Curtea Constituțională ar urma să tranșeze marți conflictul între șefa CSM, Lia Savonea, și fostul ministru al Justiției Ana Birchall, acuzată, printre altele, de acte de subminare a independenţei justiţiei. Birchall a confirmat pentru Mediafax că va merge la ședința CCR pentru a-și susține punctul de vedere.

Lia SavoneaFoto: Captura Facebook

Fostul ministru al Justiției, Ana Birchall, a precizat că va fi prezentă, marți, la Curtea Constituțională, unde va fi dezbătut conflictul CSM-Ministerul Justiției, pentru a-și susține punctul de vedere.

Ana Birchall s-a aflat în conflict deschis cu președintele CSM, Lia Savonea, în special pe tema Secției speciale, după ce Savonea a încercat de opt ori, fără succes, să o numească pe Adina Florea la șefia secției.

În 8 octombrie, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea a anunțat sesizarea CCR în cazul ministrului Justiției. Ea a făcut acest anunț după ce convocase pentru a șasea oară o ședință de plen în încercarea de numire a procurorului Adina Florea la conducerea Secției de anchetare a magistraților, fără însă să existe cvorum ca urmare a absenței procurorilor. Întrebată despre sesizarea către CCR, Ana Birchall spunea că va reacționa "legal și constituțional”.

În 16 octombrie, Lia Savonea a transmis Curții Constituționale cererea de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre ministrul Justiţiei, Ana Birchall, respectiv Ministerul Justiţiei, şi autoritatea judecătorească, reprezentată de Consiliul Superior al Magistraturii.

Ana Birchall este acuzată de:

  • 1. Ingerință gravă în activitatea de urmărire penală desfășurată de procurori
  • 2. Acte de subminare a independenței justiției din România prin negocierea unei "foi de parcurs” privind statul de drept cu reprezentantul unui stat străin, conturând percepția că problemele justiției din România nu sunt gestionate de organismele constituționale abilitate ci de anumiți factori externi
  • 3. Acțiuni repetate de decredibilizare și blocare a activității Consiliului Superior al Magistraturii, autoritate de rang constituțional, cu rol bine configurat în arhitectura statului de drept din România.

CONSULTĂ AICI SESIZAREA CSM CĂTRE CCR

La punctul 1, ministrului Justiției i se impută că în ancheta penală din cazul Caracal a comunicat familiei unei victime informații referitoare la conţinutul unor probe administrate în acest dosar. Mai exact, Lia Savonea îi reproșează Anei Birchall că în 2 august a contactat telefonic familia Alexandrei Măceşanu, comunicându-i că rezultatele testelor genetice atestă că rămaşiţele şi cenuşa găsite în casa lui Gheorghe Dincă indică ADN-ul tinerei.

La punctul 2, Lia Savonea invocă conferința de presă din 5 septembrie de la București în care ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Uniunea Europeană, Gordon Sondland, a declarat că procurorul general american, William Barr, a invitat-o pe Birchall la Washington să continue să lucreze alături de el și de echipa lui, în mod direct, pentru o foaie de parcurs (roadmap) privind statul de drept în România.

La cel de al treilea punct - "acțiuni repetate de decredibilizare și blocare a activității Consiliului Superior al Magistraturii" -, Ana Birchall este acuzată că a respins "fără o justificare rezonabilă" sau nu a analizat sesizările CSM privind necesitatea inițierii sau modificării unor acte normative. Lia Savonea îi impută Anei Birchall și "totala neimplicare în contextul promovării unor acte normative de natură a afecta stabilitatea financiară a magistraţilor, cu efecte asupra independenţei acestora”. Secția specială - temă care a declanșat disputa Savonea-Birchall - este invocată de șefa CSM și în sesizarea către CCR, Lia Savonea menționând criticile Anei Birchall și acuzând-o pe aceasta de susțineri false.