Parlamentarii din Noua Zeelandă au adoptat miercuri un proiect privind legalizarea eutanasiei, deschizând astfel calea către organizarea unui referendum, anul viitor, în care alegătorii vor decide asupra acestei teme, relatează Reuters. Proiectul care prevede că pacienții diagnosticați cu boli incurabile pot cere moartea asistată, a fost adoptat cu 69 de voturi ”pentru” și 51 ”împotrivă”, după ani de dezbateri aprinse și mai multe amendamente.

HotNews.roFoto: Hotnews

Tentativele anterioare ale parlamentarilor de a legaliza eutanasia au eșuat, proiectul fiind reintrodus în Parlament în 2017, prilej cu care mai multe voci și-au exprimat îngrijoarea cu privire la efectele negative pe care le-ar avea actul normativ asupra vârstnicilor vulnerabili.

Ca atare, proiectul a suferit mai multe modificări, fiind adoptat inclusiv un amendament care precizează că este vorba despre pacienți a căror speranță de viață este mai mică de 6 luni.

Doi doctori trebuie să se asigure că pacientul este foarte bine informat și că alte criterii legale sunt întrunite.

Referendumul ar urma să aibă loc odată cu alegerile generale din noiembrie 2020. Tot atunci va fi organizat și un referendum privind legalizarea canabisului cu scopuri recreaționale. Ultimele sondaje de opinie arată că majoritatea alegătorilor susțin moartea asistată.