Premierul Ludovic Orban nu exclude posibilitatea ca Adina Vălean, propunerea de comisar european, să fie audiată, luni, în Parlamentul României, înainte ca aceasta să se prezinte în fața comisiei de specialitate din Legislativul European.

Adina ValeanFoto: Parlamentul European

"Asta va depinde de președinții celor două Camere. Cred că se poate stabili în cursul zilei de luni audierea. Nu reprezintă o problemă. Dacă se face audierea luni va fi înainte de audierea cel puțin din comisia de specialitate a Parlamentului European, care din câte știu este programată pentru 14 noiembrie. Dacă se face luni e foarte bine", a declarat, joi, Ludovic Orban, întrebat dacă Guvernul a trimis propunerea de comisar european către Parlament și dacă Adina Vălean va fi audiată înainte sau după audierea din Parlamentul European.

Guvernul a trimis miercuri la Bruxelles două propuneri pentru postul de comisar european - europarlamentarii liberali Siegfried Mureșan și Adina Vălean. Anunțul a fost făcut de premierul Ludovic Orban la finalul primei ședințe oficiale a Cabinetului PNL, la care a participat și președintele Klaus Iohannis.

Ulterior, reprezentanții CE au anunțat că europarlamentarul Adina Vălean a fost acceptată de către președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru funcția de comisar european pentru Transporturi. Purtătorii de cuvânt din echipa de tranziție a președintelui-ales al Comisiei Europene au transmis că ambii candidați propuși de Guvernul Orban - Adina Vălean și Siegfried Mureșan - au avut interviuri cu președintele ales al CE, iar Ursula von der Leyen a decis ca Adina Vălean să preia portofoliul pentru Transporturi.

Adina Vălean are 51 de ani și este soția fostului lider al PNL Crin Antonescu. Ea este la al treilea mandat de eurodeputat. În legislatura trecută a fost cel mai influent eurodeputat român în Parlamentul European, ea ocupând poziția a patra în TOP 100 cei mai influenți europarlamentari, potrivit unui studiu al Vote Watch EU.