Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, face apel la oameni să doneze bani pentru realizarea Monumentului Revoluţiei, ale cărui costuri sunt estimate la circa 450.000 de euro. Monumentul ar urma să fie amplasat în centrul oraşului, iar primarul vrea să fie gata până în 20 decembrie.

Nicolae RobuFoto: Agerpres

Monumentul ar urma să fie amplasat într-un scuar între Catedrala Mitropolitană şi Podul Maria.

Primarul a propus ca sumă de pornire pentru donație câte 25 de lei, susținând că municipalitatea nu a avut bani.

"Am vrut mai întâi să mergem pe Asociaţia Timişoara Capitală Culturală, dar ea devenind de utilitate publică, se supune în mare măsură legilor din sectorul public şi atunci apăreau foarte mari complicaţii. În final, au ajuns pe conturile Asociaţiei Uniunii Artiştilor Plastici din România, filiala Timişoara, care au avut şi ele anumite probleme de blocaj (...). Există o machetă a Monumentului Revoluţiei. A durat atâţia ani, pentru că nu am avut banii necesari pentru ca monumentul să fie realizat din bronz. Dacă reuşim să strângem fondurile, va fi realizat, pentru că se poate turna în bronz într-un timp destul de scurt", a declarat, vineri, primarul Nicolae Robu, citat de Agerpres.

Potrivit edilului, Uniunea Artiştilor Plastici din Timişoara va organiza în curând o licitaţie la care vor fi scoase la vânzare diverse obiecte pentru a mai aduna bani și sunt aşteptaţi să cotizeze şi mari donatori, bănci, unităţi industriale cu cifre de afaceri importante.

"Cred că aici este o situaţie mai specială. Aşa cum în decembrie 1989 am fost solidari cu toţii, indiferent de limba maternă şi de orice altceva (...) am considerat că şi acum putem să venim cu un gest de solidaritate şi să contribuim, începând de la 25 lei, fiecare cu cât poate. Ştiam că voi fi criticat pentru asta, dar mi-am asumat (apelul, n.r.)", a încheiat Nicolae Robu.