Comisia Juridică a Senatului a amânat cu o săptămână dezbaterea legilor de aprobare a OUG 7, 12 și 92 prin care se modifică Legile Justiției. Membrii comisiei au cerut CSM să se prezinte cu un punct de vedere bine întemeiat, deoarece reprezentanții au venit "nepregătiți”.

HotNews.roFoto: Hotnews

Dezbaterea următoare ar putea avea loc marțea viitoare.

Astfel, senatorii juriști au amânat dezbaterea asupra proiectului de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului 7/2019 privind unele măsuri temporare referitoare la concursul de admitere la Institutul Național al Magistraturii, formarea profesională inițială a judecătorilor și procurorilor, examenul de absolvire a Institutului Național al Magistraturii, stagiul și examenul de capacitate al judecătorilor și procurorilor stagiari, precum și pentru modificarea și completarea Legii nr.303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, Legii nr.304/2004 privind organizarea judiciară și Legii nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

În cadrul dezbaterilor, CSM a cerut prorogarea termenului în ceea ce privește discuția pe marginea celor trei proiecte de lege.

În replică, vicepreședintele Senatului, Robert Cazanciuc, a afirmat că reprezentanții cer "prorogarea fără să arate ce demersuri au întreprins”.

Totodată, și președintele comisiei Juridice, Șerban Nicolae a afirmat că „CSM ar putea fi bănuit de rea intenție, din moment ce nu vine cu niciun fel de material, timp de un an, dar beneficiază de timp și mai doresc prorogare de un an. Neputând proroga cu caracter intermediar, aș fi spus Domnule, mai aveam nevoie de o anumită perioadă de timp pentru implementarea anumitor măsuri, pentru contracte, pregătiri, structura de evaluare și notare, orice, aș fi zis da. Cel mai probabil că și în anul viitor, Guvernul, ăla care o fi, să dea o Ordonanță de Urgență la solicitarea imperativă a CSM că nu sunt pregătiți și nu pot proroga modificarea cursurilor de formare INM și-n consecință, hai să mai prorogăm odată”.

De asemenea, alte două proiecte aflate pe ordinea de zi a Comisiei Juridice din Senat, care au fost amânate sunt: pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului 12/2019 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul justiţiei; pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.92/2018 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul justiţiei.

Cele trei ordonanțe de urgență ar putea fi modificate de Senat, care este camera decizională în acest caz.

La ședință a fost invitat să participe ministrul Justiției Cătălin Predoiu pentru a prezenta punctul de vedere al Guvernului, însă acesta nu a participat, prezentându-se, în schimb, reprezentanți ai Ministerului Justiției.