"Cioloș trebuie să clarifice urgent. Susține acordul România-SUA semnat? Susține că Rusia este pericol strategic pentru România", a scris Andrei Caramitru pe pagina sa de Facebook. Caramitru a precizat că este o postare formală, o cerință directă, scrisă din poziția sa de membru al comisiei de politici publice comună USR-PLUS.

HotNews.roFoto: Hotnews

Andrei Caramitru a mai spus că nu poate fi asociat cu o poziționare pro-Rusia.

Precizăm că Dacian Cioloș, șeful PLUS, este considerat apropiat al președintelui francez Emmanuel Macron. Dacian Cioloș este președintele Renew Europe, din care fac parte toți europarlamentarii USR și PLUS.

Macron a făcut în ultima perioadă mai multe declarații controversate legate de relația cu Rusia, față de care manifestă din ce în ce mai multă deschidere și simpatie. În timp ce față de Rusia se arată tot mai îngăduitor, față de NATO exprimă opinii mai puțin prietenoase. Reamintim declarația aceea potrivit căreia NATO s-ar afla "în moarte cerebrală".

O nouă discuție pornește de la solicitarea lui Vladimir Putin de instituire a unui moratoriu privind instalarea unor sisteme de rachete în Europa. În cadrul unei întâlniri cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a avut loc joi, Macron a declarat că Franța „nu a acceptat” propunerea Moscovei, însă a "considerat-o ca o bază pentru discuții, nu ar trebui ca pur și simplu să o ignorăm".

Declarația a fost făcută după ce Administraţia Vladimir Putin a transmis joi că Emmanuel Macron a transmis că este pregătit să negocieze asupra propunerii Rusiei de impunere a unui moratoriu.

Tot joi, Emmanuel Macron a spus că Rusia și China nu sunt inamicii alianței nord atlantice și NATO nu ar trebui să desemneze aceste țări drept inamice.

În ceea ce-l privește pe Cioloș, acesta a transmis într-un discurs ținut cu ocazia învestirii noii Comisii Europene, că există riscul ca europenii să adopte un mod de viață american. "Sindromul „Prea puțin, prea târziu” ar trebui să fie eradicat o dată pentru totdeauna. În caz contrar, nu va fi domnul Schinas cu portofoliul său, ci americanii, sau chiar mai mult, chinezii, cei care vor decide de mâine modul nostru de viață“, a spus Cioloș. NOTĂ Margaritis Schinas, cel la care făcea referire Cioloș, este comisarul european care deține portofoliul ”Promovarea modului nostru de viață european”.