Guvernul vrea să adopte până la sfârşitul lunii noiembrie rectificarea bugetară, a declarat vineri premierul Ludovic Orban, adăugând că "altfel e bai mare". El a spus că sunt multe instituţii, atât guvernamentale, cât şi din administraţia locală, aproximativ 20% din total, care nu au bani suficienţi până la sfârşitul anului să-şi plătească salariile şi cheltuielile de funcţionare.

Ludovic OrbanFoto: Agerpres

"Se lucrează şi la proiectul de buget pe anul viitor, dar noi vrem până la sfârşitul lunii noiembrie să adoptăm rectificarea bugetară, că altfel e bai mare. (...) Sunt foarte multe instituţii, inclusiv guvernamentale, care nu au bani suficienţi până la sfârşitul anului să-şi plătească salarii, să-şi plătească cheltuieli de funcţionare (...) La fel, foarte multe primării", a declarat Orban, citat de Agerpres.

El a spus că sunt cel puţin 43 de oraşe care nu au bani pentru a încheia exerciţiul financiar, făcând toate plăţile pentru cheltuielile de funcţionare.

"Probabil, comunele sunt mai multe, estimarea noastră este că cel puţin 20% din localităţi nu au veniturile necesare şi, din păcate, au început să afecteze drepturi ale cetăţenilor, că guvernul le-a pasat responsabilitatea cheltuielilor sociale, în schimb nu le-a alocat resursele financiare necesare pentru a plăti indemnizaţiile pentru persoanele cu dizabilităţi, salariile asistenţilor personali. Deja sunt afectate persoane vulnerabile care, practic, trăiesc, îşi asigură subzistenţa din aceste venituri", a susținut Orban.