Donald Trump ”a fost mai interesat” de deschiderea unei anchete asupra fiului rivalului Joe Biden în Ucraina decât situația în această țară, a spus un diplomat în cadrul audierilor din Congresul american, în cadrul procedurii de destituire care îi vizează pe Trump, potrivit AFP. Camera Reprezentanților a început astfel primele audieri publice, televizate, din ultimii 20 de ani, în cadrul procedurii de punere sub acuzare a președintelui Donald Trump în ”Scandalul Ucraina”. Este pentru prima oară în ultimele două decenii, după ancheta împotriva democratului Bill Clinton, și, în același timp, este doar a treia oară când au loc astfel de audieri în istoria modernă a președinției americane.

Donald TrumpFoto: Flickr/ The White House

UPDATE 4:08: Președintele Donald Trump, a declarat că în cursul zilei de joi va face publică stenograma unei discuții telefonice din luna aprilie cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, în contextul anchetei parlamentare care ar putea duce la demiterea sa.

UPDATE 2:58: Președintele Trump afirmă că a auzit că mărturiile oficialilor audiați au fost „o glumă”. Acesta a spus că, deși nu s-a uitat la audierea din Camera Reprezentanților de miercuri, a auzit că a fost „o glumă” și și-a reafirmat dorința de a afla identitatea sursei din serviciile secrete a cărei plângere a generat investigația de punere sub acuzare.

„Aud că e o glumă. Nu m-am uitat, nu m-am uitat nici pentru un minut pentru că am fost cu președintele, ceea ce e mult mai important din punctul meu de vedere”, a declarat Trump, vorbindu-le jurnaliștilor la Casa Albă, alături de președintele Turciei Recel Erdogan. „Ce se întâmplă e o bătaie de joc care n-ar trebui să fie permisă”, a mai adăugat acesta. „Vreau să știu cine e informatorul, fiindcă acesta a oferit foarte multe informații incorecte, inclusiv despre conversația mea cu președintele Ucrainei, care a fost perfect normală și foarte corespunzătoare”, a încheiat Donald Trump.

UPDATE 1:32: Managerul de campanie al lui Donald Trump a atacat „birocrații de carieră, nealeși”, afirmând că „Întreaga lume poate citi transcrierile conversațiilor dintre Președintele Trump și Președintele Zelenschi, așa că oamenii nu au nevoie de părerile unor terțe părți asupra faptelor când le pot verifica ei înșiși”, a spus Brad Parscale, managerul de campanie al președintelui american pentru alegerile din 2020.

Acesta a adăugat că „În ciuda acestui lucru, astăzi am auzit din partea democraților martori-vedetă aleși cu grijă, niciunul dintre ei nefiind pe firul conversației dintre președinte și omologul său din Ucraina, nu au vorbit direct cu președintele Trump, și-au format opiniile pe baza unui alt apel telefonic de care au auzit din alte părți și și-au format opiniile pe baza poveștilor din The New York Times. Ne pare rău să îi informăm pe acești birocrați de carieră nealeși care cred că ei știu cel mai bine dar Președintele Statelor Unite dictează politica externă, nu ei. Iar dezacordurile cu privire la această politică nu pot constitui o ofensă pentru care să fii pus sub acuzare.”, a continuat acesta.

UPDATE 00:01: Liderul reprezentanților partidului democrat din Senat, Chuck Schumer, a afirmat miercuri că audierile din cadrul anchetei pentru punerea sub acuzare a Președintelui Trump arată de ce investigația trebuie să continue „fără impedimente”.

„Noile dezvăluiri arată exact de ce investigația trebuie să continue fără impedimente, pentru ca toate faptele să iasă la iveală și fiecare senator ar trebui să le privească fără prejudecăți, până când sunt cunoscute toate datele”, a afirmat acesta.

„Am auzit câteva lucruri noi astăzi, deci senatorii au cu atât mai multe motive să își țină urechile și mintea deschise.”

UPDATE 23:45: În timpul unui schimb cu Reprezentantul Sean Patrick Maloney din New York, ambasadorul Bill Taylor, unul dintre martorii chemați să depună mărturie, a relatat că a fost pentru prima oară în cei 30 de ani ai săi de carieră diplomatică când a trimis o telegramă direct Secretarului de Stat Mike Pompeo, diplomatul cu cea mai înaltă funcție din Statele Unite. Acesta a subliniat că o astfel de acțiune e un gest foarte rar. Întrebat dacă a primit un răspuns înapoi acesta a răspuns că „nu în mod direct”.

În luna august, John Bolton, pe atunci consilierul pentru Securitate Națională a Casei Albe i-ar fi recomandat lui Taylor să o trimită o telegramă directă lui Pompeo, transmițând mai departe îngrijorările privind blocarea de către Departamentul pentru Management și Buget a ajutorului pentru securitate acordat Ucrainei.

UPDATE 22:02: Senatoarea Elizabeth Warren din Massachussets, care și-a anunțat candidatura pentru nominalizarea Partidului Democrat la alegerile prezidențiale din 2020, le-a spus miercuri reporterilor că va participa la procedura de punere sub acuzare din Senat, dacă va fi cazul, în pofida programului cu propria campanie.

„Am depus un jurământ, la fel ca toți membrii Congresului. O parte din acel jurământ stipulează principiul de bază că nimeni nu este deasupra legii, inclusiv președintele Statelor Unite, iar în cazul în care Camera Reprezentanților va înainta Senatului punerea sub acuzare, voi fi acolo pentru proces.”

