​O fostă spioană sovietică care, alături de soțul ei, ar fi dejucat planurile naziștilor de asasinare a liderilor Winston Churchill, Stalin și Franklin Roosevelt în cel de-al doilea Război Mondial a murit la vârsta de 93 de ani.

HotNews.roFoto: Hotnews

Goar Vartanian a murit luni, ea fiind soția spionului sovietic Gevork Vartanian (decedat în 2012) cei doi fiind considerați ca oamenii care au schimbat istoria celui de-al doilea Război Mondial.

Născută în Armenia sovietică, în 1926, Vartanian s-a mutat în Iran, în 1930. La vârsta de 16 ani, tânăra s-a alăturat unui grup de luptători antifasciști condus de viitorul ei soț, acesta lucrând deja ca spion. Împreună, cei doi au expus sute de agenți naziști.

Grupul s-a ocupat de asigurarea securității la conferința din 1943, care a avut loc la Teheran, unde au participat liderii Marii Britanii, URSS și SUA, unde a fost discutată strategia aliaților împotriva lui Hitler.

Grupul ar fi fost cel care a dejucat un complot cunsocut sub denumirea de Operațiunea ”Long Jump” care viza asasinarea celor trei lideri Winston Churchill, Stalin și Franklin Roosevelt.

Operațiunea era condusă de nazistul de origine austriacă Otto Skorzeny, însă a fost blocată după ce sovieticii ar fi interceptat transmisiunile agenților naziști implicați în complot, scrie BBC.

În memoriile sale, Skorzeny a negat existența unui astfel de complot.

Goar și Gevork Vartanian s-au mutat în URSS în 1951 și au lucrat împreună ca agenți sub acoperire ai Kremlinului, fiind parte a unui program secret în perioada 1956-1986. Numele lor de cod erau Anita și Anri.