Die Welt despre România ca „stat de țărani al Europei“ și „unul dintre cei mai mari profitori ai UE“

de Dani Rockhoff     HotNews.ro
Duminică, 24 noiembrie 2019, 16:30 Actualitate | Esenţial


fonduri europene
Foto: Pixabay
Într-o analiză a unui tânăr jurnalist apărută în Welt.de, România apare ca o cu totul altfel de țară decât este văzută ea, dinăuntrul ei. În articolul „Statul de țărani al Europei trece printr-un boom împiedicat”, țara este considerată ca fiind „unul dintre cei mai mari profitori ai UE” și într-o creștere economică substanțială, deși „corupția îi sperie pe investitori”. Articolul a apărut în ediția de sâmbăta, înaintea primului tur de scrutin al alegerilor prezidențiale și îi aparține lui Felix Eick, un tânăr jurnalist german de la Axel Springer SE. „Situația e bună între Dunăre și Prut”, scrie acesta.

„Din punct de vedere economic, România a progresat enorm de la aderarea la UE, în 2007. Mai ales în orașele mari și în vest, nivelul de trai a crescut rapid. Produsul intern brut pe cap de locuitor se apropie razant de media UE: de la 34% la 64 %, după cum relatează Eurostat. În capitala București, populația are peste 140% din venitul mediu al UE”.

El menționează în continuare creșterea economică record, de 7%, în anul 2017, cea actuală de cca 4%, urmând că aceasta să se învârtă, în continuare, în jurul a 3%, potrivit prognozelor Băncii Mondiale. Cei trei factori stimulenți ar fi: subvențiile europene, investițiile directe și o politică fiscală bazată pe consum.

O dinamică remarcabilă ar avea-o exportul agricol și domeniul IT. Iar faptul că are rezerve de gaz proprii ar scuti România de importuri substanțiale din Rusia.

Autosubzistenții


Pe de altă parte, „România este pe jumătate un stat țărănesc. Deși ponderea agriculturii la valoarea adăugată a scăzut, din 2005, de la zece la puțin peste patru la sută, un sfert dintre români lucrează în continuare pe câmp, majoritatea ca autosubzistenți”.

Sunt menționate cele aproape patru milioane de gospodării de țărani, „tot a treia, din UE, găsindu-se în România”. Iar faptul că țara este cel mai mare exportator de cereale din Uniunea Europeană ar fi datorat „puținelor urmașe ale cooperativelor de tip colhoz, aflate în mâna străină”.

Rata mică a șomajului din România se explică prin doi factori, consideră autorul: masiva emigrație și faptul că autosubzistenții nu sunt înregistrați ca șomeri. Peste trei milioane de români lucrează în străinătate, iar fondurile caselor de pensii scad masiv.

Însă echilibrul prezentului ar fi păstrat de faptul că „două treimi din lucrătorii imigranți trimit din Italia, Spania și Germania bani celor rămași acasă, dintre care 16% locuiesc încă fără acces la instalații sanitare și 36% fără acces la internet.”. „În Indexul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Umană, România este felinarul roșu din Europa”, constată autorul.

Profitorii

„Și totuși, nicio țară nu a beneficiat atât de mult de UE în ultimul deceniu. De la aderarea în 2007, Bucureștiul a primit din fonduri UE, minus contribuțiile proprii, aproape 30 de miliarde de euro”. Calculele sale arată că „recent, România a primit aproape 2% din PIB de la Bruxelles, iar alte două procente provin din remitențele lucrătorilor oaspeți, a căror sumă s-a dublat de la libera circulație a persoanelor și a capitalului”.

Ca membră a Uniunii Europene, România și-a triplat volumul comerțului cu statele UE, care acum reprezintă trei sferturi din comerțul său exterior. Germania este, de departe, cel mai important partener comercial, reprezentând 23% din exporturi și 20% din importuri. Și totuși, deficitul la exportul românesc se simte, deoarece salariile și pensiile mărite au stimulat consumul din import.

Corupția


Dincolo de plusuri, autorul menționează însă și plaga corupției din România, care întunecă euforia instituțiilor UE, bazată pe indicatorii economici. Iar aici aflăm că Bruxelles „s-a cabrat” la reforma justiției din România, pe modelul guvernelor polonez și maghiar, plănuită de un „guvern postcomunist (PSD)”.

Însă, spre deosebire de Polonia și Ungaria - împotriva cărora Comisia UE a deschis proceduri de analiză a respectării, de către acestea, a statului de drept -, România a făcut un pas înapoi, renunțând la modificările din justiție.

