iar oamenii care ocupau piața centrală din Milan stăteau înghesuiți ca sardinele, fenomenul a fost botezat ”mișcarea sardinelor”. De altfel, demonstranții au venit ”înarmați” cu pancarte pe care erau desenați pești, însoțite de tot felul de mesaje antinaționaliste.

HotNews.roFoto: Hotnews

Mișcarea din Milan este, de fapt, într-un fenomen național, protestele extinzându-se în întreaga peninsulă.

Mesajul protestatarilor este unul clar: promovarea drepturilor omului, respect pentru imigranți și blocarea ascensiunii unui singur om-Matteo Salvini, scrie BBC News.

Liderul Ligii, fostul vicepremier a ieșit din guvern vara trecută, sperând că va câștiga alegerile anticipate, așa cum sugerau sondajele de opinie. Decizia sa s-a dovedit a fi neinspirată pentru că Salvini a rămas în opoziție, o altă coaliție formându-se la guvern.

Miza Ligii sunt acum alegerile regionale care vor avea loc în ianuarie și care l-ar putea ajuta pe Salivini la debaracarea guvernului, în cazul în care le câștigă.

”Ceva important se întâmplă. E timpul să le transmitem că ne-am trezit și suntem împotriva rasismului, a urii și divizării. Populismul divide societatea, încercând să inducă spaima în rândul oamenilor față de cei care se refugiază din calea războiului sau vin din alte țări”, a comentat o studentă de 24 de ani, participantă la protestele din Milan.

Fenomenul migrației masive cu care s-a confruntat Italia a dus la creșterea popularității lui Matteo Salvini care și-a construit întregul discurs pe un naționalism care a prins în rândul italienilor afectați de declinul economic, într-o societate care este oricum înclinată spre conservatorism. Astfel, de la 4% cât câștigase în alegerile din 2013, Liga a ajuns la 34% în alegerile europene din acest an.

Pe măsură ce se apropie alegerile regionale din zona Emilia-Romagna opozanții lui Salvini reacționează. Regiunea este cel mai puternic fief al extremei drepte de la cel de-al doilea Război Mondial și până acum. Sondajele arată că Liga lui Salvini este umăr la umăr cu partidul democrat de centru-dreapta, aflat acum la putere.

În acest context a luat naștere ”mișcarea sardinelor”, cu mitinguri în toată țara. Mai mult, mișcarea se extinde și în rândul italienilor din New York și are 200.000 de urmăritori pe pagina de Facebook.

Fenomenul l-a luat prin surprindere pe Salvini. Un politician care controlează narațiuna, de obicei, prin sute de mesaje pe care le transmite pe rețele sociale. Salvini pare să nu aibă acum niciun răspuns. În schimb, a încercat să facă glume pe seama protestatarilor: ”Eu prefer pisicile, nu sardinele, tocmai pentru că ele mănâncă peștele atunci când le este foame”.