Grupul social democraților din Parlamentul european a decis să-i ceară candidatului Ungariei pentru postul de comisar european pentru extindere, Olivér Várhelyi, să răspundă unor întrebări suplimentare în cadrul unei noi audieri, potrivit unor surse oficiale citate de Politico.eu.

Parlamentul EuropeanFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Candidatul Ungariei, a doua nominalizare a Budapestei, a oferit o prestație bună, mai notează jurnaliștii de la Politico, însă el nu a reușit să-i convingă pe europarlamentari că nu va continua politica lui Viktor Orban. El a fost audiat joi dimineața în cadrul comisiei pentru politică externă.

În prezent ambasador al Ungariei la UE, acesta a vorbit liber, fără notițe, și a arătat o cunoaștere foarte bună a politicilor de extindere. El a răspuns mai multor întrebări legate de politicile guvernului de la Budapesta, în special legate de decizia executivului de a-l ajuta pe fostul premier al Macedoniei Nikola Gruevski să fugă din țară pentru a evita o condamnare la închisoare.

Várhelyi a evitat răspunsuri tranșante la aceste întrebări, insistând asupra faptului că este independent și că a demonstrat că poate lucra pentru UE, în interesul blocului comunitar și că va urma linia trasată de Comisia Europeană. Cu toate acestea, unii eurodeputați, în special socialiștii și verzii, nu au fost convinși că acesta nu va urma politica guvernului Viktor Orban.