Un prim pas pentru desființarea Secției speciale de investigare a infracțiunilor în justiție. Proiectul de lege a fost adoptat tacit de Camera Deputaților

de MH     HotNews.ro
Miercuri, 27 noiembrie 2019, 13:05 Actualitate | Esenţial


Adina Florea
Foto: Agerpres
Plenul Camerei Deputaților a adoptat tacit, în ședința de miercuri, proiectul de lege al USR care vizează desființarea controversatei Secții de investigare a infracțiunilor în justiție (SIIJ). Inițiatorii spun că nu există "motive care să justifice înființarea Secției”.

Proiectul inițiat de deputații și senatorii USR a trecut tacit de Camera Deputaților, prin depășirea termenului pentru dezbatere și vot final, potrivit Mediafax.

Inițiatorii spun că motivele inițierii acesuit proiect se referă la "inexistența unor motive care să justifice înființarea Secției , la impactul generat asupra independenței judecătorilor și procurorilor, precum și asupra încrederii cetățenilor în sistemul de justiție penală și, în general, asupra justiției din România”.

Proiectul prevede că la data intrării în vigoare a acetei legi, Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție se desființează.

"Procurorii care la data intrării în vigoare a prezentei legi își desfășoară activitatea în cadrul Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție revin la parchetele de unde provin sau se încadrează la alte parchete unde au dreptul să funcționeze, potrivit legii. (2) De la data revenirii la parchetele unde provin, procurorii care au activat în cadrul SIIJ își redobândesc gradul profesional de execuție și salarizarea corespunzătoare acestuia avute anterior sau pe cele dobândite ca urmare a promovării, în condițiile legii, în timpul desfășurării activității în cadrul selecției”, potrivit proiectul de lege al USR.

De asemenea, la data intrării în vigoare a legii, încetează detașările ofițerilor și agenților de poliție judiciară din cadrul Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție. "Specialiștii cu statut de funcționar public din cadrul Secției de investigare a infracțiunilor din justiție se eliberează din funcție cu aplicarea dispozițiilor corespunzătoare din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcționarilor publici”.

Parlamentarii USR argumentează, în expunerea de motive, că au fost critici în sensul în care nu există motive temeinice pentru înființarea Secției speciale. USR reamintește că și magistrații din România au făcut apel la Guvern și Parlament pentru a desființa SIIJ.

"Desființarea secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție a fost solicitată inclusiv de magistrați, sens în care amintim «Apelul magistraților români către Parlament și Guvern», semnat de peste o mie de judecători și procurori, prin care solicită, printre altele, «desființarea imediată și necondiționată a secției de parrchet separate, creată pentru investigarea infracțiunilor comise de judecători și procurori»”, conchid aleșii USR, în expunerea de motive a inițiativei legislative.

Proiectul a trecut de Camera Deputaților, primă Cameră sesizată, prin depășirea termenului de dezbatere și vot final, la 8 noiembrie, însă for decizional este Senatul.

Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție a fost înființată în cadrul Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție, a devenit operațională în 23 octombrie 2017 și are competența exclusivă de a efectua urmărirea penală pentru infracțiunile săvârșite de judecători și procurori, inclusiv judecătorii și procurorii militari și cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii.

Cauzele de competența acesteia, aflate în lucru la Direcția Națională Anticorupție și la alte unități de parchet, precum și dosarele soluționate până la această dată, se preiau de către Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție.

Secția a fost condusă de Gheorghe Stan, fostul șef al Inspecției Judiciare, singura instituție abilitată să îi ancheteze disciplinar pe magistrați și care în mandatul lui Tudorel Toader a declanșat mai multe acțiuni disciplinare împotriva fostei șefe a DNA Laura Codruța Kovesi. Între timp, Gheorghe Stan a fost numit judecător la CCR, la propunerea PSD.

Procurorul șef adjunct al secției este Adina Florea, propusă de trei ori de ministrul Justiției pentru șefia DNA și respinsă de președintele Klaus Iohannis. Adina Florea a câștigat concursul la CSM pentru funcția de procuror-șef al secției, însă candidatura ei nu a fost validată, în condițiile în care mai mulți magistrați au boicotat ședințele CSM. Lia Savonea, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, a avut 7 tentative eșuate de numire a Adinei Florea la șefia secției speciale.

Criticile CE

Secția specială a fost criticată inclusiv de către organismele europene. Comisia europeană arăta în ultimul raport MCV că funcționarea Secției speciale a confirmat temerile exprimate atât în România, cât și pe plan extern că ar putea fi utilizată ca instrument de presiune politică.

