Ministrul Mediului prezintă cifre șocante: În România se taie, ȋntr-un an, 38,6 milioane de metri cubi de lemn, cu 20 de milioane peste cifrele oficiale. Diferența provine din tăieri ilegale

de DG     HotNews.ro
Vineri, 22 noiembrie 2019, 15:36 Actualitate | Esenţial


paduri
Foto: Agent Green
În România se taie, ȋntr-un an, aproximativ 38,6 milioane de metri cubi de lemn, cu 20 de milioane peste cifrele oficiale, diferența provenind din tăierile ilegale, în mare parte din pădurile proprietate privată. Anunțul a fost făcut, vineri, chiar de către ministrul Mediului, Costel Alexe, demnitarul adăugând că cifrele sunt șocante.

”Primul lucru pe care am vrut să ȋl văd când am venit la minister a fost raportul Inventarului Forestier Naţional. Eram familiarizat cu subiectul din discuțiile de la Comisia de Mediu din Cameră și din articolele din presă, însă eram curios să văd varianta oficială. Am descoperit acolo nişte cifre şocante, atât de şocante ȋncât la prima citire mi-a fost greu să le cred”, a precizat ministrul, într-o conferință de presă.

El mai spune că l-a chemat la minister pe Marin Gheorghe, responsabilul pentru realizarea IFN pentru explicații suplimentare legate de modul în care s-a derulat tot procesul de documentare, care au fost tehnicile folosite, care sunt indicatorii.

”După ce am ascultat toate explicaţiile, vă spun că am acceptat ȋn integralitate acest raport. Datele de acolo sunt reale”, a menționat ministrul Costel Alexe, confirmând că „astăzi, ȋn România se taie, ȋntr-un an, aproximativ 38,6 milioane de metri cubi de lemn, cu 20 de milioane peste cifrele oficiale”.

”Diferența de la 18,5 milioane de metri cubi la 38,6 milioane metri cubi reprezintă tăieri neautorizate. Astăzi, cele mai mari probleme de tăieri neautorizate le avem în pădurile proprietate privată, apoi în pădurile autorităților publice locale și, pe locul trei, în pădurile administrate de RNP Romsilva” a arătat ministrul Alexe.

Ministrul mediului, apelor și pădurilor a anunțat că va aloca toate resursele financiare şi logistice pentru a derula şi Ciclul III al Inventarului Forestier Naţional.

Referindu-se la Sistemul de Urmărire a Materialului Lemnos – SUMAL, ministrul Costel Alexe a spus că urmează să participe la o întâlnire cu STS unde se va discuta modul în care se poate grăbi operaționalizarea acestui sistem (resurse umane, materiale, logistice). „Am refuzat categoric termenul de iulie 2020 pentru punerea în funcțiune a SUMAL! Am dublat resursa umană, logistica și sper ca la începutul anului viitor să-l avem operaționalizat.”.

Ministrul a mai spus că a găsit resursele financiare astfel încât hărțile satelitare să poată fi accesate la o rezoluție foarte bună, cu trecerea de două ori peste areal, pentru ca Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, toți factorii interesați, facultăți de silvicultură și toți cetățenii să aibă acces la ele. ”De asemenea, consider că, în urma dezvoltării SUMAL, Inspectorul Pădurii va avea un grad de accesabilitate din partea populației, atât de ridicat încât să putem stopa acest flagel”, a mai spus ministrul.

În luna octombrie, directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, susținea că volumul de lemn care se taie ilegal din pădurile de stat administrate de Romsilva se ridică la cel mult 50.000 de metri cubi pe an, ceea ce reprezintă 0,01 metri cubi pe an şi pe hectar sau un fag cu un diametru de 8 centimetri.

"Au existat în spaţiul public anumite informaţii despre tăieri ilegale. Există şi în Germania tăieri ilegale, numai că ei le numesc tăieri neautorizate. Este o nuanţă. Volumul care se taie neautorizat din pădurile administrate de Romsilva este undeva între 40.000 şi 50.000 de metri cubi pe an, asta înseamnă un volum de 0,01 metri cubi pe an şi pe hectar, înseamnă un fag sau un molid cu diametrul de 8 centimetri. Credeţi că a tăia, a recolta neautorizat, un par la hectar este un pericol? Eu vă spun că nu", declara şeful Romsilva.

