Președintele Boliviei, Evo Morales, a anunțat că va declanșa noi alegeri după ce observatorii internaționali au pus sub semnul întrebării rezultatul scrutinului prezidențial de luna trecută, notează BBC News.

Evo MoralesFoto: Captura YouTube

El a mai anunțat, într-o conferință de presă, că va dispune înlocuirea membrilor comisiei electorale, aceștia urmând să fie aleși de către parlament. Pe de altă parte, președintele, care este în funcție din 2006, a negat orice ilegalități în organizarea alegerilor și a refuzat să își dea demisia în ciuda presiunilor venite dinspre opinia publică.

De altfel, Bolivia a fost scena unor proteste antiguvernamentale masive în utlimele săptămâni.

Candidatul Opoziției, Carlos Mesa, a declarat că actualul președinte nu ar trebui să mai candideze, potrivit Reuters.

Organizația Statelor Americane (OAS), care a monitorizat scrutinul de luna trecută, a cerut anularea acestuia. Potrivit unui raport prezentat de OAS sâmbătă, există dovezi clare că procesul electoral de pe 20 octombrie a fost viciat, prin manipularea sistemului de vot.

Potrivit sursei citate, este foarte puțin probabil ca președintele Morales să fi câștigat scrutinul cu o diferență cu 10%, fix cât era necesar pentru a fi declarat învingător din primul tur.

"Manipularea sistemului informatic a fost de o amploare atât de mare încât ar trebui declanșată o anchetă de către statul bolivian pentru a stabili responsabilii în acest caz”, au transmis reprezentanții organizației.

Bolivia a fost zguduită de proteste și greve, iar drumurile au fost blocate din noaptea alegerilor și până acum. Mai mulți agenți ai forțelor de ordine s-au alăturat demonstranților care au cerut înlăturarea ”dictatorului„.

Cel puțin trei oameni au murit în urma violențelor, iar primarul unui mic oraș a fost atacat de protestatari, femeia fiind târâtă efectiv pe străzi, desculță, tunsă și vopsită cu roșu.

Potrivit rezultatelor oficiale, Morales a ieșit pe primul loc cu un avans de 10%, care i-a adus un al patrulea mandat consecutiv.