Actualizat acum

Articol susținut de Enel

Contoarele inteligente - mituri și realități

de Narcis Anton     Smile Media
Joi, 21 noiembrie 2019, 9:46 Actualitate | Esenţial


Contor inteligent de la Enel
Foto: Enel
​Așa cum explicam într-un articol anterior, contoarele inteligente vor aduce multiple beneficii pentru utilizatorii finali. Sigur, vor exista persoane care se vor opune "digitalizării", dar important e ca atunci când iei o decizie, să fie una informată și nu bazată pe "am auzit de la un prieten/rudă că noile contoare înregistrează mai mult curent consumat". Bine, rezistența la schimbare nu este o chestiune specifică doar meleagulilor noastre, ci este întâlnită și în țările mai dezvoltate. ​

Însă, articolul de față nu va fi despre rezistența la schimbare în fața tehnologiei, ci își propune să intre puțin mai în detaliu în lumea contoarelor inteligente și revoluția adusă de digitalizarea rețelelor de energie electrică.

Chiar dacă am discutat și în articolul anterior, merită reluată ideea și aici, poate cel mai important beneficiu al unui contor inteligent și al unui sistem de măsurare inteligent este acela că indexul este citit automat și poți, așadar, să monitorizezi și să controlezi consumul de energie.

Ce înseamnă asta?


Pentru că trimiterea indexului se face automat, securizat și fără greșeli, furnizorul tău va factura consumul real, nu unul estimat. Pentru că transmiterea datelor e continuă, ai o libertate mai mare în alegerea ofertei de furnizare - și în România vei putea opta într-un viitor nu foarte îndepărtat pentru tarife flexibile (contorul inteligent permite stocarea mai multor tipuri de tarife), configurabile la nivel de intervale orare sau zile, săptămână, lună, sezon, alături de flexibilitate la perioada de facturare (nu neapărat lunar sau la trei luni).

Și aici intrăm în zona IoT-ului. În viitorul apropiat, electrocasnicele inteligente vor putea citi automat din contorul inteligent tarifele diferențiate și vor decide care este cel mai convenabil moment să pornească. Asta înseamnă optimizări ale costului și ai șansa să adaptezi consumul la nevoile tale.

În plus, dacă dorești să devii prosumator (să începi să produci energie electrică regenerabilă - panouri solare sau eoliene), acest contor te va ajuta să măsori separat energia pe care o livrezi în rețea și pe cea pe care o absorbi din rețea. Vei ști când consumi energie din rețea și când consumi energia regenerabilă pe care o produci chiar tu.

Pentru clienții business, se deschide posibilitatea de definire a tarifelor complexe și personalizate care permit reducerea costurilor în corespondență cu evoluția prețului energiei pe piața de tranzacționare a energiei.Mituri

Bun, am discutat despre avantaje, am discutat despre IoT, despre lapte și miere, dar totuși, “dacă aparatele lor nu sunt așa inteligente cum zic ei”. Lăsăm mai jos câteva dintre îngrijorările cele mai des întâlnite ale celor care au o reticență în a adopta noile tehnologii.

1."Dacă mă fură, că îi știu eu pe ei"

O frază destul de folosită și e clar că nu are niciun fundament real atâta timp cât poți vedea singur, în timp real, cât consumi. Contoarele inteligente sunt testate metrologic, iar abaterea în ceea ce privește consumul înregistrat este aproape egală cu zero.

2. Contoarele inteligente pot cauza probleme de sănătate

Contoarele inteligente respectă toate normele și cerințele de mediu româneşti, inclusiv cele europene, și nu pun în pericol viața, sănătatea, siguranța la locul de muncă și nu au un impact negativ asupra mediului.

3. Contorul mă spionează și îmi știu fiecare mișcare

Datele colectate sunt doar cele legate de consum și furnizorul nu știe la ce folosești curentul. Fie că bei 10 cafele pe zi sau te uiți non stop la televizor, contorul inteligent nu colectează decât datele generale despre consum și nu alte informații detaliate. În plus, chiar și aceste date despre consum sunt criptate. Oricum, dacă ar vrea cineva să vadă cât consumi, ar fi de ajuns să se uite la contor (ne referim la spațiile de locuit care au contoarele în spații comune - scări de bloc).

