​Armata ucraineană a confirmat luni că Rusia returnează navele pe care le-a sechestrat în noiembrie anul trecut, în Strâmtoarea Kerci, transmite Reuters. În același timp, Kremlinul a confirmat participarea lui Vladimir Putin la summit-ul de la Paris pe tema Ucrainei, care va avea loc la 9 decembrie.

Stramtoarea KerciFoto: Google Maps

Ministrul de externe al Federației Ruse declarase luni dimineața că Moscova a returnat, cu succes, cele trei nave capturate anul trecut.

Kievul a cerut insistent ca Moscova să facă acest gest de bunăvoință înaintea summit-ului privind pacea în estul Ucrainei care va avea loc la Paris luna viitoare.

Cele trei nave au fost sechestrate pe 25 noiembrie 2018, când garda de coastă rusă a deschis focul asupra acestora în strâmtoarea Kerci pentru o pretinsă intrare neautorizată în apele teritoriale ruseşti, Ucraina acuzând atunci Rusia de o nouă agresiune.

Pe de altă parte, Kremlinul a confirmat luni că președintele Vladimir Putin va participa la summit-ul de la Paris, în cadrul căruia se va încerca ajungerea la un compromis în vederea unei rezoluții cu privire la pacea din estul Ucrainei.

Participarea Rusiei, alături de Ucraina, Germania și Franța, fusese anunțată încă de vineri de președinția franceză, însă Kremlinul nu confirmase.

Un purtător de cuvânt al Moscovei a precizat luni că Putin va fi prezent la reuniune, însă a refuzat să dea orice detalii legate de așteptările cu care partea rusă va intra la discuții.