Adina Vălean a fost validată de Parlamentul European pentru funcţia de comisar european pentru transport deşi Comisia pentru mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară (ENVI) a menţionat în opinia sa privind audierea candidatei din România că ar fi necesare întrebări suplimentare pentru aceasta întrucât a dat răspunsuri nesatisfăcătoare într-o serie de chestiuni, punct de vedere împărtăşit de Verzii din Comisia transport şi turism (TRAN), se menţionează în scrisoarea de evaluare dată publicităţii joi.

Adina ValeanFoto: Captura video

În scrisoarea trimisă lui Antonio Tajani pe 15 noiembrie, preşedintele Conferinţei preşedinţilor de comisii, preşedinta Comisiei TRAN, Karima Delli, apreciază că "coordonatorii care reprezintă o majoritate de două treimi din membri au aprobat că comisarul-desemnat, Adina Vălean, este calificată atât să fie membră a Colegiului Comisarilor, cât şi să îndeplinească sarcinile care i-au fost atribuite".

Totuşi, în scrisoare, figurează şi opinia Comisiei ENVI privind audierea, potrivit căreia "coordonatorii din ENVI reprezentând o majoritate a membrilor sunt de părere că sunt necesare întrebări suplimentare pentru comisarul-desemnat şi că răspunsurile la întrebările din aria de competenţă a ENVI din cadrul audierii nu au fost satisfăcătoare, precise sau concludente". De asemenea, aceştia au avut opinia că Adina Vălean nu a convins nici în privinţa realizării obiectivelor legate de transport în cadrul aşa-numitei "European Green Deal", politica de mediu a viitoarei Comisii Europene.

Scrisoarea mai menţionează că în întâlnirea de evaluare de după audiere coordonatorul grupului Verzi/Alianţa Liberă Europeană a ţinut să fie incluse şi obiecţiile sale. "Grupul Verzi/ALE susţine opinia ENVI şi subliniază în particular că comisarul-desemnat nu a demonstrat convingător ce intenţionează să facă pentru a reduce emisiile aviaţiei de manieră generală", se precizează în textul citat.

Totuşi, notează scrisoarea, coordonatorii TRAN reprezentând două treimi din membri, au recunoscut "competenţa generală, angajamentul european şi independenţa personală a comisarului-desemnat, dna Adina-Ioana Vălean."

"Rezultatul general al acestei audieri este că comisarul-desemnat a lăsat o impresie convingătoare privind capacitatea ei de a deveni membră a Colegiului Comisarilor şi faptul că deţine calităţile personale şi profesionale, precum şi determinarea politică, pentru a îndeplini sarcinile specifice care îi sunt atribuite", mai notează documentul.

În acelaşi timp, comisia TRAN îşi exprimă regretul că nu au existat "angajamente specifice privind propuneri referitoare la condiţiile sociale din transport". Comisia TRAN aşteaptă, de asemenea, o propunere concretă privind certificatul de securitate socială şi revizuirea Regulamentului 1008/2008 privind regulile comune pentru operarea serviciilor aeriene în UE.

Singurul candidat dintre cei trei din ultimul grup audiat pe 14 noiembrie de PE care a primit întrebări suplimentare din partea eurodeputaţilor din comisia de specialitate a fost candidatul Ungariei, Oliver Varhelyi. Comisarul-desemnat pentru extindere şi politica de vecinătate a fost însă şi el validat luni de Parlamentul European după ce a răspuns întrebărilor scrise suplimentare. (Sursa: Agerpres)

Cine este Adina Vălean

Adina Vălean are 51 de ani. Este căsătorită cu fostul lider al PNL Crin Antonescu.

Ea este președinte al Comisiei pentru industrie, cercetare și energie a Parlamentului European începând cu iulie 2019, din partea Grupului Partidului Popular European (PPE). Este membru al Parlamentului European din 2007, odată cu aderarea României la Uniunea Europeană.

Adina Vălean a fost deputat în legislatura 2004-2008, aleasă pe listele PNL, iar în 30 noiembrie 2007 a demisionat pentru a ocupa locul de deputat în Parlamentul European.

Aleasă în Parlamentul European în iunie 2007 pe lista PNL, Adina Vălean a fost membru în Comisia pentru industrie, cercetare și energie, Comisia temporară pentru schimbările climatice, Delegația pentru relațiile cu țările din Europa de Sud-Est și membru supleant în Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne.

Ea a fost vicepreședinte al Alianței Liberalilor si Democraților pentru Europa (ALDE - grupul liberal).

În aprilie 2009, Parlamentul European a adoptat raportul Adinei Vălean referitor la reducerea de la 1 iulie 2009 a tarifelor maxime în cazul trimiterii de mesaje text și descărcării de date de pe Internet în regim de roaming.

Studii:

Este matematician de formație, iar până în 1997 a fost profesor de matematică. În 1997 a devenit director pentru relația cu direcțiile județene pentru Tineret și Sport și ONG de tineret în Ministerul Tineretului și Sportului. Din 1999 și până în 2001 a lucrat în organizații non-guvernamentale, ca director de programe al Asociației Române pentru Libertate și Dezvoltare și ca director general al Fundației “Institutul pentru Liberă Inițiativă”.

Activitate politică:

A intrat în PNL în 1999.

Între 2000 și 2002 a fost secretar general al Tineretului Național Liberal. În 2002 a devenit membru al Biroului Permanent al PNL (sector 1) și secretar al Comisiei PNL pentru mediul de afaceri, privatizare și politici concurențiale. În 2006 a fost aleasă vicepreședinte al PNL Prahova. De asemenea, în 2000 a fost director executiv adjunct al campaniei electorale pentru alegerile generale, iar în 2004 a fost implicată în programe de sprijin în campania pentru alegerile locale. Între 2004-2006 a fost deputat în Parlamentul României, circumscripția Călărași