Aceste cifre au fost contrazice constant de organizații nonguvernamentale, care au cerut o reacție europeană pentru a opri tăierile ilegale din România și pentru protejarea ultimelor păduri virgine. O hartă Greenpeace România care arată modificările din structura pădurilor României ce acoperă perioada 2000-2011 arată că 280.000 de hectare de păduri au fost pierdute sau degradate, într-un ritm îngrijorător de 3 hectare pe oră.

O actualizare din 2015 a hărții arată că pierderea pădurii continuă în același ritm în perioada 2012-2014. Motivele acestei evoluții dramatice sunt complexe. Una dintre cauzele principale este reprezentată de tăierile ilegale, iar datele obținute de la instituțiile statului cu privire la cazurile investigate de acestea arată că doar o parte din ilegalități sunt descoperite de autorități, într-un ritm aflat în creștere, de 62 de cazuri de ilegalități silvice pe zi.

Tărierile ilegale au dus și la moartea unor pădurari, doi fiind uciși în decurs de o lună, în aceasta toamnă. Cel mai recent caz a fost al pădurarului împușcat mortal în Maramureș care încerca să împiedice tăierea ilegală de copaci. Liviu Pop, pădurar în cadrul Direcției Silvice Maramureș, a fost ucis într-o pădure administrată de Ocolul Silvic Strâmbu Băiuț, în timp ce încerca să împiedice tăierea ilegală de arbori. Liviu Pop a fost împușcat mortal, iar corpul acestuia, abandonat într-o vale, prezentând numeroase urme de agresiune fizică.

De la începutul acestui an s-au înregistrat 16 cazuri de agresiune asupra personalului silvic al Romsilva care asigură paza fondului forestier administrat, iar între 2014 și 2018 au avut loc alte 168 de cazuri de agresiuni asupra personalului Romsilva care asigura paza pădurilor, în numeroase cazuri fiind necesară spitalizarea, în urma rănilor grave suferite. Pădurarul de la Ocolul Silvic Strâmbu Băiuț a fost omorât miercuri seara, împușcat.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10134 vizualizari

 • +5 (19 voturi)    
  banuiesc ca lemnul ala iese din tara (Vineri, 22 noiembrie 2019, 15:40)

  Je__ [utilizator]

  pe sosea, cale ferata sau vapor

  si cred ca sunt doar cateva la nr in fiecare caz.....deci?
  consuma romania intern 20 milioane de m3 peste ?
  • +10 (20 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 22 noiembrie 2019, 16:16)

   [anonim] i-a raspuns lui Je__

   • +8 (10 voturi)    
    Asa, si? Ce te impiedica sa suni la 112? (Vineri, 22 noiembrie 2019, 18:50)

    newlook [utilizator] i-a raspuns lui

    "Camioane pe drumuri la cate 15 min. Cum apune soarele si mai des. cauti nr de imatriculare in aplicatia inspectorul padurii .. nu exista si iti zice sa suni la 112... dar la 20 metri dupa camion escorta de politie masina cu girofar si merge pana la iesire din oras dupa ei unde ii preia alta echipa..."
    ==========================
    Asa, si? Ce te impiedica sa suni la 112?
   • +6 (6 voturi)    
    zxzxzxz (Vineri, 22 noiembrie 2019, 19:16)

    solar [utilizator] i-a raspuns lui

    Toți sunt PSD-iști ?
    • +3 (3 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 23 noiembrie 2019, 10:49)

     [anonim] i-a raspuns lui solar

  • +7 (17 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 22 noiembrie 2019, 16:25)

   [anonim] i-a raspuns lui Je__

   • +6 (16 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Vineri, 22 noiembrie 2019, 17:26)

    [anonim] i-a raspuns lui

    • -3 (11 voturi)    
     Sunt doar zvonuri PSD-iste (Vineri, 22 noiembrie 2019, 19:41)

     Philipe [utilizator] i-a raspuns lui

     Nen-tu Iliescu semna contracte cu ei.
   • +6 (8 voturi)    
    Ce profil mai exact!? (Vineri, 22 noiembrie 2019, 21:54)