UPDATE 19.50: Donald Trump a spus miercuri că este ”prea ocupat” să privească audierile. Președintele american l-a primit miercuri în Biroul Oval pe omologul său turc Tayyip Erdogan. ”Este o vânătoare de vrăjitoare” și o ”farsă”.

UPDATE 19.00: Un canal ”neregulamentar” a fost stabilit cu Ucraina și a urmărit interesele ”împotriva obiectivelor pe termen lung ale politicii americane”, a declarat miercuri în Congres William Taylor de la ambasada americană la Kiev, potrivit AFP.

Acest canal ”neregulamentar” a fost condus de către avocatul personal al lui Donald Trump, Rudy Giuliani, a adăugat William Taylor în cadrul audierii publice.

Potrivit diplomatului, este o ”nebunie” ca ajutorul militar către Ucraina să fie înghețat în schimbul anchetării rivalilor lui Donald Trump.

De asemenea, Taylor a declarat că, Sondland (ambasadorul SUA la UE) i-ar fi spus unui anagajat, după o discuție la telefon cu Trump, că președintele SUA ține mai mult la anchetarea Bidenilor decât alte politici SUA-Ucraina.

-----------------------------

Știrea inițială

Președintele este acuzat de abuz de putere după ce a încercat să intervină pe lângă omologul său din Ucraina pentru a declanșa o anchetă împotriva posibilului său contracandidat Joe Biden și a fiului său, care are afaceri în Ucraina.

Trump a susținut miercuri, din nou, că democrații nu au nicio dovadă că ar fi încălcat legea în vreun fel și i-a acuzat de faptul că transformă procedura punerii sub acuzare într-o ”măciucă politică”.

”Acești oameni au luat cel mai puternic instrument al Legislativului, punerea sub acuzare, și au transformat-o într-o măciucă politică, ceea ce contravine total celor gândite de Părinții Fondatori. Când îl asculți pe Schiff folosind toate acele cuvinte, quid pro quo, este pentru că nu pot spune explicit că Donald Trump a încălcat vreo lege sau a făcut ceva rău”, a scris liderul de la Casa Albă, care anunțase recent că dă publicității și un al doilea transcript al convorbirilor cu omologul său de la Kiev.

Trump a mai acuzat-o pe Nancy Pelosi, președintele Camerei Reprezentanților, că nu e interesată decât de putere și nu de principii și că nu a dorit să declanșeze procedura punerii sub acuzare tocmai pentru că își dă seama că este o mișcare perdantă pentru democrați. Părinții fondatori au anticipat că cei mai răi oameni ar putea intra în politică, dar nici măcar ei nu au putut concepe ce se întâmplă acum, a mai susținut Trump, într-un mesaj pe twitter.

Procedura din Congres presupune o anchetă parlamentară, inclusiv audieri televizate, după care plenul Camerei Reprezentanților, controlată de democrați, votează punerea sub acuzare, cu majoritate simplă. În cazul în care votul este unul favorabil, dezbaterea se mută în Senat unde are loc un proces. Decizia de ”condamnare” se ia cu două treimi din votul senatorilor și are drept consecință demiterea președintelui.

CNN notează că ”drama” televizată a audierilor va avea ecouri în societatea americană în lunile ce vor urma, cu implicații politice majore în contextul în care contestarea președintelui american are loc în pragul anului electoral.

Simplul fapt că procedura a fost demarată și că are loc o dezbatere la nivel național pentru a stabili dacă președintele este sau nu corupt și dacă ar trebui demis chiar înaintea alegerilor este în sine ceva similar cu o ”tragedie națională”, comentează CNN. Nu degeaba Gerlad Ford a numit ”un lung coșmar național” Scandalul Watergate care a dus la demisia președintelui Richard Nixon (la 9 august 1974- n.red), acesta evitând astfel procedura din Congres care ar fi dus, cel mai probabil, la demiterea sa.

CNN mai comentează că următoarele luni vor fi dramatice, la fel ca în cazul lui Bill Clinton și Andrew Johnson, porcesul reflectând și intensificând ”războiul ideologic” care divizează societatea americană.

La rândul lor, jurnaliștii de la Guardian prezintă câteva elemente care trebuie urmărite în cazul anchetei care ar trebui să stabliească dacă președintele Donald Trump a făcut presiuni asupra unui stat străin pentru a declanșa o investigație împotriva posibilului său contracandidat Joe Biden.

Scopul audierilor televizate este acela de a aduce în atenția publicului cazul. Marele risc pentru Donald Trump este acela ca audierile să ducă la o schimbare radicală în ceea ce privește opinia publică, în așa măsură încât republicanii să fie tentați să îl abandoneze.

Pe de altă parte, cel mai mare risc pentru democrați (cei care au inițiat procedura) este acela ca opinia publică să închidă televizoarele după primele 5 minute de audieri, cu alte cuvinte să refuze să dea atenție unei povești prea complicate.

Martorii, cât de convingători, coerenți și credibili sunt ei, reprezintă un alt element esențial. Cel care este cel mai persuasiv în relaterea narațiunii va conta enorm.

Oamenii simpli vor trebui să judece singuri dacă președintele american a comis un abuz de putere cerând Ucrainei să intervină și să îl investigheze pe fiul lui Joe Biden și pe fostul vicepreședinte sau dacă ceea ce a făcut nu e mare lucru, ascultând practic ambele tabere.

Un alt aspect ar fi acela legat de reacția lui Trump însuși, cunoscut pentru răspunsurile adesea impulsive pe care le oferă adversarilor săi pe twitter. Astfel, reacția sa ar putea avea un rol extrem de important dacă se va apuca să atace martorii, într-un mod condamnabil din perspectiva publicului.