4. Contoarele inteligente nu mă ajută să fac economii, ba din contră

Evident că un contor inteligent nu te ajută în mod direct să îți scazi factura la curent. Adică nu este de ajuns doar să montezi un astfel de contor și, spuf!, ca prin minune, ai o factură mai mică. Nu. Contorul te ajută să ai niște statistici despre consumul tău și astfel să vezi cum poți să îți optimizezi consumul pentru a scădea costurile.

Sigur, discuții tot or să fie și lista de mituri poate continua aproape la nesfârșit. Important e, așa cum spuneam și la începutul acestui articol, să faceți alegerea pe care o considerați bună, dar doar după ce v-ați informat temeinic.

Mai multe informații puteți obține pe site-ul E-Distribuție
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


4478 vizualizari

 • +17 (19 voturi)    
  Prin Italia (Joi, 21 noiembrie 2019, 10:04)

  nick24 [utilizator]

  au fost niște articole că facturile AU CRESCUT după montarea contoarelor inteligente. Ei dădeau exemple și din SUA.
  La noi, de exemplu, dacă se montează la bloc și vor fi 2 tarife, noaptea mai ieftin, atunci, va fi O CATASTROFĂ!
  Se vor auzi toată noaptea mașinile de spălat!

  ACUM Nu mi se pare prea greu să dai indexul pe internet, pe aplicație și să primești factură pe email.
  Contorul inteligent costâ f mult și pe toată țara e o investiție f mare, INDIFERENT CINE plătește.
  • -1 (3 voturi)    
   mda (Joi, 21 noiembrie 2019, 17:01)

   SoulSearcher [utilizator] i-a raspuns lui nick24

   e normal sa creasca pt ca sensibilitatea e mai mare

   si va inregistra chiar si ledul de la TV-ul stins

   eu am fost plecat vreo 2 luni anul asta, prin ianuarie si februarie (cu tot cu familie) si evident ca n-am avut consum

   imediat la finalul lui februarie au venit si mi-au schimbat la bloc ambele contoare, numai mie :DDD
   am intrebat in bloc, si nimeni nu mai avuse schimbate contoarele... iar ale mele erau pus de 3-4 ani

   ce-o fi zis.. frate asta consuma 300-500 lei gaz si curent pe luna, si deodata nu mai consuma nimic.. sigur a umblat la contoare
 • +16 (20 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 21 noiembrie 2019, 10:17)

  [anonim]

 • +16 (18 voturi)    
  contoarele inteligente (Joi, 21 noiembrie 2019, 10:30)

  DoarEUEUEU [utilizator]

  Doar pentru punctul 1 o precizare:
  Fie ca este vorba de contoare inteligente sau producție mai noua ele trebuie sa se încadreze intr-o clasa de precizie. Cu cat ele sunt intr-o clasa mai mica (apropiata de zero) cu atât abaterile sunt mai mici - corect. Exact asta spune si punctul 1, ceea ce nu spune este ca având o abatere mai mica si cel mai mic consum il înregistrează, fata de cele cu disc vechi. Asa ca dacă pana acum aveai 10 televizoare care erau in stand-by și ala, contorul vechi, nu le detecta ca și consum (led de semnalizare, etc), acum vei vedea o creștere a consumului pe care nu o poți explica. E adevarat ca nu cu mult, dar de acolo si mitul ca "ma fura".
 • +2 (10 voturi)    
  O noua metoda de luat banii clientilor naivi (Joi, 21 noiembrie 2019, 10:33)

  marc.andre [utilizator]

  Va prinde doar la cei care au prea multi bani de dat
  • +3 (3 voturi)    
   Cum poți (Joi, 21 noiembrie 2019, 11:17)

   mopsu [utilizator] i-a raspuns lui marc.andre

   să dai minus la un comentariu care ne priveste direct. ?.. Sa platim noi contoarele ca sa ce ? Vor precizie , sa-și plateasca eonii contoarele....Comentariul nu se refera la dvs dle marc.....
 • +9 (9 voturi)    
  Daaaa.... (Joi, 21 noiembrie 2019, 11:21)

  paulbutoi [utilizator]