    Iomen [utilizator] i-a raspuns lui

    Holz face cherestea, grinzi pentru case si placi pentru mobila. O fabrica a fost chiar a lu’ Ikea inainte. Nu mi-e clar; trec trenuri cu busteni sau produse din lemn?
  • +10 (22 voturi)    
   cine a mers vreodata pe la Sebes (Vineri, 22 noiembrie 2019, 16:26)

   Kosmos [utilizator] i-a raspuns lui Je__

   seara . inc ep sa coboare camioanele cu 2 remorci de pe munte. Noaptea ca hotii.
   Lemnul eeste apoi vandut fabricilor austriece care proceseaza lemnul brut si apoi este exportat.
   Seamana identic cu hotii de fier. Pana ce nu se umbla la cei care cumpara (cerere) oferta va exista tot timpul.
   Aici vorbim de o mafie bine impamantenita politie politicieni taietori si straini care proceseaza materia prima.
   Cinbe raspunde pt jaf? Nimeni n-a ridicat clar si raspicat problema. Nici macar Presedintel Johannis care banuiesc ca este informat la zi de Servicii
   • +6 (12 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Vineri, 22 noiembrie 2019, 22:05)

    [anonim] i-a raspuns lui Kosmos

   • +6 (6 voturi)    
    Tu, ai mers vreodata la Sebes? (Sâmbătă, 23 noiembrie 2019, 8:47)

    Anges [utilizator] i-a raspuns lui Kosmos

    Zona industriala e relativ plata si vizibila, intre A1, E81 si E68. N-are nimeni cum sa stie daca un camion vine de la munte, din Ucraina sau de la Constanta. Sint curios cum stii tu.
    Austriecii “e” de fapt o firma: Schweighofer. Kronospan are detinere din Elvetia si sediul in Cehia (vezi wiki). Oricum Kronospan traieste din rumegusul produs de Schweighofer; face placi aglomerate pentru mobila (sint gard in gard si se vad benzile si pe G maps).
    Personal am indoieli ca gaseste Schweighofer oameni pentru tura de noapte sa descarce zeci de camioane de cand are Daimler fabrica peste drum (top 3 exportatori in RO, 20.000 de angajati, 1,6 mld EUR).
    Dar daca ar fi o investigatie, as vorbi cu oamenii astia care zici ca descarca noaptea; nu cred ca le frica la 0.69% somaj cat e in Sebes (Alba24.ro).
 • +5 (25 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 22 noiembrie 2019, 15:43)

  [anonim]

  • +4 (14 voturi)    
   constatare buna (Vineri, 22 noiembrie 2019, 16:17)

   vali2 [utilizator] i-a raspuns lui

   pai ce e gresit?
   macar sa se ajusteze cifrele oficiale in conformitate cu realitatea. Altfel o sa tot stam cu capul in nisip si o sa zicem.. dar totu-i ok.. desi stim cu totii ca nu e.

   Primul pas e facut, sa se accepte oficial ca realitatea e cu totul alta decat ce s-a prezentat pana acuma.
   Pasul 2 e sa se ia masuri urgente pentru a se combate taierile ilegale
  • +3 (13 voturi)    
   iti zic eu de ce e bine... (Vineri, 22 noiembrie 2019, 17:05)

   mache [utilizator] i-a raspuns lui

   ... pentru ca niciun ministru de mediu din ultimii 3 ani n'a considerat ca acele numere publicate de "oiengeuri" (cum le mai place unora sa pronunte) sunt reale...
   Pentru a incepe rezolvarea unei probleme intai trebuie acceptata acea problema ca fiind una reala.
   • -2 (8 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Vineri, 22 noiembrie 2019, 21:31)

    [anonim] i-a raspuns lui mache

   • +3 (3 voturi)    
    Problema nu e de 3 ani (Sâmbătă, 23 noiembrie 2019, 12:22)