Conducătorul Fundației Konrad Adenauer (KAS) de la București, Martin Sieg, a declarat pentru WELT: „S-a finalizat controversa privind statul de drept.” Iar această „câștigare a securității politice ar trebui să liniștească antreprenorii”.

Schimbările


În articol se mai menționează volatilitatea la nivel de premier și guvern a PSD, în ultimii trei ani, ca și faptul că acum „Ludovic Orban, liderul Partidului Național Liberal (PNL), i-a luat locul Vioricăi Dăncilă, din PSD-ul socialist”.

„Orban va conduce probabil guvernul până la alegerile din decembrie 2020. Partidul său de centru-dreapta, care aparține Grupului Creștin Democrat din Parlamentul European, ocupă 69 din 329 de mandate parlamentare. Cu ajutorul social-democraților renegați și a cinci partide mici, Orban a obținut un vot strâns de încredere, pentru un guvern minoritar. Mulți l-au sprijinit pe Orban, de frica noilor alegeri și a pierderii imunității”.

„Firmele din Germania și din străinătate se pot bucura”, consideră autorul, „că odată cu plecarea PSD incertitudinile dispar”. Orban ar urma să înfăptuiască „un echilibru macroeconomic”, potrivit propriilor sale declarații.

El „vrea să îmbunătățească climatul investițional, să investească în infrastructura-cheie, să-i atragă pe emigranții români în patrie, să asaneze aparatul de stat și să profesionalizeze instituțiile”.

Expertul KAS, Sieg, consideră că această „politică pro-business” este credibilă, deși nu se așteaptă la „măsuri radicale”. Iar actualul președinte sprijină cursul premierului Orban, „care provine din minoritatea maghiară”.

Cotat ca favorit în cursa alegerilor prezidențiale, „este foarte probabil că etnicul german Iohannis se va impune”, mai considera, acum o săptămână, jurnalistul german.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

73288 vizualizari

 • +13 (37 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Duminică, 24 noiembrie 2019, 16:54)

  [anonim]

  • +1 (17 voturi)    
   nu e chiar aşa (Duminică, 24 noiembrie 2019, 20:30)

   mihaicj [utilizator] i-a raspuns lui

   Profitori nu neapărat în sens rău... se menţionează că sub tutela EU România s-a dezvoltat ca niciodată înainte, de la o ţară semiagrară la una industrializată în care agricultura nu mai este ocupaţie de bază.
   Articolul mi se pare destul de pertinent în ansamblu.
   • +5 (5 voturi)    
    Un pic de germană poate nu strică. (Luni, 25 noiembrie 2019, 9:55)

    Gigelonius [utilizator] i-a raspuns lui mihaicj

    "Pro|fi|teur [...] <lat.-fr.> der; -s, -e: (abwertend) jmd., der Profit (1) aus etwas schlägt; Nutznießer" - Dudenverlag. Abwertend înseamnă "peiorativ". Dacă la tine peiorativ are sens pozitiv, înseamnă că nici filologia nu mai este ce a fost cândva.
    • -2 (6 voturi)    
     romanul isi asuma precum barna si dragnea (Luni, 25 noiembrie 2019, 11:20)

     Poiana lui Occam [utilizator] i-a raspuns lui Gigelonius

     nu noi ! psd-ul ! fsn-ul ! pcr-ul ! rusii ! turcii ! austro-ungarii !
     • -1 (1 vot)    
      Ne bucurăm: (Luni, 25 noiembrie 2019, 15:09)

      Gigelonius [utilizator] i-a raspuns lui Poiana lui Occam

      Bravo, felicitări, eşti un cetăţean matur!
   • +1 (1 vot)    
    tarani am fost ... (Luni, 25 noiembrie 2019, 16:24)

    muscha mbanana [utilizator] i-a raspuns lui mihaicj

    ramanem tarani si profitorii U.E-ului . s-a zbatut de s-a rupt ,ciolanis sa ne bage-n shengen si ne-a bagat in origini ,iat el a plecat in vacanta sa mai scrie o cartulie cu prostii !asa ne trebuie .
  • +4 (10 voturi)    
   citiţi şi comentariile (Duminică, 24 noiembrie 2019, 20:42)

   mihaicj [utilizator] i-a raspuns lui

   Majoritatea comentariilor sunt laudative la adresa ţării noastre, nici vorbă de critici
  • -1 (3 voturi)    
   Deci da. (Luni, 25 noiembrie 2019, 15:32)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui

   marile lanturi comerciale in care lucreaza romani nu obliga nici un roman sa intre si sa cumpere. padurile tot noi le-am tocat, ca nu au venit austriecii cu topoarele. bancile tot noi le-am vandut si acum ne deschidem conturi la ele, desi avem CEC Bank, banca detinuta de statul roman.

