Solistul trupei 3 Sud-Est, Laurențiu Duță, a ajuns la spital cu hemoragie internă și cu esofagul perforat din cauza unei furculițe de plastic care s-a rupt, iar el a înghițit o bucată ascuțită din aceasta. Incidentul a avut loc la un hotel din Pitești, fiind anunțat de cântăreț pe Facebook, unde atrage atenția asupra tacâmurilor din plastic. Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului susține că a sesizat Comisia Europeană despre nevoia unui regulament prin care să fie stabilite criterii de evaluare a tacâmurilor de plastic.

HotNews.roFoto: Hotnews

Laurențiu Duță spune că a ajuns la Spitalul de urgență din Pitești, dar acolo aveau endoscop doar în timpul zilei, astfel că a mers la Spitalul de Urgență Floreasca din București, unde prin endoscopie i s-a extras bucățica de plastic din esofag.

El a relatat pe Facebook acest incident și a atras atenția asupra pericolului reprezentat de tacâmurile din plastic. Cântărețul mai spune că situația putea fi mai gravă dacă bucata de plastic pe care a înghițit-o ajungea în stomac, pentru că îi putea provoca o perforație intestinală.

"Am scris aceste rânduri ca un avertisment în speranța că acest tip de tacâmuri albe din plastic foarte subțire să nu mai fie comercializat pentru că reprezintă un real pericol pentru fiecare dintre noi", mai spune artistul.

ANPC spune că a sesizat Comisia Europeană despre lipsa reglemetărilor la tacâmurile din plastic

Preşedintele Autorității Naţionale pentru Protecţia Consumatorului, Horia Constantinescu, a declarat, vineri, la Digi 24, că în acest caz a fost oprită activitatea producătorului respectiv, pentru o perioadă de până la șase luni, "pentru condiții de igienă precară și pentru un loc care era la limita insalubrității".

ANCP a mai luat aceste măsuri şi pentru că ambalajul acestor tacâmuri nu prevedea niciun fel de etichetă care să indice pericolul în privinţa utilizării acestora de către copii sau cel legat de toxicitatea tacâmurilor utilizate la temperaturi înalte.

"Foarte important este că în pungile în care aceste tacâmuri sunt ambalate ar trebui să apară măcar o serie de avertizări legate de cui să le lăsăm la îndemână, mai ales nu copiilor, de temperaturile la care acestea nu mai au aceleași caracteristici și pot deveni toxice prin ingerarea substanțelor dezvoltate la temperaturi înalte. Sunt o sumă de motive pentru care această autoritate a luat deja măsuri destul de drastice", a susținut Constantinescu.

Potrivit acestuia, ANPC a sesizat Comisia Europeană despre nevoia unui regulament care să stabilească nişte criterii de evaluare a tacâmurilor de plastic, întrucât în prezent nu există o astfel de legislaţie. "Constatăm că nu există la acest moment un regulament european care să stabilească niște criterii de evaluare mecanică a acestor obiecte, motiv pentru care noi deja am notificat Comisia Europeană, am notificat și în sistemul de alertă european, pentru a putea preîntâmpina orice astfel de incident", a spus preşedintele ANPC.