Adina Vălean va fi audiată joi, 14 noiembrie, în Comisia pentru Transporturi a Parlamentului European, între orele 13.00 - 16.00, potrivit programului de audieri publicat pe site-ul instituției europene.

Adina ValeanFoto: Parlamentul European

Tot joi vor fi audiați și comisarii desemnați de Ungaria - Oliver Várhelyi, Vecinătate și extindere - și Franța - Thierry Breton, Piața internă.

Fiecare audiere durează trei ore. Comisarul desemnat va face o prezentare introductivă de 15 minute, urmată de întrebări din partea deputaților. În total, vor fi 25 de întrebări: un minut pentru fiecare întrebare, urmată de răspunsul comisarului desemnat și de o posibilă întrebare suplimentară din partea deputatului, potrivit Parlamentului European.

Audierile vor fi urmate de ședințe în care președintele și reprezentanții grupurilor politice (coordonatori) din diferite comisii parlamentare vor evalua comisarii desemnați.

Conferința președinților de comisie va evalua rezultatul audierilor în seara de 14 noiembrie și va transmite concluziile sale Conferinței președinților. Aceasta va face o ultimă evaluare și va decide încheierea audierilor în ședința sa din 21 noiembrie.

După încheierea audierilor, Președintele ales al Comisiei Ursula von der Leyen va prezenta întregul colegiu al comisarilor desemnați și programul Comisiei în cadrul sesiunii plenare.

Declarația sa va fi urmată de o dezbatere și oricare din grupurile politice sau cel puțin o douăzecime din numărul membrilor Parlamentului (pragul redus) pot depune o propunere de rezoluție.

Comisia va fi aleasă cu majoritatea voturilor exprimate în plenară, prin apel nominal.

Votul este programat pentru 27 noiembrie.

Europarlamentarul Adina Vălean a fost acceptată de către președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru funcția de comisar european pentru Transporturi, au anunțat reprezentanții CE. Aceștia precizează că cei doi candidați propuși de Guvernul Orban - Adina Vălean și Siegfried Mureșan - au avut miercuri interviuri cu președintele ales al CE.

Purtătorii de cuvânt din echipa de tranziție a președintelui-ales al Comisiei Europene au transmis că ambii candidați propuși de Guvernul Orban - Adina Vălean și Siegfried Mureșan - au avut astăzi interviuri cu președintele ales al CE, iar Ursula von der Leyen a decis ca Adina Vălean să preia portofoliul pentru Transporturi.

Adina Vălean este la al treilea mandat de eurodeputat. În legislatura trecută a fost cel mai influent eurodeputat român în Parlamentul European, ea ocupând poziția a patra în TOP 100 cei mai influenți europarlamentari, potrivit unui studiu al Vote Watch EU.

Guvernul a trimis miercuri la Bruxelles două propuneri pentru postul de comisar european - europarlamentarii liberali Siegfried Mureșan și Adina Vălean. Anunțul a fost făcut de premierul Ludovic Orban la finalul primei ședințe oficiale a Cabinetului PNL, la care a participat și președintele Klaus Iohannis.

Cine este Adina Vălean

Adina Vălean are 51 de ani. Este căsătorită cu fostul lider al PNL Crin Antonescu.

Ea este președinte al Comisiei pentru industrie, cercetare și energie a Parlamentului European începând cu iulie 2019, din partea Grupului Partidului Popular European (PPE) . Este membru al Parlamentului European din 2007, odată cu aderarea României la Uniunea Europeană.

Adina Vălean a fost deputat în legislatura 2004-2008, aleasă pe listele PNL, iar în 30 noiembrie 2007 a demisionat pentru a ocupa locul de deputat în Parlamentul European.

Aleasă în Parlamentul European în iunie 2007 pe lista PNL, Adina Vălean a fost membru în Comisia pentru industrie, cercetare și energie, Comisia temporară pentru schimbările climatice, Delegația pentru relațiile cu țările din Europa de Sud-Est și membru supleant în Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne.

Ea a fost vicepreședinte al Alianței Liberalilor si Democraților pentru Europa (ALDE - grupul liberal).

În aprilie 2009, Parlamentul European a adoptat raportul Adinei Vălean referitor la reducerea de la 1 iulie 2009 a tarifelor maxime în cazul trimiterii de mesaje text și descărcării de date de pe Internet în regim de roaming.

Studii:

Este matematician de formație, iar până în 1997 a fost profesor de matematică. În 1997 a devenit director pentru relația cu direcțiile județene pentru Tineret și Sport și ONG de tineret în Ministerul Tineretului și Sportului. Din 1999 și până în 2001 a lucrat în organizații non-guvernamentale, ca director de programe al Asociației Române pentru Libertate și Dezvoltare și ca director general al Fundației “Institutul pentru Liberă Inițiativă”.

Activitate politică:

A intrat în PNL în 1999.

Între 2000 și 2002 a fost secretar general al Tineretului Național Liberal. În 2002 a devenit membru al Biroului Permanent al PNL (sector 1) și secretar al Comisiei PNL pentru mediul de afaceri, privatizare și politici concurențiale. În 2006 a fost aleasă vicepreședinte al PNL Prahova. De asemenea, în 2000 a fost director executiv adjunct al campaniei electorale pentru alegerile generale, iar în 2004 a fost implicată în programe de sprijin în campania pentru alegerile locale. Între 2004-2006 a fost deputat în Parlamentul României, circumscripția Călărași.