Ministerul Justiției va lansa pe 2 decembrie procedura de selecție a procurorului general al României, dar și cele pentru procurorii-șefi de la DNA și DIICOT, funcțiile fiind ocupate momentan interimar, a anunțat joi ministrul Justiției, Cătălin Predoiu. De asemenea, în prima sa conferință de presă susținută de la numirea în funcție, Cătălin Predoiu a cerut procurorilor o "ripostă fermă" în fața infracționalității, spunând că România nu poate ajunge "o țară de destinație infracțională".

Sediul DNAFoto: Victor Cozmei / HotNews.ro

”Imediat după preluarea mandatului, am început să lucrăm la procedura de selecție a procurorilor de rang înalt, pentru a fi înaintate CSM, pentru aviz, și președintelui României, pentru o eventuală numire. Pe data de 2 decembrie, Ministerul Justiției va lansa această procedură de selecție în primă fază pentru funcția de procuror general, procuror șef DNA și procuror șef DIICOT", a anunțat Cătălin Predoiu, într-o conferință de presă.

El a mai precizat că a discutat cu președintele Klaus Iohannis pe care l-a informat că va declanșa procedura.

Întrebat dacă actualii șefi ai DNA, Călin Nistor, și Parchetului General Bogdan Licu, ar fi favoriți pentru aceste funcții, Predoiu a răspuns: "Dezmint categoric orice rezultat prestabilit. Invit pe toată lumea să participe la concurs, există toata disponiblitatea Ministerului Justiției să selectam cei mai buni oameni".

Întrebat cât de importante vor fi criteriile de integritate, inclusiv acadamică, Predoiu a spus că, așa cum a menționat și președintele Iohannis în dezbaterea sa cu jurnaliștii, criteriile sunt experiență, profesionalism și integritate. "Acestea sunt premise de la care plecăm".

"Nu putem ajunge o țară de destinație infracțională. Cer Ministerului Public o ripostă fermă"

În prima sa conferință de presă susținută de la numirea în funcție, Cătălin Predoiu a cerut procurorilor o "ripostă fermă" în fața infracționalității, spunând că România nu poate ajunge "o țară de destinație infracțională".

Cătălin Predoiu a spus că în societate se instalează un sentiment de nesiguranță printre cetățenii cinstiți și de siguranță și confort penal printre infractori.

"Nu ne putem permite să devenim o țară de destinație infracțională. Cer Ministerului Public o ripostă fermă în fața acestei îndrăzneli în creștere a infractorilor, interlopilor, traficanților, proxeneților, corupții, organizați în grupuri sau individual, să fie din nou confruntați energic, loviți devastator, descurajați, anihilați judiciar! Brațul ferm al legii să fie din nou simțit de toți cei care și-au pus în minte să facă din România un paradis al infracțiunilor", a declarat ministrul Justiției.

Ministrul Justiției a mai spus că știe că, în ultimii ani, "s-a încercat" slăbirea legilor penale, în special, și procurorii au fost blamați în masă pentru unele greșeli, abuzuri sau eșecuri în instanță, dar a menționat că nu împărtășește culpabilizarea lor în masă.

"În ansamblu, corpul de procurori are valoare. Să o demonstreze! Să probeze curaj și determinare, profesionalism și rigoare procedurală! Societatea așteaptă acțiune eficientă din partea procurorilor. Defetismul nu este o opțiune. Problema este clară: ori câștigă infractorii, ori câștigă partea cinstită a societății! Pentru Ministerul Justiției nu există decât o soluție acceptabilă: legea să fie aplicată, iar cei care atentează la viața, proprietatea și siguranța cetățeanului să fie trimiși în fața judecătorului cu probe solide. Aștept rezultate din partea lor, a procurorilor", a adăugat Predoiu.