CEC Bank va fi listată la Bursa de Valori București până la finalul anului viitor, iar pachetul de acțiuni ce urmează să fie plasat pe piața de capital va fi echivalentul a minimum 20% din capitalul social al instituției bancare deținute de stat, a declarat joi ministrul finanțelor Florin Cîțu la Digi 24, potrivit Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Nu este un proces foarte rapid, dar voi începe discuțiile cu banca națională”, a precizat Cîțu, notând că termenul pentru oferta publică de acțiuni este de cam „un an” și că pachetul va fi minimum 20% din acțiunile băncii.

„Sistemul bancar este un domeniu în care competiția, ca în orice domeniu, este cea mai bună și ne ajută o infuzie de capital și să avem această transparență, să fie analizată (compania) acolo, de piață, altfel îți faci treaba”, afirmat Cîțu.

O listare precum cea preconizată de Cîțu ar însemna o nouă majorare de capital pentru banca de stat, care a beneficiat de o proaspătă infuzie de capital de peste 900 de milioane de lei după aprobarea Comisiei Europene. Listarea ar îndeplini una dintre promisiunile guvernului Orban de a dinamiza bursa de valori, care nu reușește să-și îndeplinească funcția de finanțare a companiilor și nici să adune destulă ofertă pentru investitorii locali, care sunt în număr redus.

Ministrul a mai spus că procesul de listare la Hidroelectrica este de asemenea într-un stadiu avansat, iar la fel se va întâmpla și la CEC.

„Argumentul (pentru listare) este simplu. Transparența și guvernanța corporativă. Atunci când ai o companie listată la bursă totul devine transparent. Este mult mai greu să furi bani, așa au fost construite toate companiile puternice în lumea asta”, a afirmat Cîțu, dând ca exemplu companii precum Facebook sau Amazon.

Listarea Hidroelectrica este programată să se deruleze în începutul toamnei viitoare, conform declarațiilor directorului general al producătorului de energie Bogdan Badea.