Chiriasii care stau in locuinte de la regia protocolului de stat vor plati de la 1 martie tarife mai mari pe metru patrat, dar tot nu vor achita chirii la pretul pietei. Guvernul a stabilit miercuri noi tarife, care au crescut si de zece ori, in functie de suprafata imobilului. Astfel, pe masura ce suprafata apartamentelor creste, si preturile sunt mai mari. Secretarul general al Guvernului, Ilie Bolojan, a explicat pentru HotNews.ro ca noile tarife se vor aplica de la 1 martie la toate contractele incheiate de Regie dar n-a stiut sa spune de ce preturile n-au fost aduse la valoarea pietei.

De exemplu, pentru un apartament de 93 de metri patrati, tariful creste de la 224 de lei, cat este acum, la 986 de lei. Altfel spus, un apartament de protocol de la RAAPPS, situat de regula in zone centrale, va costa la inchiriere aproape cat o garsoniera dintr-un cartier. “Aceasta a fost decizia Guvernului”, a spus secretarul general Ilie Bolojan, intrebat de ce preturile n-au fost aduse pur si simplu la valoarea de piata. La apartamentele cu suprafete mai mici de 60 de metri patrati, cresterile de preturi sunt si mai mici, insa Bolojan spune ca aproximativ 150 de astfel de locuinte sunt ocupate de familii evacuate sau de alte cazuri sociale. Pentru un apartament de 51 de metri patrati, chiria in baza legii vechi este de 112 lei si se va ridica, potrivit ordonantei adoptate astazi, la 351 de lei.

S-au scumpit vilele-chilipir

“Cresterea mare este la vile. Acolo preturile au crescut si de 10 ori”, a declarat secretarul general al Guvernului. Astfel, un chirias RAAPPS care locuia cu chirie intr-o vila de protocol cu suprafata de 225 de metri patrati platea, in baza legii vechi, 471 de lei. Potrivit ordonantei adoptate mierucuri, pentru aceeasi vila va plati de la 1 martie 5697 de lei, adica de peste zece ori mai mult. Guvernul a explicat ca se impunea majorarea tarifelor deoarece nivelul redus al tarifului chiriei nu acoperea cheltuielile cu aceste imobile. Potrivit datelor furnizate de Guvern, cheltuielile lunare cu locuintele RAAPPS se ridica la 205.643 de lei in timp ce veniturile obtinute de pe urma lor sunt de 48.534 de lei, adica de aproape patru ori mai mici.

Inca un ragaz pentru chiriasii de lux

Curtea Constitutionala a declarat nule contractele in baza carora politicieni ca Mircea Geoana, Vasile Dancu sau Petre Roman au ramas chiriasi in vile de la stat si dupa ce au parasit functiile publice. Bolojan sustine ca toate contractele care expira dupa decizia Curtii vor fi prelungite pana la 1 iunie “pentru a se putea face evaluarea in vederea scoaterii vilelor la licitatie”. Secretarul general al Guvernului sustine ca majorarea tarifelor se va aplica de la 1 martie la toate contractele, inclusiv la cele in derulare. Pe de alta parte, RAAPPS mai are problema contractelor care au fost prelungite pana in 2009 printr-o hotarare de guvern data in 2004. Ordonanta de urgenta prin care Guvernul a majorat tarifele la casele RAAPPS intra in vigoare de la data publicarii in Monitorul Oficial, dupa care va trebui sa treaca si de Parlament.