Vladimir Putin susține crearea unei enciclopedii rusești care să ofere informații ”credibile” și să înlocuiască Wikipedia.Proiectul ar costa în jur de 24 de milioane de euro și vine să completeze legislația deja adoptată privind cenzurarea internetului.

Vladimir PutinFoto: kremlin.ru

Putin a făcut aceste afirmații la o întâlnire a Consiliului privind Limba Rusă, care a avut loc marți, la Kremlin.

"Ar fi mai bine să o înlocuim ( Wikipedia- n.red) cu o nouă mare enciclopedie rusească, în format electronic...aici, cel puțin, vom avea informație credibilă, într-o formă modernă”, a spus președintele rus, potrivit agenției RIA Novosti, citată de euronews.

Un proiect de lege publicat de ministerul de Telecomunicații, Dezvoltarea digitală și Mass Media în septembrie a lansat deja în dezbatere ipoteza unei enciclopedii online rusești, propunând alocarea a nu mai puțin de 1.7 miliarde de ruble (€24 milioane) din bugetul pe 2020-2021.

De asemenea, comentariile lui Putin vin la o săptămână după ce ”Legea privind suveranitatea internetului” a intrat în vigoare, act normativ care permite autorităților să deconecteze internauții ruși de la rețeaua globală de internet.

Organizația Reporteri fără frontiere a criticat dur noua legislație pentru încălcarea drepturilor omului, inclusiv libertatea de exprimare și libertatea presei.

"Legea creează condițiile pentru ca autoritățile ruse să izoleze țara de anumite părți ale internetului. În viitor, autoritățile ar putea bloca de tot accesul internauților la anumiți furnizori de internet sau la date internaționale. (...) În acest fel, guvernul rus speră să poată bloca mai eficient anumite platforme și un anumit conținut”.

În indexul anual privind libertarea presei, Rusia ocupă locul 149 din 180.