    Anarb [utilizator] i-a raspuns lui mache

    Si hai sa ne scoatem ochelarii de cal si sa ne aducem aminte cum a aparut.
    Din 2000 in 2015 ministerul a fost cu mici intreruperi doar PSD si acoliti, multi nume sonore: Aurel Ilie, Petru Lificiu, Radu Rosca, Sulfina Barbu, Rovana Plumb, Gratiela Gavrilescu (PSD), Daniel Constantin (plimbaret, acum Pro Romania), Laszlo Borbey si Attila Korodi (UDMR - au strans 6-7 ani impreuna, Korodi cred 3 mandate, Borbely a rezistat fortat sub Boc si MRU, si din perioada aia sint glumitele Kerstoy sau Attila, Drujba lui D-zeu).
    In 2015 a preluat Lucia Varga - PNL si atunci Ponta a iesit in presa si a acuzat-o de favorizarea Schweighofer. Sincer, nu ma bag la ONGuri, dar daca ne ducem pe fenta lui Mickey Mouse, cam sintem toti de desene animate si problema ramane.
 • -1 (23 voturi)    
  Unde merge lemnul din colonie? (Vineri, 22 noiembrie 2019, 16:19)

  ww [utilizator]

  Cumva unde merg si gazele, petrolul, aurul, produsele agricole de calitate, profiturile uriase facute aici, copiii si fetele noastre care nu se mai intorc niciodata acasa?
  Vorbim de Rusia, desigur.
  • -5 (7 voturi)    
   Ah ce ironic o arzi tu (Vineri, 22 noiembrie 2019, 19:45)

   Philipe [utilizator] i-a raspuns lui ww

   Cine le dă către occident sau Rusia pe toate astea mai taticule? Te-au invadat vreunii? nu cred.
   • -3 (5 voturi)    
    "Așa arată în zilele moderne colonialismul"* (Sâmbătă, 23 noiembrie 2019, 7:52)

    ww [utilizator] i-a raspuns lui Philipe

    *Christopher Wylie

    Vezi tu, prieten intelept, tocmai asta e rafinamentul neo-colonismului: sa crezi ca esti popor liber si suveran si ca iti poti decide destinul dar in realitate sa fii sub stapanire si sub bocanc. E drept, armatele invadatorului nu sunt imbracate in uniforme, de aceea sunt greu de recunoscut. E vorba de intreaga clasa politica autohtona si de statul represiv antinational. Ticalosii astia, in schimbul garantiei oferite de stapanii din afara ca vor beneficia de imunitate deplina pentru gainariile infaptuite, ne-au vandut viitorul, ne-au transformat ca popor in iobagi iar tara in groapa de gunoi a Occidentului. In mandatele lui Basescu, prin "lupta anticoruptie" li s-a adus tuturor la cunostinta cine e noul stapan (de aceea injurau toti ambasadele), acum sub "coabitarea" (a se citi complicitatea) Iohannis-PSD-PNL se desavarseste doar statutul de colonie al României.
    E o forma de stapanire foarte eficienta: Occidentul ne mulge la sange ca sub ocupatie (de resurse, mana de lucru ieftina, copii si fete care ajung sa fie traficati ca animalele), fara a avea armata aici, deci fara a fi tinta urii, frustrarilor si nemultumirilor populare. Acestea sunt canalizate cu grija de propaganda catre clasa politica autohtona. Aceasta isi joaca cuminte rolul de paratraznet, de aceea poti injura orice politician roman fara repercursiuni, dar daca spui ceva despre corporatii (aminteste-mi te rog ultimul articol critic din presa la adresa vreunei companii straine), despre interesele marii finante, despre ipocrizia crasa a UE, SUA si NATO in ceea ce priveste România atunci ti-o iei imediat.
  • +7 (7 voturi)    
   . (Vineri, 22 noiembrie 2019, 22:22)

   dinfranta [utilizator] i-a raspuns lui ww

   De "vinzatorii de tara" ai auzit ? Romani verzi, bine inteles.
 • +4 (14 voturi)    
  ehh (Vineri, 22 noiembrie 2019, 16:27)

  alex34 [utilizator]

  lasa ca acum vine 1decembrie.. si apar uralele "mandru ca sunt roman".., si pe de alta parte ne vindem tara pe 2 lei, cum sa ne respecte strainii cand noi ne batem joc de tara asta..., ne place sa auzim cum strainii ne vor raul si ne exploateaza, cand ne fac observatii apar imediat politicienii care urla ca suntem suverani si stim noi mai bine.. cand de fapt romanul de rand e cel care distruge tara cu o nepasare si lacomie bolnave, iar alesii tarii sunt doar oglinda omului de rand care daca ar putea ar fura si el cu 7 maini
 • +5 (15 voturi)    
  Sa lase macar un rand de brazi (Vineri, 22 noiembrie 2019, 16:33)

