Peste 15.000 de deţinuţi şi-au exprimat intenţia de a vota la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, a anunţat Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP), citată de Agerpres.

PenitenciarFoto: Sindicatul Național SINPEN 2016 Constanta

Potrivit sursei citate, ca urmare a centralizării cifrelor din teritoriu, situaţia statistică estimativă indica miercuri faptul că 15.151 de persoane private de libertate cu drept de vot şi-au exprimat în scris intenţia de a participa la scrutinul de duminică.

Alegătorii deţinuţi în baza unui mandat de arestare preventivă sau care se află în executarea unei pedepse privative de libertate, dar cărora nu li s-a interzis exercitarea drepturilor electorale votează prin intermediul urnei speciale.

În vederea exercitării în bune condiţii a dreptului persoanelor private de libertate de a vota, la nivelul unităţilor subordonate ANP au fost dispuse mai multe măsuri: identificarea persoanelor private de libertate cu drept de vot şi informarea acestora cu privire la posibilitatea exercitării dreptului de vot prin intermediul urnei speciale; informarea deţinuţilor cu drept de vot cu privire la necesitatea formulării cererilor privind exercitarea acestui drept; depunerea diligenţelor necesare eliberării actelor de identitate persoanelor cu drept de vot care nu posedă sau preschimbării celor al căror termen de valabilitate este expirat; depunerea listelor nominale, împreună cu cererile, la secţia de votare în a cărei rază teritorială se află penitenciarul sau locul de deţinere.

O altă măsură vizează stabilirea şi amenajarea unui spaţiu corespunzător în cadrul unităţii, pentru amplasarea urnelor şi a cabinelor de vot, ţinându-se seama de numărul aproximativ al persoanelor private de libertate participante la alegeri, în conformitate cu prevederi din Decizia Biroului Electoral Central nr. 56/18.10.2019, menţionează ANP.