Ministrul Economiei Virgil Popescu va participa joi la Adunarea Generală a Acționarilor de la Electrica în care se discută o serie de clauze și bonusuri pentru administratori, informează Mediafax.

Virgil PopescuFoto: Hotnews

Ministrul a spus la Realitatea Plus că performanțele companiei, la care statul deține 47,87% dintre acțiuni, nu justifică acordarea respectivelor bonusuri, în condițiile în care și acum îndemnizațiile sunt foarte mari.

„Voi participa la AGA, să propună investiții, să explice ce vor să facă. Poate o să mă duc la toate companiile unde statul este acționar, poate că unii membri din AGA sunt acolo doar pentru a ridica mâna”, a spus ministrul.

Electrica, cel mai mare distribuitor de energie electrică din România, intenţionează să elimine numărul de şedinţe pentru care se acordă indemnizaţii administratorilor, în prezent limitat la 12, şi totodată vrea ca aceştia să beneficieze de o poliţă de asigurare de 10 milioane de euro fiecare pentru un eveniment, valabilă chiar şi până la trei ani de la plecarea din companie.

De asemenea, compania intenţionează ca administratorii să primească o „compensaţie de neconcurenţă“ de 12 remuneraţii lunare fixe brute dacă aceştia pleacă din cadrul companiei, adică circa 44.000 de euro brut pentru un administrator, având în vedere că remuneraţia lunară fixă este de 3.630 de euro brut. Pentru preşedinte, respectiv Valentin Radu, fost CEO al Ţiriac Holdings, această remuneraţie ar fi de 60.000 de euro brut.

Propunerile sunt făcute de consiliul de administraţie şi urmează să fie discutate în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor din 14 noiembrie. Aceasta este pentru a doua oară în 2019 când Consiliul de Administraţie al Electrica vrea să-şi majoreze indemnizaţiile. Prima oară, în primă­vară, propunerile au fost res­pinse de Ministerul Ener­giei.