Sunteți fericit? Dacă așa e, sunteți mai fericit decât acum cinci ani? Dacă trăiți în Finlanda, Belgia, Olanda sau Austria, răspunsul la aceste întrebări este mai probabil „da”, conform unui sondaj recent. În ciuda ascensiunii populismului, a problemelor legate de migrație, a protestelor și discordiei politice într-o bună parte din continent, europenii sunt cu 2% mai fericiți decât în 2013.

Fericirea in Europa - LeadFoto: Eurostat

Un sondaj efectuat de Eurostat în 2018 a evidențiat că aproape jumătate din europenii trecuți de 16 ani sunt fericiți majoritatea timpului, în timp ce 14% se declară permanent fericiți. Oamenii au fost rugați să spună cât timp au fost fericiți în ultimele patru săptămâni înainte de sondaj, precizând unde se află în cinci categorii – de la „tot timpul” la „nici un moment”.

Un pahar plin peste jumătate, spune Eurostat

Finlanda, Belgia, Olanda și Austria împart primul loc, fiind națiunile cele mai fericite din UE, mai mult de trei sferturi din populație împărtășind această stare o parte din timp sau chiar tot timpul.

Spania este puțin sub ele în sondaj, dar 29% din populație a spus că a fost fericită tot timpul, cel mai mult din toate națiunile participante la sondaj.

La polul opus s-a situat Letonia, unde mai puțin de o treime din populație s-a simțit fericită majoritatea timpului. Aproximativ 28% din letoni au declarat că s-au simți fericiți puțin timp sau deloc în cele patru săptămâni dinaintea sondajului.

La sfârșitul listei, Letonia este precedată de Bulgaria și Croația.

Popoarele din toate țările, mai puțin trei – Lituania, Suedia și Olanda – au simțit că viețile lor sunt mai fericite decât erau la precedentul sondaj din 2013. (World Economic Forum)