​Scriitorul Milan Kundera și-a redobândit cetățenia cehă, după 40 de ani de când comuniștii i-au retras acest statut, anunțul fiind făcut de ambasadorul Cehiei la Paris.

Milan KunderaFoto: Wikipedia

Autorul unor romane celebre printre care ”Insuportabila ușurătate a ființei”, și nominalizat la Premiul Nobel pentru literatură, Kundera, 90 de ani, și-a primit certificatul la casa sa din Paris.

“E un gest simbolic”, a spus diplomatul, într-o declarație pentru Le Figaro, precizând că i-a înmânat certificatul acasă, în prezența soției scriitorului Vera Kundera.

“Milan Kundera nu suportă ceremoniile și patosul, a fost un eveniment modest, dar de o mare convivialitate și căldură umană. I-am prezentat scuzele din partea statului ceh pentru atacurile la care a fost supus ani de zile”, a mai declarat diplomatul.

Kundera a fost dat afară din partid pentru activități anticomuniste în 1950, devenind un disident. În cele din urmă a fugit din Republica Cehoslovacia în Franța, în 1975, scrie Prague Morning.

În 1979, statul comunist i-a retras cetățenia, iar doi ani mai târziu a devenit cetățean francez. Cărțile sale au fost interzise în țara natală până la sfârștiul anilor '80.

După Franz Kafka, Kundera este considerat cel mai cunoscut romancier ceh din secolul 20. A putut să-și viziteze țara natală, pentru prima oară de la plecare, în 1996.