Încetinirea economică globală începe să împovăreze estul UE. Regiunea, aflată în centrul atenției la aniversarea căderii comunismului, ca urmare a dezvoltării ei rapide în ultimele trei decenii, s-a ținut bine chiar dacă destinații de export cruciale precum Germania au dificultăți. Însă date care vor fi publicate joi vor dezvălui probabil că slăbiciunea din vecinătate se răspândește, relatează Bloomberg, conform Rador.

Fabrica din PodariFoto: Clariant

Un raport de luna aceasta al Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare a menționat perspectivele economice globale mai slabe, tensiunile comerciale SUA-China și contracția producției globale de automobile drept motive pentru care țările est-europene își vor pierde ritmul. Sondajele efectuate de Bloomberg printre analiști indică o reducere a creșterii în al treilea trimestru în Polonia, Ungaria și România, deși ea rămâne la un nivel anual sănătos de aproximativ 4%.

„Cei mai importanți parteneri comerciali (ai regiunii) se confruntă cu tendințe economice în răcire, care s-ar putea extinde și la economiile noastre”, a declarat Fabris Perusko, director executiv la Fortenova Grupa, un conglomerat de producție, procesare și vânzare cu amănuntul alimentară din Croația. Deocamdată, consumatorii interni au intervenit pentru a compensa micșorarea cererii externe. Cheltuielile pre-electorale din Polonia și reducerile fiscale plus mărirea salariului minim în România au ajutat în această privință.

Băncile centrale din regiune au fost mai preocupate să gestioneze rezultatul inflației decât să imite tendințele de înghețare a dobânzilor ale marilor economii ale lumii. Însă situația se schimbă. Ratele dobânzilor de referință sunt acum blocate, iar Polonia e mai înclinată să reducă decât să mărească. Între timp s-a agravat și penuria de forță de muncă - mărind salariile pe termen scurt, dar amenințând să destabilizeze creșterea pe termen mai lung.

Invocând deteriorarea condițiilor economice globale, Robert Bosch Stiftung GmbH din Germania a suspendat recent construcția unei fabrici de mașini de spălat în vestul României. Compania, care în 2018 a investit în țară 120 de milioane de euro, a declarat într-un e-mail că ea „consideră că poate satisface actuala cerere prin capacitatea de producție existentă și nu vede vreo necesitate pentru noi capacități de producție în Europa”.

În ce privește România, Bosch „se așteaptă la o creștere moderată în toate sectoarele de activitate” anul acesta. Optimiștii vorbesc de un potențial armistițiu comercial între Washington și Beijing și afirmă că ultimele cifre privind PIB-ul din Europa de Est, chiar dacă mai mici, vor fi totuși solide. Însă producția rămâne stagnantă în Cehia și Polonia, unde luna trecută indicele lunar a atins cea mai joasă valoare din cel puțin ultimii trei ani.

Capital Economics din Londra avertizează că „la anul creșterea va încetini mai accentuat decât se așteptau cei mai mulți”. Dacă în Cehia consumul intern rămâne „foarte puternic”, mulțumită creșterii salariilor, producția bazată pe export a intrat probabil într-o contracție moderată, conform lui Tomas Spurny, director executiv la Moneta Money Bank AS.

„Privim cu foarte mare precauție economia”, a declarat Spurny presei săptămâna trecută, după ce Moneta își raportase profitul. „Aș spune că paharul e pe jumătate gol.”