   cate tari europene se mai pot lauda ca au 45% din populatie fara canalizare, cu buda in fundul curtii? o fi vina Germaniei ca romanii sunt prea lenesi sa sape un sant si sa puna o teava de canalizare?

   comparativ cu nemtii, suntem tara bananiera.
 • +8 (12 voturi)    
  Suna aproape ca un articol "comandat" ! (Duminică, 24 noiembrie 2019, 16:59)

  Susufler0 [utilizator]

  exista o anumita decenta, totusi ! Pt partea cealalta Profesorul nu a mai deblocat fonduri, fiind chibzuit in turul doi, vorba aia : "Nu prapadesti orzul pe gasca" !

  PS. Cu atat mai mult cu cat urmeaza sa o gatesti pana-n Craciun ! :)))))))
 • +17 (27 voturi)    
  Noi profitori, voi tradatori (Duminică, 24 noiembrie 2019, 17:05)

  ranuhasu [utilizator]

  Desi suntem parte a aceluiasi bloc politic, Germania demonstreaza mult prea des ca este gata sa sacrifice interesele strategice ale Romaniei facand targuri pe sub masa cu inamicul natural al intregii Europe de Est. Se poate discuta mult de North Stream, dar miza nemtilor e simpla: ii lasam in plata lor pe saracii din Est cu care ne-am trezit in Uniune ca pe noi nu ne doare daca ii ajutam pe rusi sa isi revina economic
 • +8 (12 voturi)    
  Se vede la fel. (Duminică, 24 noiembrie 2019, 17:05)

  alibaba_zeul_meu [utilizator]

  "România apare ca o cu totul altfel de țară decât este văzută ea, dinăuntrul ei."
 • +6 (24 voturi)    
  Că veni vorba de profitori (Duminică, 24 noiembrie 2019, 17:06)

  Nyk1 [utilizator]

  Pe când un articol die Welt despre „refugiații” musulmani din Germania și ajutoarele de stat pe care le primesc (mai mari decât salariul minim din RO, poate chiar decât salariul mediu din RO)?
  • -1 (5 voturi)    
   Relevant? (Luni, 25 noiembrie 2019, 14:12)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   Ziaristul se plange ca noi irosim fondurile puse la dispozitie de UE si tu te-ai gandit ca un raspuns ar fi sa-i intrebi cum isi cheltuie ei propriul buget? Culmea, in conditiile in care Germania nici macar nu are deficit bugetar?...

   Daca ei vor sa le dea ajutoare la refugiati, asta fac. Sunt banii lor, nu ai nostri. Daca ajutoarele alea depasesc venitul mediu din Romania, o fi vina lor? Sau dovada clara ca suntem mult mai lenesi decat nemtii?
 • +5 (7 voturi)    
  Orban (Duminică, 24 noiembrie 2019, 17:22)

  hamurabi [utilizator]

  "provine din minoritatea maghiară” !?
  • +9 (17 voturi)    
   Orban s-a nascut (Duminică, 24 noiembrie 2019, 18:04)

   ipolitic [utilizator] i-a raspuns lui hamurabi

   din parinti maghiari romanizati fortat si bunici romani maghiarizati fortat. De etnie, e inginer.
   • -1 (7 voturi)    
    Este secui. (Duminică, 24 noiembrie 2019, 18:39)

    Tayen [utilizator] i-a raspuns lui ipolitic

    Nu-i maghiar.
 • +10 (22 voturi)    
  Țărani-țărani... (Duminică, 24 noiembrie 2019, 17:28)

  Tescovin [utilizator]

  ...dar barem sunt țăranii noștri, nu ai altor două duzini de state din lumea a treia.
  • +1 (3 voturi)    
   rotfl (Luni, 25 noiembrie 2019, 14:18)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui Tescovin

   Uita-te pe harta de haplogrupuri si spune-mi cine are cel mai pestrit amestec de origini, germanii sau romanii?

