Departamentul Securității Interne (Homeland Security) din SUA vrea să utilizeze tehnologia de recunoaștere facială pentru a identifica toate persoanele care intră și ies din Statele Unite, inclusiv în ceea ce privește cetățenii americani, transmite CNN, citat de Mediafax.

AvionFoto: Pexels

DHS a propus modificarea reglementărilor existente „pentru ca toți călătorii, inclusiv cetățenii americani să fie fotografiați la intrarea și/sau la plecarea” din Statele Unite, la aeroporturi.

Tehnologia de recunoaștere facială, care asimilează o imagine a unei persoane dintr-o fotografie sau videoclip cu o imagine a acestora aflată într-o bază de date, devine din ce în ce mai frecventă în aeroporturile din întreaga lume, deoarece guvernele și companiile aeriene o folosesc în scopuri de securitate și check-in.

Totuși, în timp ce Departamentul Securității Interne a indicat că modificarea regulamentului propus este menit să prevină frauda cu documente de călătorie, Uniunea Americană pentru Libertăți Civile a notat, luni, că acest fapt contrazice declarația anterioară a Vămilor și Protecției Frontierelor americane, conform căreia cetățenii americani nu vor fi supuși unor astfel de metode de control.

„Călătorii, inclusiv cetățenii americani, nu ar trebui să se supună unor scanări biometrice invazive, ca o condiție de a-și exercita dreptul constituțional de a călători”, a spus analistul principal al politicii ACLU, Jay Stanley. „Insistența guvernului de a face progrese cu o implementare pe scară largă a acestei puternice tehnologii de supraveghere ridică profunde preocupări de confidențialitate”, a completat el, conform sursei precizate.