Tânăra militantă ecologistă Greta Thunberg a părăsit miercuri Statele Unite la bordul unui catamaran, după ce a petrecut peste două luni în America de Nord, având ca obiectiv să ajungă la reuniunea ONU dedicată climatului COP 25 din Madrid, la începutul lui decembrie, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Greta Thunberg s-a îmbarcat împreună cu tatăl său, Svante, pe La Vagabonde, care aparține unui tânăr cuplu australian care trăiește pe ambarcațiune cu băiețelul lor de 11 luni.

Riley Whitelum, 35 de ani, și Elayna Carausu, 26 de ani, trăiesc de cinci ani pe catamaran. Cei doi trăiesc din finanțări participative și își povestesc stilul de viață pe YouTube și Instagram. Familia tatălui tinerei provine din România, după cum a precizat ea, pe Instagram.

Cei doi i-au propus Gretei să o ducă în Europa după ce militanta, care refuză să călătorească cu avionul, a lansat în 1 noiembrie un apel pe rețelele sociale pentru a ajunge pe bătrânul continent.

Nava de 14 metri a plecat din Hampton, Virginia, pe coasta de est a Statelor Unite cu destinația Portugalia, la peste 5.500 km distanță. Traversarea ar trebui să dureze cel puțin două săptămâni.

Timp de 11 săptămâni, Greta Thunberg, 16 ani, a susținut pe continentul nord-american mobilizarea "grevelor școlare" pe care le-a lansat în Suedia în august 2018.

Ajunsă la New York la sfârșitul lui august, tot la bordul unei ambarcațiuni, ea a călătorit pe continentul american cu o mașină electrică, o Tesla care i-a fost pusă la dispoziție de Arnold Schwarzenegger.

Nava vegan

"Dacă ajung la timp, voi participa la COP 25, deoarece m-au invitat", a spus suedeza, care avea ca destinație inițială Santiago de Chile, unde ar fi trebuit să aibă loc această conferință pentru climat. Guvernul chilian a anulat însă evenimentul pe fondul puternicelor proteste sociale.

La Vagabonde are panouri solare și un generator hidroelectric dar și un motor pentru a putea intra și ieși din porturi.

"Încercăm să nu folosim motorul, acesta este scopul tuturor marinarilor din toată lumea", a declarat marți Riley.

"Nimic nu e mai plăcut decât să te ajuți de vânt pentru a ajunge la viitoarea destinație", a adăugat și Elayna.

De obicei, cuplul mănâncă pește dar acum și-a schimbat obiceiurile special pentru noua pasageră.

"Am decis să avem o navă vegan, pentru Greta", a spus Elayna Carausu.