  Lucrurile sunt foarte frumoase - in teorie .
  In Realitate ... pot fi usor diferite .
  La un an si jumatate de la instalarea contorului intelligent , primesc tot facturi pe baza de estimare + regularizari .
  Nu e problema … doar ca nu pricep de ce au mai schimbat contorul .
  In mai , primesc factura de regularizare cu sold negativ .
  Peste doua saptamani , primesc o alta factura de regularizare - eram dator cu 2/3 din consumul anual …
  Timp de 7 ani , nu am avut nici o problema de acest fel ; verific facturile anterioare - zapacisera cifrele intr-un mod foarte creativ .
  Trimit e-mail la furnizor ; primesc raspuns peste o luna - termenul anuntat pe site era o saptamana .
  Furnizorul nu identifica nici o problema : " s-a facut regularizarea prin ultima plata " ...
  Am primit apoi o factura pentru 0,08 Ron ….
  Inca e bine - un prieten a fost deconectat deoarece i-au confundat codul client cu cel al asociatiei ...
 • +10 (10 voturi)    
  Degeaba exista daca nu se folosesc (Joi, 21 noiembrie 2019, 11:22)

  pustiul [utilizator]

  Caz concret enel in bucuresti. Au montat contoare inteligente si le citesc automat odata la 6 luni. Intre timp, iti trimit consum estimat, evident mai mare ca cel real.

  O fi asa de greu sa faca autocitirea lunar?
 • +3 (9 voturi)    
  Montez contoare smart in UK (Joi, 21 noiembrie 2019, 14:41)

  the-jackall [utilizator]

  Si va pot spune ca tot ce ati scris mai sus e o gresit. In afara de cei care nu primesc inca facturi reale ci estimate cu contoare smart.
  NU plateste clientul pentru contor.
  NU te spioneaza nimeni.
  NU platesti mai mult (de ce ai face-o?)
  Acest sistem e legat la un centralizator de date mobile care primeste datele de la toate contoarele smart si le triaza pe furnizori. Problema e cu acest sistem care NU e inca complet functional nici macar in Vest. Si aici sunt probleme cu ele, unele nu se conecteaza, altele pierd conexiunea dupa montaj etc.

  Nu refuzati contoarele smart, asa se inoieste reteaua, se schimba cabluri si aparatura veche de zeci de ani care pot lua foc oricand etc.

  Nu va fura nimeni, toti acesti furnizori sunt reglemetati de UE si nu fac ce vor ei, mai mult e mult mai usor cu un smart meter sa contorizezi ce ai consumat si sa ii tragi la raspundere daca gresesc.

  Numai bine.
  • +1 (11 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 21 noiembrie 2019, 16:11)

   [anonim] i-a raspuns lui the-jackall

  • +7 (9 voturi)    
   mda (Joi, 21 noiembrie 2019, 16:59)

   SoulSearcher [utilizator] i-a raspuns lui the-jackall

   dar spre deosebire de UK.. in RO e un el-dorado, si un monopol total al furnizorilor de energie...

   si nu reinoiesc astia nimic in afara de contor, nici macar o sarma nu iti schimba, stai linistit

   mai vin`o pe acasa sa vezi ce haos e pe la noi
   • 0 (0 voturi)    
    "monopol al furnizorilor" (Vineri, 22 noiembrie 2019, 11:00)

    spy [utilizator] i-a raspuns lui SoulSearcher

    asta e o contradictie
  • 0 (0 voturi)    
   ... (Vineri, 22 noiembrie 2019, 10:58)

   spy [utilizator] i-a raspuns lui the-jackall

   nu se plateste contorul direct in factura dar banii tot de la consumator vin (fie prin fonduri europene, fie prin taxa de distributie). si nu se reinnoieste reteaua in general...
  • 0 (0 voturi)    
   really? (Vineri, 22 noiembrie 2019, 13:12)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui the-jackall

   Costul energiei e format din productie, transport/furnizare, distributie.
   Schimbarea si citirea contoarelor cade in zona distributiei care dubleaza pretul de productie - nu se pune problema ca nu plateste utilizatorul final.
   De ce presupui ca se modernizeaza retele la schimbarea contoarelor? Oricum marea problema a retelelor sunt tranformatoarele antice si nedimensionate, si instalatia de aluminiu din locuinte.
   In tarile cu apa calda unde e scump sa ai un angajat care sa cutreierele scarile de bloc, probabil ca merita avand in vedere ca in unele tari energia e chiar mai ieftina decat in .Ro
   Implementarea unui contor inteligent deschide calea catre un pret diferit neoptional pentru zonele neacoperite (masini de spalat pornite peste noapte, un aspirator pe la 10 seara).
 • +7 (7 voturi)    
  Intrebare (Joi, 21 noiembrie 2019, 20:11)

