Liviu Dragnea, încarcerat din luna mai la Penitenciarul Rahova, a fost scos din închisoare, marți dimineață, și dus la instanța supremă, care judecă o contestație a fostului lider PSD. Este vorba de o cale extraordinară prin care Dragnea a atacat decizia definitivă de condamnare la trei ani și jumătate de închisoare pentru trafic de influență în dosarul angajărilor fictive de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman (DGASPC). Imaginile difuzate de televiziunile de știri arată că Dragnea și-a ras mustața.

Dragnea, fara mustata la instantaFoto: Captura Youtube / G4Media

Sursa video: Ionela Arcanu / Facebook

Liviu Dragnea a fost adus cu o dubă la sediul Înaltei Curți de Casație și Justiție, marți dimineață, sub escortă. Potrivit imaginilor difuzate de televiziunile de știri, Liviu Dragnea a renunțat la mustață. El și-a făcut apariția îmbrăcat la costum.

Conform legii, dacă magistrații instanței supreme admit aceste contestații în anulare, procesul la completul de 5 judecători ar putea fi rejudecat de un nou complet, așa cum s-a întâmplat și în cazul foștilor miniștri Elena Udrea sau Darius Vâlcov.

Liviu Dragnea a solicitat instanței amânarea judecării acestei contestații, pe motiv că are nevoie de timp pentru a-și angaja un avocat. Solicitarea a fost admisă, un nou termen fiind stabilit pentru 10 decembrie.

Practic, Dragnea cere anularea sentinţei prin care a fost condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman. Și alţi doi condamnaţi în acest dosar au depus contestații prin care cer anularea pedepselor cu închisoarea.

În luna octombrie, Liviu Dragnea a depus o contestație în anulare - o cale extraordinară de atac a deciziei definitive a instanței supreme, care l-a condamnat la trei ani și jumătate de închisoare pentru trafic de influență în dosarul angajărilor fictive de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman (DGASPC).

Avocata Flavia Teodosiu declara pentru HotNews.ro că Liviu Dragnea "s-a ocupat personal de depunerea acestei contestații", pe care, cel mai probabil, a trimis-o prin poștă.

La o săptămână de la depunerea acestei sesizări, fostul preşedinte al PSD a depus și un recurs în casaţie, prin care încearcă să obţină anularea condamnării.

Fostul lider al PSD Liviu Dragnea este încarcerat din 27 mai la Penitenciarul Rahova, unde execută trei ani și jumătate de închisoare în dosarul angajărilor fictive la Protecția Copilului Teleorman.

Procurorii susţin că Floarea Alesu, director executiv al DGASPC Teleorman, în schimbul unor foloase necuvenite, a procedat la menţinerea ilegală în posturi a celor două angajate - Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica. Potrivit DNA, cele două nu s-au prezentat la serviciu şi nici nu au prestat vreuna dintre activităţile înscrise în contractul lor de muncă semnat cu DGASPC Teleorman, desfăşurându-şi de fapt activitatea la sediul Organizaţiei PSD Teleorman.

Procurorii afirmă că Liviu Dragnea a determinat-o pe Anisa Niculina Stoica să se angajeze şi să fie remunerată în cadrul DGASPC Teleorman. Dragnea mai este acuzat că a contribuit, prin influenţa pe care o avea în calitate de preşedinte al CJ Teleorman, ca Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica să fie menţinute în funcţie la DGASPC Teleorman.

La începutul acestei luni, Înalta Curte a publicat motivarea deciziei de condamnare în acest dosar, magistrații arătând că Liviu Dragnea a conceput întreaga activitate infracţională în legătură cu angajările fictive de la DGASPC Teleorman şi a dat declaraţii nesincere în instanţă.

Concluzia judecătorilor este că Liviu Dragnea avea un interes în menţinerea celor două angajate, Adriana Botorogeanu şi Anisa Stoica, în cadrul DGASPC Teleorman, pentru a putea fi remunerate de această instituţie, în condiţiile în care ele nu erau plătite pentru activitatea prestată la PSD Teleorman. Magistrații mai spun în motivare că este suficient cuantumul pedepsei de 3 ani şi 6 luni de închisoare pentru fostul lider PSD, fiind proporțional în raport cu circumstanţele reale şi personale, asigurând realizarea scopurilor pedepsei, de coerciţie, prevenţie şi cel educativ și dându-i posibilitatea unei schimbări de atitudine.

Documentul instanţei supreme are aproape 700 de pagini, fiind foarte greu de citit, deoarece iniţialele inculpaţilor au fost înlocuite cu alte litere din alfabet. Decizia de a cenzura motivarea a fost luată în acord cu dispoziţiile din noul ghid pentru relaţia cu mass-media, elaborat de CSM.

Fostul lider al PSD mai are o condamnare definitivă de doi ani de închisoare cu suspendare, primită în aprilie 2016 în dosarul Referendumului.

De asemenea, Dragnea este urmărit penal în dosarul Tel Drum. DNA a anunțat în noiembrie 2017 că a început urmărirea penală împotriva lui Dragnea și a șefilor de la Tel Drum pentru constituirea unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu și infracţiuni privind deturnarea de fonduri europene, în legătură cu favorizarea companiei în privința acordării de contracte pentru reabilitarea de drumuri județene cu fonduri europene.

În 12 septembrie, Liviu Dragnea a fost scos pentru prima dată din penitenciar și dus la Tribunalul București, unde a fost audiat ca martor în procesul de corupție al fostului președinte al Camerei Deputaților Valeriu Zgonea.