De asemenea, au existat mai multe situații în care Secția specială a intervenit pentru a schimba cursul anchetelor penale într-un mod care ridică îndoieli serioase cu privire la obiectivitatea sa, arătau experții CE. Un exemplu îl constituie deschiderea unui dosar penal împotriva fostei șefe a DNA, în perioada în care aceasta candida și pentru funcția de procuror-șef european. Un alt exemplu este decizia Secției speciale de a deschide un dosar penal împotriva fostului prim-vicepreședinte al Comisiei Europene, Frans Timermans, deși secția nu avea competență.

Comisia Europeană a criticat și acțiunile Secției de inițiere a unor anchete împotriva judecătorilor și a procurorilor care s-au opus modificărilor actuale ale sistemului judiciar, precum și abordarea în cauzele aflate pe rolul instanțelor, de exemplu retragerea căilor de atac introduse anterior de DNA în dosare de corupție la nivel înalt.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

12195 vizualizari

 • -43 (49 voturi)    
  Portocala - Procuror General ! (Miercuri, 27 noiembrie 2019, 13:13)

  Velma Kelly [utilizator]

  Lucicã - Ministul Justitiei !
  Hai ca se poate baieti !
  • +30 (36 voturi)    
   Interesanta (lipsa de) viziune ai! (Miercuri, 27 noiembrie 2019, 13:57)

   2016 [utilizator] i-a raspuns lui Velma Kelly

   pentru o "portocala" stricata, distrugem acum toata "livada"! Asa actionezi si in viata? Daca te supara un coleg la serviciu, te iei la "tranta" cu toti?
   Da-ne explicatii, adu lumina in "sat"!
   • +11 (15 voturi)    
    Daca-l supara careva da foc la fabrica (Miercuri, 27 noiembrie 2019, 14:05)

    Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui 2016

    -
   • -22 (30 voturi)    
    Nu doar Portocala (Miercuri, 27 noiembrie 2019, 14:14)

    Unforgiven [utilizator] i-a raspuns lui 2016

    Ci DNA Ploiesti, DNA Oradea, protocoalele de colaborare si multele dosare penale deschise doar in interes politic.

    Dar astea pentru voi sunt ok, pentru ca justitia trebuie doar sa bage la puscarie si sa faca dosare penale pentru ca aceasta este cererea din piata a amatorilor de dusmanie.
   • -21 (29 voturi)    
    Interesanta comparatie... (Miercuri, 27 noiembrie 2019, 14:30)

    Gigi Kent [utilizator] i-a raspuns lui 2016

    Deci unul care trebuie in mod normal sa fie etalon de respectare a legii (daca procurorii, politistii si judecatorii nu respecta legea, atunci cine?) este comparat cu un mar intr-o livada.

    Problema e ca pentru a elimina marul ala stricat ai nevoie ca cineva sa se uite la mere si sa le gaseasca pe cele stricate si sa le dea deoparte. E ca si cum merele nestricate s-ar revolta impotriva livadarului care cauta merele stricate. E o aberatie!!!

    Nu reuseste nimeni sa explice coerent cum e distrusa Justitia de aceasta sectie sau cum e sectia asta subordonata politic. Totul e la nivel de "las ca stim noi". Si dintre "noi" fac parte GRECO, UE, Comisia de la Venetia care de asemenea sunt incapabile sa explice de ce strica sectia asta Justitia si cum nu e ea independenta.
    • 0 (0 voturi)    
     Faci pe prostu' (Joi, 28 noiembrie 2019, 10:06)

     Alius [utilizator] i-a raspuns lui Gigi Kent

     Ai auzit de cazul Kovesi? Citeste si ai sa vezi cum este distrusa justitia si cum este subordonata politic aceasta sectie. Citeste si toate cazurile in care "sectia" a cerut dosare si cum le-a clasat.

     Poate ca ai flat si cine au fost la conducerea acestei sectii s ce mari acte de viteje au facut la viata lor, cum au fost angajati acolo si de catre cine.
    • -1 (1 vot)    
     FALS (Joi, 28 noiembrie 2019, 11:24)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Gigi Kent

     s-au dat toate argumentele juridice posibile.
     Dar pentru sustinatorii OUG13 sunt zero. Alta intrebare?
 • +37 (47 voturi)    
  Saraca Adina Florea (Miercuri, 27 noiembrie 2019, 13:21)

  Luk [utilizator]

  Oropsita de Lia Savonea... ce tristete fara margini...
  • +17 (21 voturi)    
   de ce are vaca ochii tristi ?? (Miercuri, 27 noiembrie 2019, 14:01)

   linarel [utilizator] i-a raspuns lui Luk

   .. orice legatura cu persoana in cauza e pur intamplatoare
  • +10 (16 voturi)    
   Doua gunoaie (Miercuri, 27 noiembrie 2019, 14:25)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui Luk

