Ministerul Justiţiei a anunţat, luni, că a declanșat procedura de selecție a procurorilor pentru conducerea DNA, a DIICOT și a Parchetului General. Cererile de înscriere la concurs pot fi depuse până în 23 decembrie, iar procedura de selecție este programată să se încheie în 22 ianuarie 2020, când ar urma ca propunerile pentru aceste posturi să fie trimise Consiliului Superior al Magistraturii.

HotNews.roFoto: Hotnews

Calendarul anunțat luni seară de Ministerul Justiției:

  • 2 decembrie - afișarea pe site-ul Ministerului Justiției a anunțului privind declanșarea procedurii de numire în funcțiile de procuror general, procuror-șef al DNA și procuror șef al DIICOT.
  • 23 decembrie, până ora 24.00 - termen limită pentru depunerea cererilor de înscriere și a tuturor documentelor necesare.
  • 24 decembrie, până la ora 24.00 - afișarea listei procurorilor care îndeplinesc condițiile de participare la selecție și programarea interviurilor.
  • 14 ianuarie 2020 - 17 ianuarie 2020 - susținerea interviului.
  • 21 ianuarie - afișarea rezultatelor selecției.
  • 22 ianuarie - transmiterea propunerilor la CSM pentru aviz.

Cererile de înscriere a procurorilor la concurs se depun la Direcția resurse umane a Ministerului Justiției.

Documente necesare pentru înscrierea la concurs:

  • dovada îndeplinirii condițiilor de vechime prevăzute de lege;
  • declarațiile prevăzute de art. 54 alin. (2) raportat la art. 48 alin. (10-11) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
  • un proiect privind exercitarea atribuțiilor specifice funcției de conducere pentru care participă la selecție, care se depune atât pe suport hârtie, cât și în format electronic, pe suport specific. Proiectul va fi încadrat într-o limită de 30 pagini, iar anexele nu vor putea depăși 10 pagini. Planul și anexele vor fi redactate cu caractere de 12, font Times New Roman, spațiere la 1,5 rânduri;
  • un curriculum vitae al procurorului, conform modelului comun european prevăzut în anexa H.G. nr. 1021/2004;
  • minimum 10 lucrări întocmite de procuror în compartimentele în care și-a desfășurat activitatea, în ultimii 5 ani;
  • ultimul raport de evaluare a activității profesionale a procurorului participant la selecție.

În ce constă interviul

Propunerile ministrului Justiției pentru cele 3 funcții de conducere vor fi înaintate Consiliului Superior al Magistraturii pentru obținerea avizului acestei instituții. Ulterior obținerii avizului Consiliului Superior al Magistraturii, ministrul Justiției înaintează propunerile președintelui României, pentru numirea în funcțiile de conducere.

Potrivit Ministerului Justiției, calendarul aprobat va putea suferi modificări în funcție de numărul procurorilor înscriși.

Cum au ajuns principalele parchete din România să fie conduse de interimari

Direcția Națională Anticorupție a rămas fără șef plin în 9 iulie 2018. Atunci, funcţia de procuror-şef al DNA a devenit vacantă după ce Laura Codruţa Kovesi a fost revocată prin decret de către preşedintele Klaus Iohannis, care a pus în aplicare o decizie a Curţii Constituţionale.

Ministrul de atunci al Justiției Tudorel Toader, cel care a și propus revocarea Laurei Codruța Kovesi, a vrut să o numească la șefia DNA pe Adina Florea, ajunsă între timp la Secția de anchetare a magistraților. Preşedintele Klaus Iohannis a respins-o însă de trei ori pe Adina Florea, pe care șefa CSM, Lia Savonea, a încercat fără succes, de 7 ori, să o numească la conducerea Secției speciale.

Interimatul la șefia DNA a fost asigurat pentru șase luni de către procurorul Anca Jurma, care în ianuarie 2019 a anunțat că nu mai vrea prelungirea mandatului. De atunci, Călin Nistor, procuror-şef adjunct în mandatul lui Kovesi, este interimar la conducerea DNA.

Și Parchetul General funcționează fără procuror-șef plin din luna aprilie a acestui an, când s-a încheiat mandatul lui Augustin Lazăr. El s-a pensionat odată cu încheierea mandatului, pe fondul scandalului legat de activitatea sa de procuror în perioada comunismului, când a respins eliberarea înainte de termen din Penitenciarul de la Aiud a disidentului Iulius Filip.

Procurorii din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) au decis atunci ca procurorul șef adjunct Bogdan Licu să preia funcția de procuror general interimar pentru o perioadă de cel mult două luni. De atunci, mandatul acestuia a fost prelungit.Bogdan Licu este acuzat de plagiat în teza de doctorat susținută la Academia SRI, sub coordonarea lui Gabriel Oprea.

Fostul ministru Tudorel Toader a declanșat o procedură de numire în funcția de procuror general, dar în aprilie i-a respins pe toți cei patru candidați - Augustin Lazăr, Marian Drilea, Gabriela Scutea şi Daniel Horodniceanu.

DIICOT este condusă interimar de Giorgiana Hosu din 2 octombrie, când Felix Bănilă a demisionat din funcția de procuror-șef, la solicitarea președintelui Iohannis, pe fondul scandalului legat de gestionarea cazului Caracal.