  Ipse1954 [utilizator]

  Domnule Enel,
  Citesc, citesc si air citesc. Am mai citit despre contoare si altii. Toti distribuitori. OK, vad numia si numai avantaje. Dar toate, sau aproape toate, in orice caz marea majoritate, nu vorbesc decit despre avnataje ale distribuitorului. Eu nu vad nici un avantaj pentru mine, doar probleme in plus. Acum trimit o citire, primesc factura si o platesc cu un clic. Ma intreb, daca sunt atitea si atitea avantaje de ce ne puneti pe noi sa platim? Cumparati-le voi, beneficiati de avantaje (cel mai important este reducerea miinii de lucru) dar nu ma puneti pe mine sa platesc daca voi scoateti bani din asta. Stiti cind as plati? Cind ati rezolva problemele existente, cind nu m-ati mai insela la factura prin facturare de doua ori a aceleiasi energii consumate, cind as avea curent tot timpul si la parametri, nu cu intreruoeri, socuri sau caderi de tensiune, atunci poate. Dar pina atunci, cumparati-le voi pentru ca tot voi beneficiati! Terminati cu tromboneala asta ieftina!
  • 0 (0 voturi)    
   economie 0 (Vineri, 22 noiembrie 2019, 11:03)

   spy [utilizator] i-a raspuns lui Ipse1954

   exact: nu ajuta cu ABSOLUT nimic la NICI o optimizare.
   iar partea cu sanatatea depinde cum se face transmiterea datelor: PLC, radio, GSM, Wifi, Bluetooth, 5G, etc
 • +6 (8 voturi)    
  Vor fura fiindca au mai facut-o (Joi, 21 noiembrie 2019, 22:00)

  all23 [utilizator]

  Un contor inteligent are un soft care poate fi modificat! De exemplu , la cantarele electronice poti sa furi mult mai usor decat la cele dinainte , iar daca vine controlul , si stii metodologia , iese abatere zero. In Romania nu vor pati nimic daca sunt prinsi ca fura, au mai furat 2 mld si nu s-a intamplat nimic. Problema este ca vor forta oamenii sa isi schimbe bransamentele daca consuma mai mult ( in loc sa o faca enel pe banii lor ) fiindca vor avea dovada ca a fost depasit consumul contractat de 6 kw.
  De asemenea , nimeni nu i-a fortat sa tina o evidenta a tensiunii din retea si a frecventei , si sa ii faca sa plateasca daca sunt abateri peste norma.
  De asemenea daca investitiile sunt suportate de consumatori , de ce nu se scot cei 17% pe care ii adauga Enel ca furturi ?
  • +1 (1 vot)    
   cine fura? (Vineri, 22 noiembrie 2019, 10:56)

   spy [utilizator] i-a raspuns lui all23

   distribuitorul sau furnizorul? care au in jur de 10-20% din toata factura. merita? contorul este sigilat de producator, orice modificare soft se vede si verificarea o face metrologia. sint prea multe parti implicate. si poti reclama oricind.
   "nimeni nu i-a fortat sa tina o evidenta a tensiunii din retea si a frecventei , si sa ii faca sa plateasca daca sunt abateri peste norma" ba da, ANRE-ul
 • +3 (3 voturi)    
  uau...ce ton superior are articolul (Joi, 21 noiembrie 2019, 23:56)

  muma_padurii [utilizator]

  pe bune? un paragraf intreg sa ii caini pe cei "mai saracuti cu duhul" care nu pot vedea minunile tehnologiei moderne?... "lapte si miere" ?!

  O comparatie onesta intre cele doua tipuri de contoare cu avantajele nete ale celei digitale , de ex, nu se putea ? (nici articolul anterior nu avea ceva de genul)

  ----

  Referitor la mitul nr 1, da-mi voie sa cer de la Enel sa-mi garanteze mai bine ca nu se poate ... mai ales ca daca poti monta un sistem wifi intr-un cablu USB , se pot face si altele ... nu ca as banui Enel... dar producatorul de componente ? ...sau poate pe cel ce instaleaza contorul?
  (FYI - le ai cu acronimele englezesti, nu-i asa? - am deja instalat un contor digital, si ma intereseaza evident info despre )


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by