   Doi scuipatzi pe obrazul Justitiei,
 • +38 (46 voturi)    
  Mars acasa Adinutzo,psdul te iubeste ! (Miercuri, 27 noiembrie 2019, 13:26)

  Plagarus [utilizator]

  Sigur va fi rasplatita cu un loc eligibil pe lista psderbedeilor la viitoarele parlamentare.
  • 0 (0 voturi)    
   dar ţie cine îţi dă dreptul să te adresezi cu... (Joi, 28 noiembrie 2019, 11:28)

   let_s_twist_again [utilizator] i-a raspuns lui Plagarus

   "marş" ?
   iar moderatorul se face că nu vede, el cenzurează doar postările politic neconvenabile orientării hn.
 • +29 (37 voturi)    
  Florea (Miercuri, 27 noiembrie 2019, 13:28)

  sfarleaza [utilizator]

  Fugi acasa tanti !
 • +28 (36 voturi)    
  AF (Miercuri, 27 noiembrie 2019, 13:36)

  Ilidia [utilizator]

  Era si cazul sa dispara aceasta struto-camila ceata ca bau-bau nptr.magistrati.Biata Adina ramane fara "coledzi"....
 • +7 (11 voturi)    
  De recursul compensatoriu se mai aude ceva? (Miercuri, 27 noiembrie 2019, 14:00)

  mircea112 [utilizator]

  Stie careva recursul compensatoriu cand va fi scos? Ca tot se bateau cu pumnul in piept acum ceva timp, si acum nu mai aud pe nimeni, nici macar presa nu mai spune nimic de el!
 • +6 (8 voturi)    
  De recursul compensatoriu se mai aude ceva? (Miercuri, 27 noiembrie 2019, 14:00)

  mircea112 [utilizator]

  Stie careva recursul compensatoriu cand va fi scos? Ca tot se bateau cu pumnul in piept acum ceva timp, si acum nu mai aud pe nimeni, nici macar presa nu mai spune nimic de el!
 • +12 (20 voturi)    
  Gestapou (Miercuri, 27 noiembrie 2019, 14:24)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Gestapou Juridic marca securistoidului T. Toader, rectorul scursurii gagademice Al. I Cuza. Gestapou condus de complicea infractorilor din Dobrogea, progenitura de secursti PSD - Adina Florea.
  • 0 (0 voturi)    
   dacă hoţul strigă "hoţii" pt. derutarea celor (Joi, 28 noiembrie 2019, 11:31)

   let_s_twist_again [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   din jur, de ce să nu strige şi securiştii "securistul" ?
   că de vreo 3 decenii tot vedem astfel de exemple...
 • -14 (20 voturi)    
  liber la abuzurile in justitie (Miercuri, 27 noiembrie 2019, 15:32)

  Cata79 [utilizator]

  liber la procese comandate de servicii
  • +12 (14 voturi)    
   Ia vezi (Miercuri, 27 noiembrie 2019, 17:09)

   JustinCase [utilizator] i-a raspuns lui Cata79

   Ia abtine-te sa nu mai furi, Ia vezi, poti?
  • +11 (13 voturi)    
   cat de tampit poti fi (Miercuri, 27 noiembrie 2019, 17:22)

   DiDiRo [utilizator] i-a raspuns lui Cata79

   creatura comunistoida
   • 0 (0 voturi)    
    idem mai sus (Joi, 28 noiembrie 2019, 11:34)

    let_s_twist_again [utilizator] i-a raspuns lui DiDiRo

    idem mai sus
  • +4 (6 voturi)    
   bai (Miercuri, 27 noiembrie 2019, 21:38)

   Contrache [utilizator] i-a raspuns lui Cata79

   tu tastezi fara pastile? liber la neuroni pe campie.
   • 0 (0 voturi)    
    idem mai sus (Joi, 28 noiembrie 2019, 11:34)

    let_s_twist_again [utilizator] i-a raspuns lui Contrache

    idem mai sus
 • 0 (0 voturi)    
  de ce ? (Joi, 28 noiembrie 2019, 11:15)

  let_s_twist_again [utilizator]

  de ce secţia specială este considerată ca influenţată politic iar dna nu?
  dna care pe vremea stalinistei lck i-a clasat toate dosarele penale, multe câte avea, lui băsescu dar i-a urmărit cu înverşunare pe toţi adversarii săi politici...
  este dna competent să o investigheze pe lck fără a apare un conflict de interese ?
  m-am lămurit deja: comisia europeană este la fel de părtinitoare politic ca şi politicienii autohtomi...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by