Medicul Vasile Astărastoae, fost președinte al Colegiului Medicilor din România și fost rector al Universității de Medicină din Iași, a fost achitat definitiv în dosarul de corupție cu prejudiciu de un milion de euro, potrivit DNA. De altfel, după aproape 8 ani de procese, Curtea de Apel Suceava a decis achitări pentru toți ceilalți inculpați din dosar.

HotNews.roFoto: Hotnews

Probele strânse cu ajutorul SRI și DIPI, anulate

În baza unor decizii ale Curții Constituționale din 2018 și 2019, Curtea de Apel Suceava a anulat toate probele strânse în acest dosar cu ajutorul SRI sau al Departamentului de Informații și Protecție Internă (DIPI) în perioada 2010-2011 - interceptări telefonice și filaje.

“Admite cererile de constatare a nulității absolute a actelor procedurale prin care s-a pus în aplicare, în cauză, procedeul probatoriu al supravegherii tehnice (...) În aplicarea Deciziilor Curţii Constituţionale nr. 22/2018 şi nr. 26/2019, dispune distrugerea unui număr total de 31 suporturi optice conţinând înregistrarea convorbirilor telefonice (26 suporturi, create de către S.R.I.) şi în mediul ambiental (5 suporturi, create de către S.I.P.I.), îndepărtarea de la dosarul cauzei a înscrisurilor (în copie ori în original, după caz) (...) şi înlăturarea lor ca mijloace de probă, cu eliminarea redării conţinutului convorbirilor şi a referirilor concrete la acestea din rechizitoriul întocmit (...) de Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Iaşi şi din conţinutul sentinţei penale apelate“, se menționează în minuta instanței.

De asemenea, Curtea de Apel Suceava a dispus ridicarea sechestrelui puse pe imobilele celor judecaţi în acest dosar.

Astărăstoae: Timp de 9 ani nu mi-a fost uşor

În acest dosar, fostul rector al UMF Iași Vasile Astărăstoae şi mai mulţi angajaţi cu funcţii de conducere au fost trimişi în judecată de DNA în 2012, pentru fraudarea unui proiect cu finanţare europeană, printre acuzații regăsindu-se și infracțiunile de luare și dare de mită.

Vasile Astărăstoae a fost achitat pentru infracţiunea abuz în serviciu contra intereselor publice, pe motiv că nu există probe, precum şi pentru infracţiunile de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false şi de conflict de interese. În prima instanță, el fusese condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare.

"Mă bucur că s-a terminat, după ce am fost atâţia ani bălăcăriţi. Timp de 9 ani nu mi-a fost uşor. Datorită acestui dosar am făcut infarct. Mă bucur că s-a terminat. Dintr-un anumit punct de vedere, adică din punct de vedere profesional, acest caz m-a prins la pensie, însă pentru ceilalţi a fost mult mai greu, deoarece sunt tineri. Ei se aflau în plină activitate profesională, iar acest dosar le-a distrus orice dezvoltare profesională. Mă refer la Daniela Druguş şi Adrian Ciureanu... Vreau să uit“, a declarat pentru Ziarul de Iași fostul rector al UMF Iași.

Printre cei judecați și achitați în acest dosar se numără Adrian Ciureanu, director al Centrului de Comunicaţii din UMF, Dan Alexandru Verner, Daniela Druguş, manager de proiect și Corvin Gabriel Pughin, om de afaceri din Bucureşti.

Acuzațiile procurorilor DNA

Vasile Astărăstoae a fost trimis în judecată în 21 decembrie 2011, de către procurorii DNA Iași, alături de alte 18 persoane, în dosarul privind trucarea licitației pentru platformă de e-learning a universității ieșene, proiect realizat din fonduri europene cu 6,4 milioane de lei.

Vasile Astărăstoae este acuzat de procurorii DNA de aderare și constituire de grup infracțional organizat, iar printre persoanele trimise în judecată de DNA Iași se numără doi directori din UMF Iași, Adrian Ciureanu și Daniel Drugus, precum și reprezentantul firmei Maguay Impex SRL, Corvin Pughin, acuzat că ar fi dat mită conducerii UMF pentru a câștiga licitația.

Doi directori din UMF Iași, Adrian Ciureanu și Daniela Drugus, precum și directorul firmei Maguay Impex SRL București, Cosmin Pughin, au fost arestați preventiv, pentru 29 de zile, în octombrie 2011, ei fiind ulterior eliberați în urmă recursului formulat la Înaltă Curte de Casație și Justiție.

În referatul trimis judecătorilor de procurorii DNA pentru emiterea mandatelor de arestare se arată că "în baza unor înțelegeri prealabile și având concursul fraudulos al numiților Tanasescu Laurian Gabriel (reprezentant al SC Euro Management Grup București și prieten a lui Ciureanu), Pughin Corvin, Ciureanu Adrian și Vasile Astarastoae au decis atribuirea ilegala a contractului de lucrări în favoarea firmei SC Maguay Impex SRL București, cauzând un prejudiciu de 6.126.481 de lei UMF, bugetului statului și Uniunii Europene".

Același document mai arată că rectorul UMF Iași Vasile Astarastoae și Daniela Drugus, directorul administrativ al instituției, ar fi aprobat plată a 160.000 de lei fără TVA către Maguay Impex SRL pentru "cheltuieli de instruire", deși aceste servicii nu ar fi fost realizate. Procurorii DNA susțineau că firmă Maguay Impex SRL, aparținând lui Pughin, i-ar fi dat Danielei Drugus, drept mită, un laptop în valoare de 2.500 de euro. Totodată, Adrian Ciureanu și Daniela Drugus ar fi cerut 54.000 de lei de la Maguay Impex pentru a finanță evenimentul "Zilele UMF". În plus, Adrian Ciureanu, directorul Centrului de Comunicare al UMF Iași ar fi primit din partea firmei Maguay Impex SRL echipamente IT de aproape 94.000 de lei pentru societatea sa Congrex.net SRL Iași.

Platforma de e-learning le permite cursanților de la UMF Iași să aibă acces la întreaga documentația de curs, precum și la informațiile suplimentare, oferind totodată posibilitatea examinării prin metode electronice.