   https://en.wikipedia.org/wiki/Genetic_history_of_Europe#/media/File:Percentage_of_major_Y-DNA_haplogroups_in_Europe.png
 • +6 (26 voturi)    
  Adevarul doare! (Duminică, 24 noiembrie 2019, 17:36)

  soundtrack [utilizator]

  Bine ca n-au spus manelisti!
 • +7 (31 voturi)    
  fascistii aia adevarati (Duminică, 24 noiembrie 2019, 17:55)

  mike_the_hunter [utilizator]

  Bai Fritz, daca nu faceau bunicii tai razboi in care ati omorat numai putin de 20 milioane de rusi, 6 milioane de evrei , si multe alte milioane de multi altii , inclusiv cateva milioane de tarani romani, azi eram o tara avansata in Europa,poate peste Belgia.
  Fritz ,daca nu erau americanii pe care voi ii urati sa va curete de fascism si de fanatismul pe care il aveati si il aveti si acum in cap, azi scriai la Pravda sau ce ziare o mai avea Putin azi, in ruseste.
  Si te chema nu Felix Eick, ci Felix Eickinovici, si erai capitan FSB fost KGB.Asa ca fa ciocu' mic.
  • -6 (16 voturi)    
   De unde ai tu cifrele? (Duminică, 24 noiembrie 2019, 18:42)

   Tayen [utilizator] i-a raspuns lui mike_the_hunter

   Și ce te-a făcut să crezi că ne-am fi dezvoltat?
   • 0 (0 voturi)    
    de unde stiu? (Luni, 25 noiembrie 2019, 20:53)

    mike_the_hunter [utilizator] i-a raspuns lui Tayen

    Pune domnule mana si citeste carti de istorie, si dupa aceea mai vedem.
 • +5 (25 voturi)    
  Norma de poluare (Duminică, 24 noiembrie 2019, 18:45)

  Krokus [utilizator]

  Gunoii astia de nemti mai au tupeul sa critice ?
  Nu ei au pacalit milioane de oameni cu masinile lor care nu aveau euro 5 ?
  In SUA toate masinile VW cu Euro 5 au fost retrase din circulatie si proprietarii despagubiti,in Europa stim de ce nu s-a facut,pt ca germania conduce.
  Au venit ei cu o modificare de soft care cica nu iti schimba puterea si cuplu motorului dar iti scade brusc poluare,minciuni,iti taie din putere si din cuplu motor.
  Sper ca musulmanii de sarbatori sa-i sorcoveasca !
  .
  • -1 (3 voturi)    
   Esti un bou (Luni, 25 noiembrie 2019, 11:19)

   Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui Krokus

   daca asta iti doresti cu adevarat !
 • +11 (17 voturi)    
  „EU- Profiteur “? (Duminică, 24 noiembrie 2019, 19:03)

  V. Istina [utilizator]

  Nu prea se vede. Au avut grija „tovarasii“ sa nu se vada cele 30 de miliarde de euro. Care pare o suma mare. Nu pt PSD care a marit numai intr-un an datoria externa cu 8 miliarde!

  Stat de tarani? Adevarat. Exista vreun stat de fizicieni ori de doctori in filozofie, ori de ingineri? O eticheta politicoasa pt “inapoiere”- tehnologica, educationala, etc

  „Stat-profitor”- trage tare inspre un sens peiorativ al cuvantului. Ca si cum ar fi furat din impozitele nemtilor (dupa cum comenteaza deja niste anonimi tampiti pe site-ul ziarului).

  Romania nu e clar, din pacate- un stat care a profitat „din plin“ de aderarea la UE. Asta din vina tradatorilor romanilor neaosi care au vandut resursele tarii pt punga proprie, care isi trateaza fratii ca pe vite de dus la targ. Din vina smecherilor, a mafiotilor „patrioti“, a „patronilor” si politicienilor de meserie vanduti si parfumati care nu au construit autostrazi ca altfel “ar pleca investitorii”, ori ca “ar creste salariul de baza”.

  Aberatiile astea si aberantii astia pe care ii intalnim prea des in Romania-ei o conduc de fapt- ei sunt cei mai mari profitori. Si poate o parte mica din cei care au reusit sa plece.