  Mihail. [utilizator]

  Pentru turisti.
 • +5 (19 voturi)    
  toți hoți (Vineri, 22 noiembrie 2019, 16:35)

  Toni_Romania [utilizator]

  TOȚI politicienii fac banu gros din traficul cu brazii României. Si din stanga, si din dreapta.
  • -1 (9 voturi)    
   NU.... (Vineri, 22 noiembrie 2019, 19:20)

   solar [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

   Nu , domle ! Cei de dreapta au scutiri ...medicale din UE !
 • +1 (19 voturi)    
  CSAT? SRI? (Vineri, 22 noiembrie 2019, 16:40)

  kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator]

  sau tot badea Gheorghe e de vina?
 • +9 (19 voturi)    
  aveti puterea sa opriti dezastrul .... faceti-o !! (Vineri, 22 noiembrie 2019, 16:42)

  linarel [utilizator]

  ia sanctionatii pe ei prinsi cu 50 de ani inchisoare CU EXECUTARE PRIN LEGE asa incit judecatorii sunt OBLIGATI SA APLICE PEDEAPSA ... sa vedeti ce liniste se face , in 2 ani nu se va mai taia ilegal nimic.

  cind fostul prim ministru Boc a mers la el acasa in munti si a vazut pe versantii muntilor defrisarile ilegale NU a facut absolut nimic,

  toti care au fost la guvernare au tacut malc ...

  acel lemn are un traseu clar ... si se exporta sau merge la "marea " firma din sebes ...oare cine are interesul sa distruga padurile din RO .... sa fie cumva austriecii ???
 • +3 (15 voturi)    
  trist (Vineri, 22 noiembrie 2019, 16:51)

  gelu antigelu [utilizator]

  cred ca foarte mult din acest lemn se foloseste ca lemn de foc pentru ca sunt milioane de gospodarii in rural in general cu persoane in varsta care inca folosesc traditionalele sobe, cu o eficienta redusa la care in vestul Europei s-a renuntat de peste 100 ani. Orice s-ar face oamenii astia isi vor procura lemn de foc prin orice mijloace pentru ca nimeni n-o sa riste sa moara de frig, cand are padurea aproape.
  Solutia pe termen lung ar fi extinderea in toata tara a retelei de gaze naturale cu investitii masive in acest sens. Citeam undeva ca Ungaria care are 0 rezerve de gaz are o extindere a retelei de gaze de 80-90% din teritoriu iar Romania care are rezerve proprii are o extinderea retelei de gaze de vreo 30%. Pai nu e de tot rasul?
  • +1 (11 voturi)    
   nu e lemn de foc (Vineri, 22 noiembrie 2019, 17:14)

   Mos Andrei [utilizator] i-a raspuns lui gelu antigelu

   Daca vezi ce se fura pentru lemn de foc... doar cioate si arbori subtiri (mesteacan). grosul se duce la fabricile de prelucrare, cum zic si altii mai sus.
   • +5 (7 voturi)    
    La fabricile de prelucrare... (Vineri, 22 noiembrie 2019, 22:00)

    Iomen [utilizator] i-a raspuns lui Mos Andrei

    Scuza-ma ca te intreb, dar casele “ecologice” sau “traditionale” din lemn de unde crezi ca vin? Gardurile de lemn din jurul caselor care au explodat peste tot? Mobila?
  • -3 (7 voturi)    
   zxzxzxz (Vineri, 22 noiembrie 2019, 19:26)

   solar [utilizator] i-a raspuns lui gelu antigelu

   Păi, nea Gelule ăia din UNGARIA i-au și intrebat pe cei din BUKALE de ce ne trebuie atata gaz ? SĂ FACEȚI UN FOC MARE ? Ian dați-ni-l nouă să-l vindem in UE ! Ce crezi că a urmat ?
   • +6 (8 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Vineri, 22 noiembrie 2019, 22:09)

    [anonim] i-a raspuns lui solar

 • +1 (13 voturi)    
  Sper (Vineri, 22 noiembrie 2019, 16:56)

