Autoritățile din Australia spun că un număr fără precedent de incendii de vegetație amenință statul New South Wales, vineri fiind raportate nu mai puțin de 90 de astfel de incendii de-a lungul provinciei. Vântul și temperaturile ridicate de până la 35 de grade au determinat amplificarea fenomenului în zonele afectate deja de secetă.

HotNews.roFoto: Hotnews

Există informații legate de oameni blocați în case, în mai multe locuri, echipele de intervenție neputând ajunge la ei pentru că focul este foarte puternic, relatează BBC News.

Autoritățile spun că nu s-au mai confruntat cu așa ceva. ”Nu am mai văzut niciodată atât de multe incendii în același timp, de un asemenea nivel care presupune intervenția de urgență” a comentat un reprezentant al Direcției de Pompieri, Shane Fitzsimmons.

Autoritățile au mobilizat în zonele afectate mai bine de 1.000 de pompieri, 70 de avioane pentru a salva cât mai mulți oameni posibil, a mai declarat Fitzsimmons.

Direcția regională de pompieri a transmis vineri, pe twitter, că ”din cauza dimensiunii și a vitezei cu care se extinde focul nu au putut ajunge la toată lumea, nici pe drum, nici cu elicopterul”. Flăcările sunt răspândite pe o suprafață de 1.000 km de-a lungul coastei australiene.

Oamenii au fost avertizați să își caute adăpost, mai curând decât să încerce să fugă din calea focului pentru că este mult prea târziu să mai facă acest lucru.

De asemenea, au fost emise noi alerte de incendii pentru zonele Queensland și Western Australia.

În zona afectată vineri a plouat la începutul acestei săptămâni, însă furtunile nu au fost suficiente pentru a îndepărta efectele unei lungi perioade de secetă, astfel încât autoritățile avertizează că focurile nu se vor opri dacă nu va ploua din nou.

Săptămâna trecută, Sydney a fost sufocat zile întregi din cauza fumului produs de incendiile care au avut loc în regiunea situată la o distanță de 380 de km de oraș.

Oficialii au confirmat că 2018 și 2017 se plasează pe locul trei și patru în clasamentul celor mai caniculari ani pe care i-a trăit Australia.