  Dar Romania nu, nu este un stat care a profitat indeajuns de apartenenta la UE.
 • +6 (18 voturi)    
  Pai? (Duminică, 24 noiembrie 2019, 19:27)

  RonaldDTrump [utilizator]

  De pe Wikipedia, desi nu o consider o sursa temeinica de informatie: The modern paper takes a self-described "liberal cosmopolitan" position in editing, but Die Welt is generally considered to be conservative.[4][5]

  Deci, din punctul lor de vedere, daca intr adevar Die Welt sunt conservatori, atunci atacul la Romania se justifica. Si eu ca si conservator, de fapt paleoconservator, atac constant Germania pentru chestiuni precum: mama Merkel si imigratia ilegala, legaturile mamei Merkel cu Soros si establishmentul liberalo progresisto globalist, influentele Germano Putiniste in Nord Stream 2 care loveste direct in Romania, comportamenul Germaniei in cadrul UE precum al 3 lea Reich, influentele mamei Merkel asupra politicii externe a presedintelui ales si probabil reales Iohannis, si multe alte chestiuni. Evident ca eu ca si roman paleoconservator voi avea insa puncte diferite de conservatorismul german, care oricum numai conservatorism nu mai e. CDU a legalizat mariajul gay si a inundat Europa cu oameni din culturi incompatibile cu cultura germana chiar si mai putin cu cea romana.

  Ce ma doare insa si ma enerveaza la culme, este pozitia ipocrita a hotnews, care publica acest articol asa cum o fac de obicei cand copiaza ceva din presa straina, de obicei din presa de stanga, intr un ton gri cenusiu, de parca ar fi ceva de genul da sa traiti mama Germania.

  Cand eu, daca as fi fost patronul Hotnews, as fi dat ordin ca astfel de articole sa fie disecate si ipocrizia nemtilor sa fie pusa pe masa.

  De aceea inchei spunand: RUSINE HOTNEWS PENTRU TRADAREA CARE O EFECTUATI CA SI JURNALISTI LIPSITI DE ORICE STRAT DE PATRIOTISM!
 • -2 (12 voturi)    
  NICIODATA (Duminică, 24 noiembrie 2019, 19:51)

  Zummm [utilizator]

  Sa nu ai incredere intr-un neamt sau un rus.
 • +2 (10 voturi)    
  articol pe tema profitabilitatii (Duminică, 24 noiembrie 2019, 21:40)

  NikyNiky1 [anonim]

  ...are dreptate cel ce spune ca jurnalistul are tupeu,chiar nesimtit... ceilalati il contrazic,cu privire la faptul ca pare laudativ...exact,doar pare laudativ,UE a profitat enorm de Romania si a cumparat,ca sa zicem asa, cu doar 30 mlrd euro tot ce a jefuit de aici,din cauza politicilor proaste si a administrarii resurselor de catre hoti,nu patrioti.Mi-a intrat adanc in creier ce se auzea dupa 1990 cum a dezvoltat Germania federala partea ei de est...150 mlrd marci germane anual !!!!!!!!!...ai?...cum e?...iar la noi a ajuns doar o scursura minima ca sa ne vindem ce avem mai bun si sa ajungem slugile lor...asa ca,bitte schoen,hai sa o lasam balta cu profitabilitatea
 • -4 (4 voturi)    
  Cine-a vazut Berlinul, macar in treacat (Duminică, 24 noiembrie 2019, 23:54)

  ruskimushki [utilizator]

  isi da seama de caracterul infect al Balcanilor.
  Cu conditia sa aiba si o crestere aleasa, si sa stie ceva limbi straine.
  Restul se complac in mocirla stramoseasca.
 • +2 (4 voturi)    
  Daca Romania este PROFITORUL UE... (Luni, 25 noiembrie 2019, 11:18)

  Olyx [utilizator]

  atunci Germania este PROFITORUL politicilor economice romanesti care orienteaza economia catre consum, este PROFITORUL politicii de libera circulatie a UE prin care romanii muncesc pe bani putini pe santierele Germaniei si este PROFITORUL exodului de creiere romanesti care alimenteaza cu IT-isti, medici si ingineri piata nemteasca...Un ziarist mai copt la minte ar fi vazut si aceste aspecte si n-ar fi atat de critic la adresa unui stat membru UE, condus de un etnic...german !!!
 • +2 (2 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 25 noiembrie 2019, 15:21)

  [anonim]

 • -1 (1 vot)    
  Mexicanii europei (Luni, 25 noiembrie 2019, 16:21)

  Sergiu Baiceanu [anonim]

  Corect majoritatea romanilor sunt fara educatie si cand ii vezi in aeroporturi ti se face mila, necajiti, fara educatie cu o atitudine si tinuta de om sarac de la tara este ca o pata maro de imagine in Europa, din punctul meu de vedere al unui roman eu ii vad precum mexicanii europei


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by