Până la această oră, au fost înregistrate 61 de sesizări privind incidente electorale, jumătate nefiind confirmate, iar cinci fiind posibile fapte de natură penală, informează MAI. Cele mai numeroase sesizări au fost consemnate în județele Dolj (11 evenimente), Giurgiu (5), Mehedinți (4), Olt (4) și în Municipiul București – 5 evenimente.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Din numărul total de evenimente sesizate, jumătate nu s-au confirmat. Cele mai multe sesizări au fost de fraudă electorală, sfătuirea în ziua votării a alegătorilor la sediul secțiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit candidat, comercializarea și consumul de băuturi alcoolice în spațiul de protecție al secțiilor de votare și nerespectarea dispozițiilor legale privind prezența altor persoane în cabina de vot. Cinci evenimente sesizate fac referire la posibile fapte de natură penală”, a declarat Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, citată de Mediafax.

Potrivit sursei citate, au fost aplicate 10 sancțiuni contravenționale, respectiv 3 avertismente și 7 amenzi. De exemplu, în județul Ialomița, o persoană a fost sancționată cu 1.500 de lei după ce a comercializat băuturi alcoolice în apropierea unei secții de vot.

Alte exemple prezentate de MAI:

  • În județului Neamț, președintele unei secții a sesizat faptul că o persoană și-a exprimat, în mod public, atât în incinta, cât și în afara secției de votare, opțiunea de vot. Persoana respectivă a fost amendată cu 2.000 de lei amendă.
  • În județul Galați, se fac cercetări cu privire la două persoane care au votat deși nu aveau dreptul: una pentru că era pusă sub interdicție prin sentința Judecătoriei Galați, iar cealaltă pentru că avea drepturile electorale suspendate prin sentință judecătorească definitivă o dată cu condamnarea la executarea unei pedepse privative de libertate.
  • La o secție de vot din județul Maramureș, s-a prezentat o persoană care deși locuia în localitatea respectivă, nu era trecută pe lista permanentă, votând pe listele suplimentare. În urma verificărilor efectuate, a rezultat faptul că această persoană și-a pierdut cetățenia și nu avea drept de vot.
  • În Prahova, se fac cercetări după ce o persoană internată într-un centru de îngrijire a persoanelor în vârstă a sesizat faptul că nu este lăsată să voteze prin intermediul urnei speciale. Din primele verificări se pare că persoana nu ar fi depus cerere în acest sens.