Președintele american Donald Trump va avea discuții bilaterale cu Merkel, Macron și șeful NATO, la Londra, în marja summit-ului alianței, dar și un dejun de lucru cu liderii unor state din Europa de Est, printre care și România.

Donald TrumpFoto: Flickr/ Gage Skidmore

Trump se află în drum spre capitala Marii Britanii, unde va participa la summit-ul NATO, în perioada 2-4 decembrie. El va avea discuții separate cu cancelarul Germaniei Angela Merkel, cu președintele Franței Emmanuel Macron și cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în contextul divergențelor generate de afirmațiile lui Macron potrivit cărora alianța este în ”moarte cerebrală”, afirmații nuanțate ulterior, liderul de la Paris susținând că a vrut doar să tragă un semnal de alarmă asupra problemelor cu care se confruntă organizația.

Potrivit Reuters, Trump va avea și un dejun de lucru cu reprezentanți din Grecia, Estonia, Lituania, Letonia, Polonia, România, Bulgaria și Marea Britanie.

Oficialii americani consideră că summitul este un fel de victorie simbolică pentru că presiunile făcute de Trump asupra partenerilor europeni i-au făcut pe mulți să majoreze cheltuielile pentru apărare.

Este de așteptat ca liderul de la Casa Albă să caute sprijinul națiunilor membre privind intensificarea presiunilor asupra Chinei, în contextul în care Trump acuză politicile expansioniste ale Beijing-ului.

Pe de altă parte, britanicii care se află în plină campanie electorală pentru alegerile anticipate din 12 decembrie se tem că Trump s-ar putea amesteca în politica de la Londra, prin diverse comentarii. Președintele american nu a făcut niciun fel de secret din faptul că susține ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.