Situație inedită în Germania unde un ziar a deschis o anchetă jurnalistică care îl vizează pe noul patron al publicației, după ce s-a aflat că acesta a fost colaborator al Stasi, corespondetul Securității în Germania de Est, relatează Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cotidianul de centru-dreapta Berliner Zeitung, fondat în 1945, a fost cumpărat de Holger Friedrich și soția acestuia, Silke, în acest an. Între timp, s-a aflat că acesta a fost colaborator al securității în regimul comunist.

Stasi avea nu mai puțin de 90.000 de angajați și în jur de 174.000 de informatori al căror rol era, la fel ca în cazul României, acela de a spiona prietenii, familiile și colegii de muncă pentru a raporta periodic despre aceștia. Friedrich a fost informator sub numele de cod “Peter Bernstein”, așa cum arată documentele din arhivele securității.

Jurnaliștii sunt indignați pentru că noul patron nu a pomenit aboslut nimic în momentul în care s-a încheiat tranzacția, milionarul fiind perceput inițial de către angajați ca un salvator, în condițiile în care publicația era în faliment.

Friedrich a negat acuzațiile și și-a îndemnat criticii să privească lucrurile în context. El a comentat că, la fel ca alte mii de cetățeni din Germania de Est, a fost obligat să colaboreze cu Stasi după ce a fost prins încercând să fugă din țară și amenințat cu ani grei de închisoare.

În timp ce majoritatea ziarelor din Germania de Est și-au încetat existența odată cu prăbușirea Zidului Berlinului, în urmă cu 30 de ani, Berliner Zeitung a fost singurul care a reușit să se impună pe piața competitivă germană. Cu toate acestea, în ultimii ani grupul Cologne publishing nu a mai făcut față datoriilor și a fost nevoit să vândă cotidianul.