  Consonant [utilizator]

  Sper ca in sfarsit acest ministru, care este printre putinii pe care i-am auzit pronuntand datele reale, cele pe care organizatiile neguvernamentale le tot repeta, dar fara succes, sa reuseasca sa faca ce si-a propus.
 • +4 (16 voturi)    
  se pare (Vineri, 22 noiembrie 2019, 16:58)

  dailyshow [utilizator]

  ca o tinem numai intr-un soc. serios, cine e socat?! oare cand n-o sa mai ramana niciun copac, tot socati o sa fim? bleah
 • +1 (13 voturi)    
  unde se duce lemnul? (Vineri, 22 noiembrie 2019, 17:11)

  Mos Andrei [utilizator]

  Asa niste volume mari trebuie sa se duca undeva. Poate ar mai merge o verificare la Schweighoffer din cand in cand? ;)
 • -1 (9 voturi)    
  Domnul Flutur de la PNL ce parere are ? (Vineri, 22 noiembrie 2019, 18:15)

  clint [utilizator]

  Nu imi fac sperante, unii vor gasi metode "legale" sa fure lemn si de acum mai departe.
 • +9 (11 voturi)    
  E o mafie a lemnului in toata regula (Vineri, 22 noiembrie 2019, 18:29)

  kkciosuldelahamangia [utilizator]

  Nu se pot taia paduri fara ca padurari, sefi e post, primari de la sate, prefecti, etc, sa nu stie, si culmea, nici nu se iau masuri impotriva celor prinsi in fapt.
  Intrebat-va de ce parlamentarii din judetele cele mai afectate de acest flagel, nu propun masuri legislative ? Simplu, ei raman fara spagile din vanzarea ilegala a lemnului furat.
 • +10 (12 voturi)    
  Totul (Vineri, 22 noiembrie 2019, 18:31)

  briciu [utilizator]

  Are loc sub directa supraveghere a ROMSILVA garantat !!
 • -1 (13 voturi)    
  Nu (Vineri, 22 noiembrie 2019, 18:45)

  Coco_papagal [utilizator]

  conteaza cine il cumpara, ca doar nu vine austriacul sau neamtul cu drujba in padure, ci faptul ca noi singuri taiem padurile pt un audi si o vila. Tara de mitici prosti..singuri isi taie craca de sub picior iar apoi urla ca vinovat e ala care voia sa o cumpere.
  • +5 (11 voturi)    
   zxzzxzxz (Vineri, 22 noiembrie 2019, 19:29)

   solar [utilizator] i-a raspuns lui Coco_papagal

   Papagalu-i papagal ... COCO, COCO , COCO !
   • +7 (7 voturi)    
    mai coco (Vineri, 22 noiembrie 2019, 22:33)

    dinfranta [utilizator] i-a raspuns lui solar

    daca nu cumpara austriacul cumpara rusul, sau grecul sau oricine are nevoie si bani ca sa corupa. Simplu si eficace e sa stopezi vinzarea tarii direct la sursa, adica in Romania, nu sa urli ca strainul cumpara ceea ce ii vindem noi nesiliti de nimeni.
    • 0 (4 voturi)    
     Corect (Sâmbătă, 23 noiembrie 2019, 10:37)

     Coco_papagal [utilizator] i-a raspuns lui dinfranta

     Asta am afirmat si sustin.
 • +7 (7 voturi)    
  Asa se jefuieste o tara! (Sâmbătă, 23 noiembrie 2019, 10:58)

  V. Istina [utilizator]

  Ministrul PSD al mediului merita cercetat de DNA. Personajul stia de situatia asta uluitoare, absolut alarmanta pt orice roman, chiar si pt talharii pesedisti:

  1. stia ca padurile sunt furate si nu doar ca n-a facut nimic, A MINTIT!
  2. nu este posibil practic ca o asemenea operatiune sa ramana neobservata de autoritati. Asta inseamna ca au fost complice.

  3. cea mai probabila concluzie: statul mafiot - statul pesedelizat.
  • -4 (4 voturi)    
   dar dacă (Sâmbătă, 23 noiembrie 2019, 15:48)

   Wn [utilizator] i-a raspuns lui V. Istina

   DNA-ul îsi ia partea ei de șpagă?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by