Într-un articol intitulat ”Alegerile prezidențiale din România, marele test pentru social-democrați”, Politico notează că PSD se află în situația fără precedent în istoria postcomunistă a țării, aceea de rata calificarea turul al doilea al scrutinului.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

Alegerile prezidențiale de duminică reprezintă un test major pentru PSD, partidul care a dominat scena politică ani de zile și care riscă acum, pentru prima oară, să nu-și vadă candidatul, Viorica Dăncilă, în turul al doilea al scrutinului, relatează Politico, într-o amplă analiză referitoare la situația din România.

”Vremuri grele pentru PSD. Partidul este acum în opoziție după ce a fost înlăturat de la putere luna trecută și a pierdut constant din suportul public în contextul masivelor proteste anticorupție„, scrie Politico.

Jurnaliștii trec în revistă atribuțiile președintelui și principalii candidați, menționând faptul că, potrivit sondajelor de opinie, favoritul este președintele în exercițiu Klaus Iohannis, care s-a profilat drept ”simbol al stabilității în lupta împotriva corupției”.

Marea necunoscută este însă contracandidatul pe care acesta îl va înfrunta peste două săptămâni, în turul al doilea: Viorica Dăncilă sau prezidențiabilul alianței USR-PLUS, Dan Barna.

Indiferent de rezultat, Politico îl citează pe fostul lider și premier PSD, Victor Ponta, care susține că: ”Nu cred că social-democrații vor dispărea”.

Euronews: Iohannis, marele favorit al cursei

ȘiEuronews notează că actualul președinte Klaus Iohannis este marele favorit al cursei electorale de duminică, cu 40%, în condițiile eforturilor sale de a salva lupta anticorupție ”într-una dintre cele mai corupte națiuni din Europa”.

Euronews notează, de asemenea, că marea miză este legată de cine va intra în turul al doilea, lupta fiind strânsă între Viorica Dăncilă și Dan Barna.

Jurnalișii amintesc de acțiunile PSD de blocare a luptei anticorupție și de condamnarea fostului lider Liviu Dragnea și de victoria lui Iohannis în referendumul pe tema justiției.

Guardian: Victorie detașată pentru actualul președinte

Publicația britanică Guardian relatează despre alegerile prezidențiale, vorbind despre o așteptată victorie detașată a actualului președinte Klaus Iohannis, care s-a făcut remarcat prin politica sa anticorupție și ”a fost lăudat de Occident pentru angajamentul său față de statul de drept”.

Relatând pe scurt momentele de criză generate de măsurile PSD împotriva independenței justiției, Guardian amintește de referendumul declanșat de Klaus Iohannis în care majoritatea covârșitoare a românilor s-a pronunțat împotriva ordonanțelor de urgență ale guvernului PSD menite să blocheze lupta anticorupție și să impună grațierea și amnistia oficialilor certați cu legea.

New York Times preia știrea agenției Associated Press. Publicația relatează că duminică sunt așteptați la urne 18.2 milioane de români, care pot alege între 14 candidați, dintre care Klaus Iohannis este favorit. Jurnaliștii mai notează că alegerile au loc în contextul unei crize politice care a dus la înlăturarea guvernului PSD și instalarea unui guvern minoritar liberal, în urmă cu câteva zile.