Camera Deputaților a adoptat, decizional, un proiect de lege prin care victimele accidentelor sau agresiunilor cu autor necunoscut nu vor plăti cheltuielile ocazionate de asistență medicală, fiind decontate de Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, informează Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Proiectul de lege adoptat, miercuri, de către deputați, vizează modificarea art.320 alin. (1) din Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.

„Persoanele care prin faptele lor aduc daune sănătăţii altei persoane, precum şi daune sănătăţii propriei persoane, din culpă, răspund potrivit legii şi au obligaţia să repare prejudiciul cauzat furnizorului de servicii medicale reprezentând cheltuielile efective ocazionate de asistenţa medicală acordată. Sumele reprezentând cheltuielile efective vor fi recuperate de către furnizorii de servicii medicale”, arată inițiativa legislativă a deputatului Oana Bîzgan.

Alineatul modificat mai prevede că „pentru litigiile având ca obiect recuperarea acestor sume, furnizorii de servicii medicale se subrogă în toate drepturile şi obligaţiile procesuale ale caselor de asigurări de sănătate şi dobândesc calitatea procesuală a acestora în toate procesele şi cererile aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti, indiferent de faza de judecată. Cheltuielile efective ocazionate de asistenţa medicală acordată nu pot fi recuperate de la victimele agresiunilor sau accidentelor cu autor neidentificabil, fiind decontate din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS)”.

Camera Deputaţilor a adoptat proiectul, în calitate de for decizional, prin urmare actul normativ merge la promulgarea la președintele Klaus Iohannis spre promulgare.