Premierul Ludovic Orban a declarat, luni, că există în prezent localități unde autoritățile locale nu mai au bani pentru a plăti cheltuielile curente, scrie Mediafax. El a precizat că va discuta marți cu reprezentanții Asociației Municipiilor din România (AMR) pentru a vedea ce poate fi îndreptat la rectificarea bugetară.

Ludovic OrbanFoto: AGERPRES

„Se știe că doi ani consecutiv Guvernul literalmente a jefuit bugetele locale, șapte miliarde și ceva în 2018 și cu încă peste șapte miliarde în 2019. La ora actuală există localități unde autoritățile locale nu mai au resursele financiare de a putea plăti cheltuielile curente. Vrem să vedem o situația foarte clară, să vedem la rectificarea bugetară ce mai putem îndrepta pe final de an”, a afirmat Ludovic Orban, întrebat luni care sunt prioritățile la întâlnirea de marți cu reprezentanții aleșilor locali.

Premierul are o întâlnire, marți de la ora 17.00 la Guvern, cu reprezentanții Asociației Municipiilor din România (AMR), al cărei președinte este primarul Sectorului 3 Robert Negoiță.

Pe 5 noiembrie, AMR a solicitat Guvernului Ludovic Orban să stabilească un calendar de aprobare a Legii bugetului de stat, care să asigure intrarea ei în vigoare la 1 ianuarie 2020.

Printre solicitările Asociației este și constituirea, începând cu anul 2020, a unui Fond de creditare nerambursabilă pentru unitățile administrativ-teritoriale, astfel încât să poată fi asigurată contribuția proprie a acestora la proiectele finațate din fonduri externe nerambursabile.