Regatul Unit al Marii Britanii ar putea să nu mai existe în actuala formă, în următorii 10 ani, cred britanicii, potrivit unui sondaj Ipsos MORI citat de Reuters. Astfel, 50% dintre cei chestionați cred că se va dezintegra, într-un fel sau altul, și doar 29% cred că se va menține în actuala formulă, față de 43% în 2014.

BrexitFoto: maxpixel.net

Predicțiile legate de dezintegrarea regatului au la bază divizarea societății după referendumul din 2016 privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, în condițiile în care Anglia și Țara Galilor au votat pentru Brexit, iar Scoția și Irlanda de Nord împotrivă.

Astfel, pe măsură ce Marea Britanie se apropie de cel de-al treilea termen pentru ieșirea din blocul comunitar, 31 ianuarie 2020, există o presiune tot mai mare pentru ca Scoția să organizeze un nou referendum pentru independență, în timp ce în Irlanda de Nord se dorește unul pentru unificarea cu Irlanda.

Scoțienii au respins independența cu 55% la 45% în 2014, înainte însă de referendumul pentru Brexit. În 2014, potrivit unui sondaj realizat de același institut, doar 43% dintre britanici credeau că Marea Britanie nu va mai exista în actuala formă, în timp ce 45% erau convinși că lucrurile vor rămâne neschimbate. ”Publicul britanic este mult mai divizat acum în ceea ce privește așteptările sale față de viitorul Regatului Unit decât era în 2014, atunci când viitorul stătea sub semnul dezbaterii intense privind Scoția”, a declarat Emily Gray, directorul Ipsos MORI Scotland.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1.001 de cetățeni cu drept de vot, în perioada 25-28 octombrie.