Partidul Social Democrat (PSD) trebuie să facă publice sursele de finanțare și prestatorii de servicii de la mitingul "împotriva abuzurilor" organizat de partid în 9 iunie 2018 în Piața Victoriei, a decis definitiv instanța.

HotNews.roFoto: Hotnews

Decizia a fost luată de Curtea de Apel București, care a menținut astfel o hotărâre din decembrie a Tribunalului potrivit căreia PSD trebuie să facă publice informațiile privind costurile organizării mitingului din 9 iunie, potrivit Ziare.com.

"Respinge recursul ca nefondat. Definitivă", este minuta Curții de Apel București.

Procesul a fost intentat Partidului Social Democrat de către jurnalistul Ovidiu Vanghele, fondator al Centrului pentru Investigații Media (CIM). El a solicitat datele în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informații publice, iar după ce PSD a refuzat să îi pună informațiile la dispoziție, a deschis un proces în contencios-administrativ.

PSD a invocat legea contabilității sau cea a finanțării partidelor politice sau faptul că alte instituții, precum Autoritatea Electorală Permanentă, au făcut controale în această privință. Tribunalul București a decis că acest controale nu exclud obligația unui partid de a oferi publicului informații legate de modul în care a finanțat un astfel de miting, pentru că sunt informații de interes public.

La mitingul organizat de PSD în 9 iunie 2018 în Piața Victoriei au participat aproximativ 180.000 de oameni, îmbrăcați cu tricouri sau bluze albe, pentru a protesta față de "abuzurile” din justiție. Pentru acest eveniment, clădirea Guvernului a fost acoperită cu un uriaș steag tricolor.

Într-un discurs de 40 de minute, liderul de atunci al PSD, Liviu Dragnea, susținea că statul paralel a ajuns la un nivel "inacceptabil” și că este hotărât să meargă "până la capăt”. "E o frăție josnică, o cârdășie periculoasă, un contract care vrea să scoată democrația din joc. Acesta e portretul statului paralel. Putem să-i spunem simplu, Securitatea", a clamat atunci Liviu Dragnea în fața oamenilor aduși cu autocarele la miting.